Home » Sparen » Vraag & Antwoord » Intrestberekening van spaarrekening

Intrestberekening van spaarrekening


Hoe berekent u de intrest van uw spaarrekening?

De Belg is opnieuw massaal aan het sparen. Op dit moment hebben we allemaal samen een recordbedrag van bijna 219 miljard euro op onze boekjes staan. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank van België.
Ook voor een spaarrekening ontvangt u intresten. Maar hebt u enig idee wat de intrest bedraagt van uw spaarrekening? Hoeveel euro heeft u extra na een jaar? Het is geen sinecure om zelf te berekenen op welke rentevergoeding u op het einde van het jaar recht hebt. Hoe begint u eraan?

Aanbieders legt het spaarprincipe verder uit.

De spaarrekening is in principe een eenvoudig beleggingsproduct: u stort op regelmatige basis geld op de rekening en in ruil ontvangt u aan het einde of het begin van het jaar een rentevergoeding. Maar zelf berekenen op welke rentevergoeding u recht heeft, is een stuk minder simpel. Dat komt deels door het toenemende belang van de getrouwheidspremie. De zogenoemde 'getrouwheidsrekeningen', die een getrouwheidspremie bieden die hoger is dan de basisrente, zijn intussen helemaal ingeburgerd. Die getrouwheidspremie verwerft u pas na één jaar en dat betekent namelijk dat u als spaarder in sommige gevallen bijna twee jaar op uw geld moet wachten. Dat geldt met name voor spaargeld dat in januari wordt gestort. Stel: u stort begin januari 2012 geld op uw spaarrekening maar uw bank keert de spaartegoeden telkens in december uit. Dan verwerft u in januari 2013 de getrouwheidspremie en die wordt dan uitbetaald in december 2013, bijna twee jaar na de storting.

Toch voorziet de wet een regeling waarbij de getrouwheidspremie al bij de eerstkomende jaarwisseling kan worden uitbetaald, maar bijna geen enkele bank maakt er gebruik van.
Elke bank voert op dat vlak ook een ander beleid. Bij de ene bank kan u zelf kiezen in welke maand de jaarlijkse rentevergoeding wordt uitbetaald. Andere banken pakken dan weer uit met (tijdelijke) acties waarbij u de getrouwheidspremie al na 11 in plaats van 12 maanden verwerft.

Het maakt er de berekening van uw intrest niet eenvoudiger op, zeker als u ook nog eens regelmatig geld van uw spaarrekening haalt. Hoog tijd dus om licht te scheppen in de duisternis.

Hoe komt het dat het een hele uitdaging is wanneer u zelf de rente wil berekenen?
Voornamelijk door het (dubbele) systeem van valutadata. Bij een spaarrekening is de valutadatum bij een geldafhaling verplicht de dag van de afhaling zelf, terwijl het bij een storting de dag zelf of de dag nadien is. Als u geld stort op een spaar rekening brengt het dus vanaf de dag zelf (D) of ten laatste vanaf de dag nadien (D+1) intrest op. Bij een afhaling krijgt u geen intrest meer vanaf de dag van de afhaling (D). De intresten worden met andere woorden toegekend tot de dag vóór de afhaling.

Zoals u net heeft gelezen is het hele spaarverhaal ingewikkeld en ondoorzichtig.
Daarom heeft Minister van Economie Vande Lanotte eind vorige maand geopperd voor de afschaffing van de getrouwheidspremie en de invoering van één tarief voor spaarboekjes. Het huidige systeem, waarbij de banken naast een basisrente ook een getrouwheidspremie aanbieden, is onvoldoende transparant. De minister wijst erop dat de spaarrekening optimaal toegankelijk zou moeten zijn. Door het spel met de basisrente en de getrouwheidspremie weten spaarders volgens de minister  immers niet goed welk product er wordt gekocht. Als de consument de spaarboekjes veel beter met elkaar kan vergelijken, zal ook de concurrentie vergroten.

Na overleg met de banksector zal er meer duidelijkheid zijn over dit onderwerp. Aanbieders.be houdt u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Op onze website kan u  nu a een vergelijk maken tussen de verschillene spaarboekjes. Doe de vergelijking nu en kijk welke spaarrekening het beste bij u past!

Meer FAQs