back

Wat is het verschil tussen VREG en Aanbieders.be?

Velen vergelijken de VREG met Aanbieders.be, en dat is begrijpelijk. Toch doen we niet hetzelfde. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Thank you for sending the request lorem ipsum.

VREG

Al bijna 20 jaar is de naam VREG een vaste waarde binnen de Vlaamse energiemarkt. 

Maar als je vraagt of mensen weten wat deze instelling precies doet, is het antwoord vaak ‘Nee’. Velen vergelijken de VREG met Aanbieders.be, en dat is begrijpelijk. Toch doen we niet hetzelfde.

Is dit alles ook voor jou een raadsel? Geen paniek, wij leggen hieronder duidelijk uit wat je allemaal moet weten over de VREG.

Wie is de VREG?

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, ook wel de VREG genoemd, is de onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt.

Naast het reguleren en controleren van de energiemarkt, bieden ze ook informatie en advies aan over energie in Vlaanderen.

De instelling streeft naar een efficiënt, betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. Zowel voor energieleveranciers als consumenten kan de VREG dan ook veel betekenen.

Dankzij de VREG geniet je een professionele bescherming tegen eventuele misleidingen.

Hoe deze instelling gefinancierd wordt?

Dat gebeurt via een subsidie van het Energiefonds. De Vlaamse energieheffing die je op je elektriciteitsfactuur terugvindt, zorgt voor het vullen van dat fonds.

Levensloop van de VREG

Om de energie- en gasmarkt te beschermen, werd in 2001 de VREG opgericht. Als Vlaamse Openbare Instelling staan zij in voor het reguleren en controleren van de Vlaamse energiemarkt.

Dit realiseert de VREG door open te communiceren met eindgebruikers, energieleveranciers en overheden.

Sinds 2017 is de VREG een autonome dienst met rechtspersoonlijkheid. Dit wil zeggen dat zij een zekere onafhankelijkheid genieten.

Uiteraard kunnen ze niet zomaar doen wat ze willen. De controle over de VREG wordt dan ook uitgevoerd door het Vlaams Parlement.

Wat doet de VREG?

Zoals de naam het al zegt, is de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt bevoegd in het Vlaams Gewest.

De taken die zij uitvoert gaan ver, maar onderstaande lijst geeft je al een idee van wat de VREG precies allemaal doet, zowel voor jou, als voor de energieleveranciers en distributienetbeheerders.

 • Regels opmaken voor de elektriciteits- en gasmarkt. Denk maar aan het beheer van elektriciteits- en gasdistributienetten, tarieven, en dergelijke.
 • Controle uitvoeren over de markt, om na te gaan of energieleveranciers en distributienetbeheerders voldoen aan de wettelijke verplichtingen.
 • Aan de hand van statistieken en analyses de markt monitoren.
 • Advies aanbieden aan de verschillende beleidsmakers.
 • Informatie aanbieden over de energiemarkt aan de consument.
 • Groenestroom- en warmtekrachtcertificaten en garanties van oorsprong toekennen.

De bescherming die je krijgt van de VREG, zorgt ervoor dat je niet zomaar kan worden opgelicht.

De V-test

De VREG biedt allerlei vergelijkingsmogelijkheden aan.

Zo kan je ook verschillende energieleveranciers vergelijken met elkaar. De V-test vergelijkt voor jou de prijzen voor aardgas en elektriciteit van alle Vlaamse energieleveranciers. De goedkoopste aanbieder springt er dan ook duidelijk uit.

Met je jaarlijks energieverbruik in kWh, kan de VREG al ver komen. Met die gegevens maken ze voor jou een betrouwbare schatting op.

Geen idee van je gemiddeld verbruik? Dan maakt de VREG gewoon een schatting op basis van het gemiddelde gebruik in Vlaanderen.

En wat met Aanbieders.be?

Allicht vraag je je nu af wat dan juist het verschil is tussen de V-test van de VREG, en het vergelijkingsmodel van Aanbieders. Is dat niet gewoon hetzelfde?

Wel, gedeeltelijk heb je gelijk.

Bij Aanbieders kan je inderdaad een gelijkaardige test doen, om zo voor jou de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Op basis van je verbruik stellen wij de ideale energieleverancier. Net als bij de V-test.

Maar daar stopt onze dienstverlening niet.

Naast het vergelijken van de verschillende leveranciers, staat Aanbieders ook volledig in voor de omschakeling.

Bovendien neemt Aanbieders ook alle promoties op in de vergelijking. VREG vergelijkt alleen de prijs, dus zonder promo’s, en dat geeft een vertekend beeld voor jou als eindconsument.

Verder biedt Aanbieders nog heel wat extra’.

Onderstaande lijst geeft een aantal taken weer die wij voor onze rekening nemen.

 • Volledig ontzorgen bij verhuis;
 • Pro-actieve opvolging;
 • Een jaarlijkse reminder;
 • Stuur-je-factuur: wij gaan op basis van jouw factuur op zoek naar de beste aanbieding op de markt;
 • Persoonlijk advies.

ContractRadar

Met de ContractRadar van Aanbieders, hoef je je voortaan geen zorgen meer te maken over je energiefactuur. Wij regelen alles voor jou, zodat je steeds de voordeligste tarieven geniet voor jouw situatie.

Zo screenen we voortdurend de markt, handelen we de volledige administratie af en controleren we de eindfactuur. Dat en nog veel meer, voor slechts € 2,40 per maand!

Benieuwd hoe wij je verder kunnen helpen? Neem gerust contact op, wij helpen je graag verder.

Kan je niet wachten om de ideale energieleverancier voor jouw persoonlijk verbruik te ontdekken? Leg alvast de verschillende mogelijkheden naast elkaar via onze handige en eenvoudig vergelijkingsmodule, de rest komt vanzelf!

Mogen we jouw gegevens gebruiken om je relevante advertenties te laten zien?
Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten.
Bekijk hoe wij en onze partners gegevens verzamelen en gebruiken.
Akkoord