Waarom via energievergelijking van energieleverancier veranderen?

De laatste jaren is het aantal personen of gezinnen dat via energievergelijking van energieleverancier is veranderd, spectaculair gestegen. Steeds meer mensen kiezen er dus voor om van diensten als Aanbieders.be gebruik te maken. 

Energievergelijking werkt volgens het principe van de vrije markt.

Consumenten kunnen steeds een correcte vergelijking maken tussen energieleveranciers en tarieven voor de levering van elektriciteit en gas.

Sinds enkele jaren is ook de wetgever van oordeel dat de consument meer beschermd moet worden. Onderlinge concurrentie tussen leveranciers zal dus niet langer een nadeel, maar een voordeel zijn voor de consument. 

De cijfers

Volgens cijfers van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteit en Gas (VREG) blijkt dat 25,8 procent van de Vlaamse gezinnen en bedrijven in 2019 van elektriciteitsleverancier is veranderd. Het cijfer van 893.142 nieuwe contracten ligt flink hoger dan in 2018. 

178.093 niet-huishoudelijke klanten (bedrijven en zelfstandigen) kozen voor een andere elektriciteitsleverancier tegenover 161.532 in 2018. 

Maar het recordcijfer is vooral te danken aan de overstap van 715.049 gezinnen naar een nieuwe leverancier in 2019.

Ter vergelijking: In 2018 bedroeg dat aantal 545.828.

Ook voor aardgas veranderden in 2019 meer gezinnen en bedrijven van leverancier: 28,52 procent waagde de overstap. In het recordjaar 2016 was dit nog 22,64%. 

Er is dus een  enorme toename vast te stellen van bedrijven en gezinnen die het afgelopen jaar beslisten om van energieleverancier (elektriciteit en/of gas) te veranderen.

Ook als we kijken naar het aantal consumenten die van de V-test gebruik hebben gemaakt, zien we een enorme stijging: in 2019 gebruikten 670.671 particulieren en 43.335 ondernemingen de V-test om aan prijsvergelijking te doen.

Dat is respectievelijk 47 en 46 procent meer dan in 2018.

De V-test

De V-test kan door elke consument worden gedaan op de website van de VREG.                           

In essentie kan je via deze test energieleveranciers vergelijken volgens dezelfde principes als op Aanbieders.be: de verschillende energieleveranciers worden naast elkaar opgelijst, en de consument krijgt een helder overzicht van de verschillen in tarieven en diensten.

Het verschil is dat je bij Aanbieders.be daadwerkelijk kan overstappen. Bovendien zie je bij ons ook meteen op welke kortingen en promoties je recht hebt.

Zodra je een voordelig tarief gevonden hebt, hoef je dus niet te wachten en zelf je nieuwe leverancier aan te schrijven. Je legt meteen een nieuw contract vast zolang de korting nog geldt, en dat volledig gratis en zonder extra papierwerk.

Bovendien is het mogelijk om op elk moment raad te vragen bij onze experts via telefoon of e-mail.

Waarom wordt er overgestapt?

Via online energievergelijkers zoals Aanbieders.be krijgt de consument meteen een helder overzicht van de kortingen die door de leverancier worden aangeboden. 

Die worden altijd  transparant weergegeven, zonder verrassingen of extra (niet-vermelde) voorwaarden.

De meest voor de hand liggende reden dat consumenten steeds meer van online prijsvergelijkers gebruik maken, is simpelweg omdat het de enige manier is om op een inzichtelijke manier de meest actuele kortingen, promoties en diensten van alle energieleveranciers naast elkaar op te lijsten. 

Het is namelijk zo dat bij online prijsvergelijking alle leveranciers in België zijn opgenomen, wat bijvoorbeeld bij groepsaankopen niet het geval is. 

De consument is op deze manier maximaal beschermd: het aanbod wordt volgens vrije marktprincipes en in eerlijke concurrentie getoond. 

Andere mogelijke redenen om van energieleverancier te veranderen:

  • Het aangaan van een duurzamer energiecontract, waarbij de leverancier terugvalt op hernieuwbare, oftewel ‘groene’  energiebronnen. In de online prijsvergelijker van Aanbieders.be kan ook steeds de groene energie-filter worden ingesteld om zo de leveranciers te vinden die groene stroom aanbieden.
  • De consument is niet langer tevreden van zijn huidige energieleverancier. Ergernissen zijn bijvoorbeeld een te hoge eindafrekening, een slecht ingesteld voorschotbedrag, of te hoge herinneringskosten. Om die redenen kan de consument er dus voor kiezen om andere oorden op te zoeken.

Hoe dan ook is de meest voorkomende reden om van energieleverancier te veranderen nog altijd de prijs

Een tiental euro meer of minder per jaar zal de consument niet meteen opvallen, maar in sommige gevallen zijn de prijsschommelingen wel érg groot: de consument zal dikwijls pas bij grote verschillen overwegen om over te schakelen, hoewel dankzij prijsvergelijking zelfs de kleinste prijsverschillen vermeden kunnen worden.

Ter illustratie: 

Als we voor een gezin  met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh een simulatie voor een vast contract doen, komt het laagste bedrag op 918,60 euro, het hoogste op 1.170,71 euro. Een verschil van 252,11 euro. Voor een variabel contract levert dat bedragen tussen 871,96 en 1.024,97 euro op, een verschil van 153, 01 euro. 

Het loont dus zeker om je energiefactuur dankzij prijsvergelijking aan een nader onderzoek te onderwerpen: het is mogelijk dat je tientallen of zelfs honderden euro’s te veel betaalt aan gas en elektriciteit, en dat zonder het te beseffen.

Eerlijke vergelijking beschermt de consument

Via online prijsvergelijkers wordt meteen duidelijk tussen welke leveranciers en diensten de meeste prijsschommelingen zitten. Het wordt voor de consument dus erg eenvoudig om via zijn persoonlijke voorkeuren de verschillende diensten naast elkaar te zetten en een beredeneerde keuze te maken. 

De consument zal snel merken of hij al dan niet te veel betaalt voor zijn energiecontract; de kans is immers reëel dat een andere leverancier dezelfde diensten aanbiedt aan een veel voordeliger tarief.

Berekening van het energietarief

Bij (online) prijsvergelijking moet ook rekening gehouden worden met de berekening van het energietarief: dit wordt niet arbitrair vastgelegd door de energieleveranciers. Ook zij zijn gebonden aan voorwaarden die de prijs bepalen: taksen, btw, energieheffingen en dergelijke. 

Ook weersvoorspellingen kunnen een invloed hebben: wanneer bijvoorbeeld een extra warme maand februari wordt aangekondigd, zal het energietarief dalen, terwijl bij een voorspelde winterprik het tarief zal stijgen.

Een deel van het tarief dat de consument betaalt is dus bij elke energieleverancier hetzelfde, het andere deel is datgene dat de leverancier zelf bepaalt: om te concurreren met de andere leveranciers kan hij  bepaalde (welkomst-)kortingen of promoties aanbieden, of een speciale dienstverlening.

Prijsvergelijkers als Aanbieders.be houden hier rekening mee, en spelen hier zelfs op in: de  verschillende kortingen, promoties, of speciale diensten worden correct en transparant weergegeven. 

In feite wordt de concurrentie tussen energieleveranciers dus gebruikt om de consument te laten profiteren van de beste dienstverlening aan de beste prijs

De online prijsvergelijking bij Aanbieders.be is trouwens volledig gratis is voor de consument: zowel het vergelijken als overstappen naar een nieuwe leverancier kost hem geen cent. 

Afschaffing verbrekingsvergoeding

In veel gevallen gaat de consument er verkeerdelijk van uit dat hij een verbrekingsvergoeding zal moeten betalen wanneer hij het energiecontract met zijn huidige leverancier vroegtijdig stopzet. Dit houdt hem dan tegen om over te schakelen wanneer een voordeliger tarief zich aandient.

Dit is echter onterecht: in 2012 heeft de wetgever beslist om de verbrekingsvergoeding af te schaffen. Dit om de consument in bescherming te nemen, en er dus voor te zorgen dat prijsvergelijking en overstappen naar een voordeliger tarief niet langer afgestraft wordt.

De consument kan dus op elk moment tarieven vergelijken en indien gewenst veranderen van leverancier, zonder extra kosten. Sinds 2012 is er dan ook een sterke stijging merkbaar van het aantal mensen dat effectief overstapt, waarbij 2019 voorlopig het recordjaar is. 

Het is dus duidelijk dat online prijsvergelijkers als Aanbieders.be zich beroepen op de bescherming van de consument: een eerlijke vergelijking tussen energieleveranciers zorgt ervoor dat de consument steeds kan kiezen voor het energietarief dat het beste bij hem past, zonder verrassingen, onderbrekingen of extra kosten. 

Uitbesteding

Volgens online prijsvergelijking zoals de V-test of de diensten van Aanbieders.be, kan de consument dus alle energieleveranciers en tarieven met elkaar vergelijken. 

Wat Aanbieders.be zo uniek maakt is echter dat de consument kan kiezen om de vergelijking uit te besteden

Hij kan dus nog altijd genieten van de voordeligste tarieven, maar hoeft de vergelijking zelf niet opnieuw te maken: als hij een mandaat geeft kan het hele proces geautomatiseerd worden. 

Er wordt dan continu op zoek gegaan naar de het beste energietarief volgens de specifieke gegevens van de klant in kwestie, waarna er automatisch wordt overgeschakeld. 

Het idee is om de consument zowel tijd als geld te besparen.

Eenvoudig en gratis kiezen

Samengevat: online prijsvergelijkers zoals Aanbieders.be behartigen de belangen van de consument bij alle energieleveranciers op de markt, in de zin dat de consument op elk moment zijn energiefactuur tegen het licht kan houden, en ervoor kan kiezen om over te schakelen naar een voordeliger tarief. 

De consument moet zich bovendien niet meer door ingewikkelde campagnes of kleine lettertjes worstelen, maar krijgt een neutraal en transparant beeld van de energiemarkt. 

Niet louter het tarief, maar ook de dienstverlening van alle verschillende leveranciers wordt vergeleken, zodat de consument kan rekenen op de beste dienstverlening voor de beste prijs, die volledig bij zijn voorkeuren past.

 

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons

Aanbieders.be maakt gebruik van cookies – inclusief cookies van derde partijen – om informatie te verzamelen over de manier waarop bezoekers onze website gebruiken. Hiermee kunnen we je de best mogelijke ervaring bieden, onze website blijven verbeteren en jouw aanbiedingen doen die aansluiten bij je interesses. Door op ‘Akkoord’ te klikken ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Klik voor meer details over ons gebruik van cookies of om op elk moment jouw voorkeuren te wijzigen op ‘Meer informatie, ook over het weigeren van cookies’.
Akkoord