Hoe werkt roaming in het buitenland?

Gepost op 08/12/2020 door Katelijn Eelen

Je weet waarschijnlijk al wel dat kosten voor roaming binnen de Europese Unie zijn afgeschaft. Maar wat als je buiten de EU op reis gaat? Waar moet je op letten om een torenhoge rekening te vermijden? Je komt het hier te weten.

Free to roam in de EU

Tegenwoordig hoef je niet meer extra te betalen als je roaming of mobiele data gebruikt in de Europese Unie. Je betaalt dus evenveel als je in België zou betalen wanneer je surft of stuurt met je smartphone. Momenteel heeft de Brexit hier (nog) geen invloed op, je kan in Londen dus volop van dezelfde tarieven genieten als in Leuven of Aartselaar.

Let op: Zwitserland is hierop een uitzondering! In de skilift een serietje kijken kan je dus al snel veel geld kosten. 

Ook wanneer je je in een grensgebied bevindt, is het mogelijk dat je smartphone verbinding maakt met het sterkste signaal aan de andere kant van de grens, en je dus zonder je het doorhebt surft op het veel duurdere, niet-Europese net. Voorzichtigheid is dus geboden!

Wanneer je binnen de EU blijft, hoef je normaal gesproken geen zorgen te maken over extra kosten. Blijf in gedachten houden dat roaming/mobiele data niet gratis is: ook in België zijn er aan mobiele diensten kosten verbonden, en wanneer boven je limiet gaat, zal je hoe dan ook moeten bijbetalen.

Roaming buiten de EU


Wanneer je buiten de landen van de Europese Unie reist, zal je een toeslag betalen om van roaming gebruik te kunnen maken. Wat die toeslag is, hangt van het land af waar je naartoe wil reizen. Wil je graag weten wat je zou moeten betalen? Dan kijk je het best bij je provider. 

Hieronder vind je links naar de roamingtarieven van de verschillende providers.

Consumenten betalen al jaren hetzelfde tarief: zij moeten immers onderhandelen met alle verschillende landen, en aangezien een akkoord bereiken telkens erg veel tijd en moeite kost, blijven de tarieven vooralsnog ongewijzigd. 

 

Is er een wettelijke beperking op kosten voor roaming?

Je vraagt je misschien af of er een wettelijk kader is, dat je torenhoge rekening enigszins beperkt?

Het antwoord is nee: de enige wettelijke beperking die bestaat is dat er een blokkering optreedt vanaf het moment dat je 50 euro (excl. btw) hebt verbruikt aan mobiele data.

Wanneer dit gebeurd is, zal je dus een melding ontvangen. 

Wil je blijven surfen? Dan moet je eerst een sms sturen om de blokkering op te heffen. 

Het hoogste tarief dat je momenteel betaalt is zo’n €14,5/MegaByte. Als je je smartphone in de roamingstand laat staan zonder dat te beseffen, kom je dus voor een onaangename verrassing te staan.Die kan je gelukkig voorkomen met enkele handige tips.

 

Roaming tips & tricks

Houd deze tips in je achterhoofd, zodat je niet achterover valt wanneer je telefoonrekening in de bus valt:

 • Check waar je bestemming ligt. Ligt die binnen of buiten de EU? 
 • Check wat de tarieven van je provider zijn voor dat land. 
 • Let er zeker op dat roaming is uitgeschakeld op je smartphone!
 • Let er ook op dat mobiele data is uitgeschakeld! Zo voorkom je dat je smartphone toch verbinding maakt om bijvoorbeeld updates uit te voeren.
 • Gebruik zoveel mogelijk Wifi als het beschikbaar is. De meeste restaurant, bars en andere openbare plaatsen beschikken hierover. 
 • Koop eventueel ter plekke een SIM-kaart.

Gebruik je roaming vooral om te weten waar je heen moet in een vreemd land? Maak dan gebruik van handige apps als MAPS.ME: zo kan je de kaart van je bestemming downloaden wanneer er Wifi is, en vind je voortaan offline je weg. 

Bovendien bestaan er per provider speciale pakketten om je verbruik en roamingkosten te beperken. Enkele voorbeelden:

 • Telenet: de Telenet-app houdt je verbruik in het oog
  Proximus: Daily Travel Passport, Daily Travel Surf, Travel Surf World
  BASE: Internet World
  Orange: Traveller, World Traveller

Het beste dat je bovendien kan doen om je kosten zo laag mogelijk te houden, is op tijd aan prijsvergelijking te doen: is je mobiele abonnement nog wel up-to-date? Loop je geen kortingen mis? 

Dankzij ons vergelijk je, en schakelen we je eenvoudig en gratis over naar het pack dat het beste bij je past. Zo blijf je genieten van de beste kortingen, promoties en voordelen.

Kunnen we je helpen? Laat ons iets weten, ons team van experts staat klaar om je te helpen! 

 


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel