Wat is het verschil tussen VREG en Aanbieders.be?

Wij worden dikwijls vergeleken met de VREG, en dat is begrijpelijk. Toch doen we niet hetzelfde. Hoe dat precies zit, lees je hier.

VREG vs Aanbieders

VREG

De VREG (Vlaamse Regulator van De Elektriciteits- en Gasmarkt) houdt al jaren toezicht op het verloop van de energiemarkt, en kijkt er op toe dat de consument beschermd wordt. Wij staan zelf ook onder toezicht van de VREG. Het is ook mogelijk om als consument via de V-test van de VREG aan prijsvergelijking te doen. Het verschil met onze diensten is dat wij je ook gratis naar het meest voordelige tarief laten overstappen, en dat altijd wanneer een nieuw tarief zich aandient. Wij houden ook steeds rekening met alle mogelijke promoties.

Lees hier verder voor meer informatie over de VREG.

Wie is de VREG?

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, ook wel de VREG genoemd, is de onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt. Naast het reguleren en controleren van de energiemarkt, biedt ze ook informatie en advies aan over energie in Vlaanderen.

De instelling streeft naar een efficiënt, betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. Dankzij de VREG geniet consumenten én leveranciers van een professionele bescherming tegen eventuele misleidingen, verkeerde concurrentie en foute prijsstellingen. Hoe deze instelling gefinancierd wordt? Dat gebeurt via een subsidie van het Energiefonds. De Vlaamse energieheffing die je op je elektriciteitsfactuur terugvindt, zorgt voor het vullen van dat fonds.

Levensloop van de VREG

Om de energie- en gasmarkt te beschermen, werd in 2001 de VREG opgericht. Als Vlaamse Openbare Instelling staan zij in voor het reguleren en controleren van de Vlaamse energiemarkt. Dit realiseert de VREG door open te communiceren met eindgebruikers, energieleveranciers en overheden.

Sinds 2017 is de VREG een autonome dienst met rechtspersoonlijkheid. Dit wil zeggen dat zij een zekere onafhankelijkheid genieten. Uiteraard kunnen ze niet zomaar doen wat ze willen. De controle over de VREG wordt dan ook uitgevoerd door het Vlaams Parlement.

Wat doet de VREG?

Zoals de naam het al zegt, is de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt bevoegd in het Vlaams Gewest. De taken die zij uitvoert gaan ver, maar onderstaande lijst geeft je al een idee van wat de VREG precies allemaal doet, zowel voor jou, als voor de energieleveranciers en distributienetbeheerders.

 • Regels opmaken voor de elektriciteits- en gasmarkt. Denk maar aan het beheer van elektriciteits- en gasdistributienetten, tarieven, en dergelijke.
 • Controle uitvoeren over de markt, om na te gaan of energieleveranciers en distributienetbeheerders voldoen aan de wettelijke verplichtingen.
 • Aan de hand van statistieken en analyses de markt in het oog houden.
 • Advies aanbieden aan de verschillende beleidsmakers.
 • Informatie aanbieden over de energiemarkt aan de consument.
 • Certificaten en garanties van oorsprong toekennen.

Wist je dat

De bescherming die je krijgt van de VREG, zorgt ervoor dat je niet zomaar kan worden opgelicht.

De V-test

De VREG biedt allerlei vergelijkingsmogelijkheden aan. Zo kan je ook verschillende energieleveranciers vergelijken met elkaar. De V-test vergelijkt voor jou de prijzen voor aardgas en elektriciteit van alle Vlaamse energieleveranciers. De goedkoopste aanbieder springt er dan ook duidelijk uit.

Met je jaarlijks energieverbruik in kWh, kan de VREG al ver komen. Met die gegevens maken ze voor jou een betrouwbare schatting op. Geen idee van je gemiddeld verbruik? Dan maakt de VREG gewoon een schatting op basis van het gemiddelde gebruik in Vlaanderen.

Bij Aanbieders.be stap je gratis over!

Allicht vraag je je nu af wat dan juist het verschil is tussen de V-test van de VREG, en het vergelijkingsmodel van Aanbieders. Is dat niet gewoon hetzelfde? Wel, gedeeltelijk heb je gelijk. Bij Aanbieders kan je inderdaad een gelijkaardige test doen, om zo voor jou de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Op basis van je verbruik zoeken wij je ideale energieleverancier. Net als bij de V-test. Maar wij gaan nog verder in onze dienstverlening. Naast het vergelijken van de verschillende leveranciers, staat Aanbieders ook volledig in voor de gratis omschakeling. Bovendien neemt Aanbieders ook alle promoties op in de vergelijking. De V-test doet dit niet. Verder bieden wij je nog een heel gamma aan extra voordelen:

 • Extra hulp wanneer je verhuist
 • Een constante opvolging van de markt
 • Een jaarlijkse update van de beste tarieven
 • Stuur-je-factuur: wij gaan op basis van jouw factuur op zoek naar de beste aanbieding op de markt.
 • Persoonlijk advies
Energie vergelijking

ContractRadar

Met onze ContractRadar hoef je je voortaan geen zorgen meer te maken over je energiefactuur. Wij regelen alles voor jou, zodat je steeds de voordeligste tarieven geniet voor jouw situatie.

Zo screenen we voortdurend de markt, handelen we de volledige administratie af, en laten we je automatisch overstappen zodra er een voordeliger tarief beschikbaar is. Benieuwd hoe wij je verder kunnen helpen? Neem gerust contact op, wij helpen je graag verder.

Kan je niet wachten om de ideale energieleverancier te ontdekken? Leg alvast de verschillende mogelijkheden naast elkaar via onze handige en eenvoudig vergelijkingsmodule, de rest komt vanzelf!