Wat moet ik doen als ik wil overschakelen van mazout naar gas?

Steeds meer Belgen kiezen voor aardgas omdat het de reputatie heeft minder te vervuilen en geen opslag vereist. Om over te stappen van stookolie op aardgas, moet je wel eerst een aantal zaken in orde brengen. Denk bijvoorbeeld aan de aansluiting (en keuze van je nieuwe ketel), de eliminatie van je stookolietank, en de keuze van de leverancier.

Aansluiting

Allereerst moet je je afvragen of jouw woning wel op het stadsgas kan worden aangesloten. 

Hiervoor neem je het best contact op met je netwerkbeheerder. Die zorgt dan ook meteen voor de aansluiting en de plaatsing

Is de aansluiting op stadsgas niet mogelijk? Dan kun je er nog altijd voor kiezen om een propaantank te plaatsen. Je hebt dan wel nog steeds plaats nodig voor die tank, dus het voordeel ‘geen opslag vereist’ valt in dat geval weg.

Eliminatie van de stookolietank

Als je je stookolietank definitief buiten werking wil laten stellen, moet je je aan een aantal wettelijke verplichtingen houden. 

De volgende zaken moet je chronologisch in orde brengen:

  • Je moet je tank ledigen, reinigen en ontgassen
  • Het schoonmaakafval moet je door een erkende ophaler laten verwijderen
  • Soms is de verwijdering technisch niet mogelijk. Dan moet je de tank volledig opvullen met een inert materiaal (dat kan bijvoorbeeld gestabiliseerd zand zijn of schuimbeton) Let op, In Vlaanderen en Brussel moet officieel vastgesteld worden of de verwijdering effectief niet mogelijk is.
  • Je krijgt documenten die bewijzen dat de tank buiten werking is gesteld. Bewaar deze goed.

Belangrijk: in sommige gemeenten krijg je een premie als je je oude stookolietank laat verwijderen.

Keuze van de ketel

Condensatieketels maken vandaag de dag meer dan 60 procent van de verkoop van gasketels uit. Ze maken optimaal gebruik van de geleverde energie én benutten ook de rookgassen die anders door de schoorsteen ontsnappen. 

Deze ketels hebben ook een hoog rendement en vormen daardoor een uitstekende investering. Soms moet je wel aanpassingen van de schouw uitvoeren bij het plaatsen van een condensatieketel. Zo kan je soms niet anders dan een elleboog of buitenbuis plaatsen, of zelfs een buizenstel. 

Het is belangrijk dat je onthoudt dat condensatieketels het beste werken met vloerverwarming en overgedimensioneerde radiatoren. Als je een dergelijke ketel laat vervangen, kan je bovendien genieten van gewestelijke premies en belastingverlagingen, afhankelijk van jouw regio. 

Keuze van de leverancier

Je koopt aardgas aan via je leverancier

Daarom is het belangrijk om de juiste leverancier voor jouw noden te kiezen. 

Sinds de energiemarkt is vrijgemaakt, kan je als consument zelf kiezen bij welke leverancier je aardgas haalt. Wil je weten wat voor jouw situatie de beste leverancier voor aardgas is? Check het hier.

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons