Staat je verhuis voor de deur? Niet alles hoeft mee. Zo biedt een verhuis een uitstekende gelegenheid om naar een nieuwe energieleverancier over te stappen. Een fluitje van een cent waar je mogelijks flink wat mee uitspaart. Wij lichten toe welke opties je als verhuizende partij hebt en wat er allemaal bij een energie-overname of overstap komt kijken.
Heb je een woning gekocht of ga je huren? Als verhuizende partij heb je twee mogelijkheden.
Je neemt het bestaande energiecontract over. In principe raden we een energie-overname af aangezien je nieuwe woonsituatie en energieverbruik verschilt van de vorige en dus niet overeenstemt met je huidige energiecontract.
Je zegt het bestaande energiecontract op en onderhandelt een aangepast contract of gaat op zoek naar een nieuwe leverancier met het interessantste aanbod voor jouw situatie. In dat laatste geval ontvang je vaak een welkomstkorting van je nieuwe leverancier, die je bij een overname niet krijgt. Opgelet, check steeds of je huidige contract een korting bevat en wat de opzegvoorwaarden zijn. In de meeste gevallen verlies je deze korting wanneer je binnen het jaar overstapt naar een andere leverancier.
Voor de verhuis heb je vier weken de tijd om je huidige energieleverancier hiervan op de hoogte te brengen. Doe je dit niet, dan blijf je de energiefacturen van je oude adres betalen. Maak je de overstap naar een nieuwe energieleverancier? Hou dan rekening met de opzegtermijn.
Een digitale meter doet dit automatisch voor jou. Als je oude of nieuwe woning een analoge meter heeft, is het belangrijk om op het moment van de sleuteloverdracht de juiste meterstanden te noteren. Nadien heb je zo’n 7 dagen de tijd om de meterstanden door te geven. Wacht je hiermee te lang? Dan maakt je netbeheerder zelf een inschatting van je verbruik. Vervolgens zal je leverancier een slotfactuur opmaken.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft een energieovernamedocument niets te maken met de overdracht van een energiecontract. Via een energieovernamedocument of meterstandformulier leg je de meterstanden van de oude én nieuwe woning vast. Iedere partij (vorige en nieuwe bewoners) ontvangt hiervan een exemplaar. Hoewel een energieovernamedocument niet verplicht is, raden we je aan dit formulier vlak voor de verhuis in te vullen en te laten ondertekenen door alle betrokken partij. Zo vermijd je eventuele discussies achteraf.
Heb je geen tijd of zin om je te verdiepen in welk energiecontract het voordeligst is voor jouw nieuwe woonsituatie? Dat begrijpen we bij Aanbieders.be maar al te goed. Daarom hebben we een gratis verhuisservice uitgebouwd. Geef ons een seintje zodra je verhuis gepland staat, bezorg ons de aangepaste adresgegevens en wij zoeken het beste energiecontract voor jouw kersverse woning. Groen licht voor een overstap? Dan handelen wij alle administratie af zodat jij je 100 % kan focussen op de verhuis.
Meer weten over onze verhuisservice?