Home » Sparen » Vraag & Antwoord » Wat is het verschil tussen VISA en MasterCard en American Express?

Wat is het verschil tussen VISA en MasterCard en American Express?


VISA en MasterCard zijn als kredietkaartnetwerken vrijwel identiek. Allebei bieden een universeel betaalplatform.

De kredietkaarten van VISA worden door het grootste aantal handelszaken. U heeft met een VISA kredietkaart hierdoor de grootste kans om op Internet of in een vreemd land een betaling te kunnen verrichten. Bij MasterCard is deze kans iets kleiner, maar het verschil tussen deze twee kredietkaartnetwerken is vrij klein. In de regel geldt: zowel een VISA als een MasterCard kredietkaart is een universeel betaalmiddel waarmee u betalingen kunt verrichten in heel veel winkels, restaurants, hotels, etc. Ook bij online handelszaken kunt u ruim uit de voeten met beide type kredietkaarten.

Kredietkaarten zijn vooral verschillend op specifieke productkenmerken zoals: jaarlijkse kosten, JKP en productvoorwaarden. Deze kenmerken worden niet bepaald door VISA of MasterCard, maar door een Belgische financiële instelling, zoals Citibank België.

Als u dus kredietkaarten wilt vergelijken kunt u dus het beste kijken naar de individuele kredietkaarten en niet zozeer naar het feit of het nu een VISA of MasterCard is.

American Express is zowel een uitgever van kredietkaarten als een aanbieder van een wereldwijd betalingsnetwerk. American Express heeft de naam van exclusiviteit. Dit was in het verleden zeker het geval, maar inmiddels valt dat wel mee. Met een inkomen van 35.000 euro per jaar kunt u de meeste kaarten van American Express aanvragen.

De voordelen van een kaart van American Express zijn:
  • De mogelijkheid om punten te sparen bij iedere besteding met de kaart
  • Een onbeperkte bestedingsruimte
  • Relatief veilige kredietkaarten, u loopt geen risico in geval van verlies en diefstal
De nadelen van een kaart van Amex zijn:
  • American Express wordt niet evenveel aanvaard als VISA en MasterCard kredietkaarten
  • De kaarten zijn relatief duur qua jaarlijkse kaartbijdrage
  • U kunt bij de meeste kaarten van American Express niet kiezen voor gespreid terugbetalen


Meer FAQs