Een nieuwe energieleverancier kiezen en beslissen welke formule het beste past bij jou en je gezin, is niet altijd evident. Elke formule heeft zo zijn voor- en nadelen, en ook elk gezin is anders. Het verbruiksprofiel van je buren is misschien helemaal anders dan het jouwe, waardoor de formule die zij hebben, niet ideaal is voor jouw situatie. Zelfs als woon je in een gelijkaardig huis.
Een open markt, zoals die bij de Belgische energieleveranciers, wil natuurlijk ook zeggen dat er heel veel opties en formules zijn. Dat is soms echt lastig. Een van de afwegingen die je moet maken, is of je gaat voor een vast of variabel tariefplan.
Met vaste energieprijzen weet je zeker wat jouw kosten zullen zijn, maar kan je niet genieten van een lagere prijs indien de Belgische marktprijs daalt.
Met een variabel energietarief heb je dat wel, maar dan in beide richtingen; je kan zowel minder als meer gaan betalen, afhankelijk van de richting waarin de markt zich beweegt.
Bij een variabel tariefplan kan je rekening er plots helemaal anders uitzien.
Zowel de energieprijs, nettarieven, tarieven voor de distributie en transport, en ook de belastingen kunnen zich vertalen naar je energiefactuur.
De tarieven voor de distributie en transport en de belastingen blijven meestal een lange tijd hetzelfde. Je zal vooral de energieprijs zelf zien veranderen.
Een variabele prijs wil dus zeggen dat je de prijs betaalt die is afgestemd met de evoluties van de marktprijs. De prijzen van energie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer door veranderingen in de olieprijs kan de prijs voor energie dus ook dalen of stijgen.
Door al die factoren die jouw factuur kunnen beïnvloeden, is het moeilijk te voorspellen of je volgende factuur hoger of lager zal zijn.
In onze vergelijkingsmodule houden we al rekening met de mogelijke schommelingen en geven we een indicatie van de jaarprijs.
Bovendien is de regelgeving onlangs aangepast: niet iedereen werkt nog met een kwartaal-indexering, maar de prijs kan ook maandelijks geïndexeerd worden. Toch blijft een variabel tarief (en zeker voor gas) vaak de voordeligste optie. Net zoals bij je lening, zit er in een vaste prijs sowieso al een stukje risico verrekend.
Als je een contract hebt met een vast tarief betaal je altijd hetzelfde tarief. De prijs zal niet fluctueren gedurende de looptijd van je contract. Naast de energieprijs die vastligt, kan het natuurlijk wel zijn dat de distributietarieven en toeslagen veranderen.
Let op, een energieleverancier gaat een schatting maken van je jaarlijks verbruik en dit spreiden over een periode van 12 maanden.
Dit is een schatting gebaseerd op het verbruik van de voorbije jaren in jouw woning en de evolutie van de energiekosten en alle andere bijkomende kosten zoals transport en distributiekosten.
Het bedrag dat je dan maandelijks of per kwartaal betaalt, is een vast voorschot.
Zelfs met een vast tarief, kan het gebeuren dat je op jouw jaarfactuur toch moet bijbetalen of net een bedrag terugkrijgt. Jouw energieprijs is doorheen het hele jaar constant gebleven, maar jouw verbruik en de externe factoren die de prijs beïnvloeden, hebben hier nog steeds invloed op.
Prijzen veranderen per kwartaal of zelfs maandelijks per leverancier. Als je een vast tarief hebt afgesproken, kan dit geen invloed hebben op jouw energiefactuur. Wel is het zo dat de aanbiedingen die je later ziet van jouw leverancier, andere tarieven hebben dan die van jou.
Zo kan het zijn dat je zopas een vast tarief hebt afgesproken. Wanneer je dan de volgende maand opnieuw gaat kijken, merk je dat de realiteit er anders uitziet dan op het moment dat jij intekende.
Dat is omdat de tarieven per maand geupdate worden, maar ook de promoties en kortingen variëren per periode. Soms lopen die tot het midden van de maand, soms een hele maand, …
Het voordeligste tarief vinden voor jouw situatie? Dat doe je snel en gemakkelijk via onze handige vergelijkingsmodule.
Deze module houdt (onder meer) rekening met:
Sinds april 2016 liggen de variabele prijzen hoger dan de vaste energieprijzen, maar je kijkt nog steeds het best naar je consumptieprofiel alvorens meteen te kiezen voor een vast tariefplan.
Historisch gezien, kies je in de zomer beter voor een vast tarief, want dan zijn de prijzen lager (vraag en aanbod), in de winter kies je beter variabel, want dan gaat de prijs enkel nog maar dalen omdat de prijzen dan hoger zijn (ook vraag en aanbod).
Wil je zekerheid en absoluut geen verrassingen? Ga dan voor een vast tariefplan.
Bij een contract met variabele prijzen neem je meer risico, maar geniet je ook van prijsdalingen. Doordat de Belgische markt is opengebroken kan je gelukkig wel gemakkelijk overstappen als je vindt dat je te veel betaalt. Je kan op elk moment veranderen van energieleverancier.