De toekomst van analoge TV

Gepost op 19/09/2019 door Katelijn Eelen
toekomst analoge tv

“Analoge tv, wat is dat?”

Dat zal je in de toekomst steeds vaker horen.

Zo heeft de Z-generatie waarschijnlijk nog nooit gehoord van deze term. En later zal in de geschiedenisboeken verwezen worden naar analoge televisie als zijnde iets uit het verleden en outdated.

Maar heeft de analoge tv ook nu al zijn glorie verloren?

Analoge vs. digitale televisie

Steeds minder mensen maken gebruik van een analoog signaal om tv te kunnen kijken. Analoog is dan ook een ietwat verouderde techniek.

Wat je wellicht bekender in de oren klinkt is de term ‘digitale televisie’. Dat is de manier waarop de meeste huishoudens tegenwoordig naar tv kijken.

Wat het verschil tussen analoge en digitale televisie nu precies inhoudt? De technische kantjes zullen we je besparen. Maar de rechtstreekse gevolgen van analoge tv op het scherm zijn voor jou wél van belang.

Lage beeldkwaliteit

Bij analoge televisie gaat vaak beeldinformatie verloren onderweg naar je scherm. Dit kan zorgen voor een gebrek aan kleuren, fletsere kleuren of ruis.

Zeker op de nieuwe televisietoestellen valt dit sterk op. Die hebben een dergelijk hoge schermresolutie, waardoor de beeldkwaliteit van analoge zenders aanzienlijk achteruit gaat.

Het analoge signaal is namelijk niet geschikt voor het scherpe beeld van LCD en plasma-tv’s.

Bij het digitale signaal daarentegen gaat geen enkele kleurinformatie verloren, en krijg je een haarscherp beeld. Daarom kiezen steeds meer mensen voor digitale televisie. Zeker wanneer ze een nieuwe moderne televisie kopen.

Beperkt aantal zenders

Op de analoge televisie kunnen slechts 30 zenders uitgezonden worden. En dat is vandaag de dag wel degelijk een probleem.

Zoals we al vermeldden, is het analoge signaal een verouderde techniek van televisiekijken. Daarom zijn aanpassingen niet meer mogelijk.

Vroeger kwamen huishoudens toe met 30 zenders, maar tegenwoordig is dat een heel ander verhaal.

Aangezien het aantal zenders jammer genoeg niet uitgebreid kan worden via analoge televisie, neigen mensen dus naar voor digitale tv. Dat geeft je namelijk een oneindig aanbod aan zenders (mits het juiste abonnement, uiteraard).

Het grote voordeel van digitale televisie

Naast betere beeldkwaliteit en meer beschikbare zenders, biedt digitale televisie nog een heel groot voordeel, in vergelijking met analoge televisie.

Je hebt namelijk heel wat extra mogelijkheden.

  • Digitale tv-gids
  • Extra pakketten met zenders op maat van jouw wensen en interesses
  • Gemiste programma’s herbekijken
  • Series, films en documentaires huren of kopen
  • Slechts een druk op de rode knop om een programma op te nemen

Dit is uiteraard afhankelijk van het abonnement dat je aangaat bij de provider.

Wist je trouwens dat je een abonnement kan aangaan waarin al je telecomzaken inbegrepen zijn? Met alles op één factuur, hoef je niet te veel papierwerk in orde te brengen.

Wil je graag de verschillende mogelijkheden eens vergelijken? Dat doe je gemakkelijk en snel via ons vergelijkingsmodule!

 

 

Analoge televisie: een stand van zaken

Hier en daar wordt gespeculeerd dat analoge televisie wel degelijk zijn einde gekend heeft. Zo denken mensen ook dat ze voortaan niet meer via een analoog signaal tv kunnen kijken.

Dat laatste willen we alvast ontkrachten. In België bieden voorlopig nog steeds twee providers analoge tv aan: Telenet en VOO.

Telenet besloot wel te stoppen met het analoge signaal mogelijk te maken voor onder meer grootgebruikers, ziekenhuizen en rusthuizen. Dat proces is enkele jaren geleden in gang gezet, en komt nu stilaan ten einde.

Zo hebben deze grote vestigingen de mogelijkheid gekregen om digitale televisie te voorzien voor hun gebruikers/bewoners.

Maar dat wil niet zeggen dat je thuis ook geen toegang meer hebt tot dat signaal. Dat werd namelijk wel afgesloten voor bovenstaande grootgebruikers, maar is nog steeds aanwezig op hun netwerk.

Aangezien het netwerk zelf nog wel bestaat, alsook de mogelijkheid tot uitzenden van het analoge signaal, zal je voorlopig dus nog steeds de mogelijkheid hebben om in je woning analoog televisie te kijken.

Maar of de toekomst er zo rooskleurig uitziet voor de analoge liefhebber, dat is natuurlijk maar de vraag. Met een voortdurende modernisering, lijkt het einde van het analoog signaal dan ook nabij.

Wij houden je alvast op de hoogte van verdere ontwikkelingen!


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel