Bereken je premie

Zo vergelijk je alle schuldsaldoverzekeringen via Aanbieders.be

1. Vul je gegevens in

We stellen je alleen de vragen die de verzekeraars nodig hebben. Zo sturen we je een passende offerte, die altijd hetzelfde is als op de site van de verzekeraar.

2. Voltooi je aanvraag.

Krijg meteen een offerte in je mailbox. Een expert neemt daarna contact met je op en als je wilt, kan je aanvraag samen verder voltooien.

Wat is dat juist, de schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is een soort verzekering die te vergelijken is met een levensverzekering of een verzekering bij overlijden. Deze verzekering wordt meestal afgesloten in combinatie met een hypotheeklening, wanneer je een huis of appartement koopt. Het doel ervan is tweeledig: het beschermt zowel jouw gezin als de bank als je onverwachts komt te overlijden gedurende de periode dat je de hypotheeklening afbetaalt. Aangezien er nog een restbedrag van de lening openstaat, zorgt de schuldsaldoverzekering ervoor dat dit bedrag geheel of gedeeltelijk wordt kwijtgescholden.

Vul formulier in

Wat dekt een schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering garandeert gedeeltelijke of volledige aflossing van een uitstaand krediet in geval van overlijden. Binnen de schuldsaldoverzekering bestaan drie verschillende opties: dekking van 50% + 50%, dekking van 100% + 100% of een aangepaste optie.

Bij een dekking van 50% + 50% wordt de helft van het geleende bedrag gedekt door de verzekerde en de andere helft door de partner. Als één van hen overlijdt, blijft de overlevende verantwoordelijk voor de helft van het resterende bedrag, terwijl de schuldsaldoverzekering de andere helft dekt.

Bij een dekking van 100% + 100% wordt het volledige geleende bedrag gedekt door zowel de verzekerde als de partner. Als één van hen overlijdt tijdens de looptijd van de hypotheek, wordt het resterende bedrag van de lening volledig afgelost aan de bank, waardoor de hypotheek volledig wordt afgelost.

Bij de aangepaste optie wordt het percentage van de dekking bepaald op basis van het inkomen van beide partijen, na overleg met de financiële instelling.

Is een schuldsaldoverzekering verplicht?

Het is niet verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Toch zijn er diverse redenen waarom het aan te raden is:

Voorwaarde bij hypotheeklening: Veel banken stellen een schuldsaldoverzekering als voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheeklening. Hierdoor waarborgen ze de terugbetaling van het geleende bedrag in geval van onverwacht overlijden.

Extra zekerheid voor partner en erfgenamen: Een schuldsaldoverzekering voorkomt financiële moeilijkheden voor je dierbaren, doordat de aflossing van de lening niet te zwaar op hen drukt.

Fiscale aftrekbaarheid: Onder specifieke voorwaarden kan een schuldsaldoverzekering in aanmerking komen voor fiscale aftrek.

Houd deze hierboven genoemde redenen in gedachten wanneer je beslist of je al dan niet een schuldsaldoverzekering wilt afsluiten.

Is het mogelijk om fiscaal voordeel te krijgen voor een schuldsaldoverzekering?

Wanneer je besluit een schuldsaldoverzekering af te sluiten, is er potentieel fiscaal voordeel beschikbaar als je voldoet aan de volgende condities:

  • De schuldsaldoverzekering moet worden afgesloten voor je 65e levensjaar.
  • Het contract voor de schuldsaldoverzekering moet op jouw naam staan (individueel contract).
  • Je moet de eigenaar zijn of legitiem gebruiker van de woning.
  • Het verzekeringscontract of de polis moet een minimale looptijd van 10 jaar hebben.
  • De premie dient betaald te worden in hetzelfde kalenderjaar als waarin je het fiscale voordeel wenst te benutten.

Om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel met betrekking tot de schuldsaldoverzekering, kun je deze onderbrengen in een van de volgende categorieën:

  • Als het gaat om je eerste, eigen en enige woning, kan je de schuldsaldoverzekering onder de noemer “woonbonus” plaatsen voor belastingdoeleinden.
  • Indien je een schuldsaldoverzekering hebt afgesloten voor je tweede woning, kan dit mogelijk vallen onder de categorie “langetermijnsparen” voor belastingdoeleinden.
  • Als je nog geen pensioensparen hebt ingesteld, kan je ervoor kiezen om de schuldsaldoverzekering te koppelen aan “pensioensparen” voor belastingvoordelen.

Schuldsaldoverzekering afsluiten bij een bank of verzekeraar?

Wanneer je een hypothecaire lening aanvraagt bij een bank, kan de bank vereisen dat je tevens een schuldsaldoverzekering afsluit. Dit kan door de bank worden gevraagd omdat zo’n verzekering hen extra zekerheid biedt ingeval van onverwacht overlijden van jou of je partner gedurende de looptijd van de lening.

Het is echter niet wettelijk verplicht om de schuldsaldoverzekering af te sluiten bij dezelfde financiële instelling waar je de hypotheek aanvraagt. Je hebt de vrijheid om te kiezen waar je de schuldsaldoverzekering afsluit. Veelal kiezen mensen er echter voor om zowel de schuldsaldoverzekering als de hypotheek bij dezelfde financiële instelling onder te brengen. Dit komt doordat ze dan vaak een korting ontvangen op de hypotheekrente. Deze korting resulteert in een lagere rente op de lening, wat op zijn beurt leidt tot lagere maandelijkse aflossingen en dus tot lagere kosten.

Hoe kan je de premie van een schuldsaldoverzekering berekenen?

Een paar dingen spelen mee als je een schuldsaldoverzekering wilt en als je wil weten hoeveel het kost.

Hoe groot is het risico bij overlijden? Dat hangt af van je gezondheid. Soms willen ze weten hoe het met je gezondheid zit door vragen te stellen of soms willen ze zelfs medisch onderzoek doen.

Je leeftijd en hoe gezond je bent. Ben je wat ouder of heb je gezondheidsproblemen? Dan kan de prijs van je verzekering hoger uitvallen. Soms kan het zelfs zijn dat je geen schuldsaldoverzekering kan krijgen. Normaal gezien kan je zo’n verzekering afsluiten tot je 65 bent. Daarna is de kans groter dat je overlijdt voordat de lening helemaal is afbetaald. Dan willen verzekeraars het risico niet meer nemen.

Hoe lang en hoeveel je leent. Hoe lang je gaat doen over het terugbetalen van je hypotheek en hoeveel je eigenlijk leent, bepaalt ook mee hoeveel je moet betalen voor je verzekering. Als je meer leent, moet je ook meer betalen.

Waarom Aanbieders.be?

Exclusieve korting

Geniet van 5% korting, alleen via Aanbieders.be!

Beste prijs-kwaliteit

Wij geven je niet alleen de beste prijs, maar ook duidelijke info over de kwaliteit.

Overstappen zonder zorgen

Onze experts staan voor je klaar om je verder te helpen. Bereik ons via telefoon of e-mail.

Betrouwbaar en persoonlijk

Win persoonlijk advies in bij experts. Met de perfect hybride van online gemak en persoonlijke begeleiding sluit je in alle veiligheid een verzekering af.