Groene energie: is groene stroom ook echt groen?

Gepost op 20/09/2018 door Katelijn Eelen
Groene energie: is groene stroom ook echt groen?

Groene stroom is niet altijd zo groen als je misschien zou denken.

Hoewel heel wat Belgische leveranciers beweren dat ze 100 procent groene stroom aanbieden, investeren ze in werkelijkheid in steenkool of nucleaire energie. Ter referentie: in 2016 was ruim 10 procent van de in België geproduceerde elektriciteit afkomstig van wind- en zonne-energie.

De elektriciteit die uit je stopcontact komt, is voor iedereen dezelfde, dat staat vast. Aangezien alle producenten hun elektriciteit op hetzelfde net plaatsen, maakt het op dat vlak eigenlijk niet zo gek veel uit welk contract je hebt of bij welke leverancier je afneemt.

Je kunt als milieubewuste consument natuurlijk wél het verschil maken door te kiezen voor producenten die werk maken van (lees: investeren in) groene energie en hernieuwbare bronnen.

Daarvoor kun je de groenscore van Greenpeace gebruiken.

Groene stroom

De eerste dingen eerst: wat is ‘groene stroom’ precies?

Wel, groene stroom is elektriciteit die wordt geproduceerd op basis van hernieuwbare energiebronnen. Daarmee wordt elektriciteit op basis van fossiele brandstoffen en kernenergie uitgesloten. Bronnen zoals aardgas zijn niet hernieuwbaar, maar zijn op dit moment wel nodig om te kunnen omschakelen naar een toekomst op basis van hernieuwbare energie.

Om echt groen te zijn, moet hernieuwbare energie daarnaast ook duurzaam worden gebruikt.

De groenscore van Greenpeace

Greenpeace publiceert sinds 2003 jaarlijks een klassement van alle elektriciteitsleveranciers in België. Het klassement onderzoekt hoe ‘groen’ de energieleveranciers in werkelijkheid zijn.

Noodzakelijke energiebronnen (zoals bijvoorbeeld aardgas) krijgen een positieve evaluatie, terwijl sommige (bijvoorbeeld producten op basis van palmolie), een negatieve evaluatie krijgen. In dit geval omdat de productie van palmolie verantwoordelijk is voor zware ontbossing.

Zo kun jij een betere keuze maken uit het grote aanbod van energiecontracten.

Het volledige klassement van Greenpeace kun je hier bekijken.

Hoe zit de score in elkaar?

De groenscore wordt bepaald op basis van drie onderdelen:

  • Welke GVO’s of labels worden gebruikt;
  • Welke stroom werd geproduceerd en/of geïmporteerd;
  • Welke investeringen zijn gepland.

Daarbij wordt de herkomst van elektriciteit bekeken en worden er punten toegekend. Hernieuwbare bronnen krijgen het maximum van de punten, steenkool en olie uiteraard de minste.Het spreekt voor zich dat grote leveranciers die niet aan alle consumenten groen verkopen, en niet genoeg productie hebben om aan al hun klanten te leveren, over het algemeen weinig scoren.

Vergelijken en overstappen

Een echt groene leverancier (met een score van meer dan 15/20) investeert actief in bijkomende hernieuwbare capaciteit. Een contract voor groene stroom bij een dergelijke leverancier is met andere woorden goed voor het klimaat.

Scoort je leverancier minder dan 10/20? Dan kun je beter veranderen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Vergelijken en overstappen gaat heel gemakkelijk via onze handige vergelijkingsmodule.


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel