Hoe werkt roaming in het buitenland?

Gepost op 08/12/2020 door Katelijn Eelen

Je weet waarschijnlijk al wel dat kosten voor roaming binnen de Europese Unie zijn afgeschaft. Maar wat als je buiten de EU op reis gaat? Waar moet je op letten om een torenhoge rekening te vermijden? Je komt het hier te weten.

Free to roam in de EU

Tegenwoordig hoef je niet meer extra te betalen als je roaming of mobiele data gebruikt in de Europese Unie. Je betaalt dus evenveel als je in België zou betalen wanneer je surft of stuurt met je smartphone. Momenteel heeft de Brexit hier (nog) geen invloed op, je kan in Londen dus volop van dezelfde tarieven genieten als in Leuven of Aartselaar.

Let op: Zwitserland is hierop een uitzondering! In de skilift een serietje kijken kan je dus al snel veel geld kosten. 

Ook wanneer je je in een grensgebied bevindt, is het mogelijk dat je smartphone verbinding maakt met het sterkste signaal aan de andere kant van de grens, en je dus zonder je het doorhebt surft op het veel duurdere, niet-Europese net. Voorzichtigheid is dus geboden!

Wanneer je binnen de EU blijft, hoef je normaal gesproken geen zorgen te maken over extra kosten. Blijf in gedachten houden dat roaming/mobiele data niet gratis is: ook in België zijn er aan mobiele diensten kosten verbonden, en wanneer boven je limiet gaat, zal je hoe dan ook moeten bijbetalen.

Roaming buiten de EU


Wanneer je buiten de landen van de Europese Unie reist, zal je een toeslag betalen om van roaming gebruik te kunnen maken. Wat die toeslag is, hangt van het land af waar je naartoe wil reizen. Wil je graag weten wat je zou moeten betalen? Dan kijk je het best bij je provider. 

Hieronder vind je links naar de roamingtarieven van de verschillende providers.

Consumenten betalen al jaren hetzelfde tarief: zij moeten immers onderhandelen met alle verschillende landen, en aangezien een akkoord bereiken telkens erg veel tijd en moeite kost, blijven de tarieven vooralsnog ongewijzigd. 

 

Is er een wettelijke beperking op kosten voor roaming?

Je vraagt je misschien af of er een wettelijk kader is, dat je torenhoge rekening enigszins beperkt?

Het antwoord is nee: de enige wettelijke beperking die bestaat is dat er een blokkering optreedt vanaf het moment dat je 50 euro (excl. btw) hebt verbruikt aan mobiele data.

Wanneer dit gebeurd is, zal je dus een melding ontvangen. 

Wil je blijven surfen? Dan moet je eerst een sms sturen om de blokkering op te heffen. 

Het hoogste tarief dat je momenteel betaalt is zo’n €14,5/MegaByte. Als je je smartphone in de roamingstand laat staan zonder dat te beseffen, kom je dus voor een onaangename verrassing te staan.Die kan je gelukkig voorkomen met enkele handige tips.

 

Roaming tips & tricks

Houd deze tips in je achterhoofd, zodat je niet achterover valt wanneer je telefoonrekening in de bus valt:

  • Check waar je bestemming ligt. Ligt die binnen of buiten de EU? 
  • Check wat de tarieven van je provider zijn voor dat land. 
  • Let er zeker op dat roaming is uitgeschakeld op je smartphone!
  • Let er ook op dat mobiele data is uitgeschakeld! Zo voorkom je dat je smartphone toch verbinding maakt om bijvoorbeeld updates uit te voeren.
  • Gebruik zoveel mogelijk Wifi als het beschikbaar is. De meeste restaurant, bars en andere openbare plaatsen beschikken hierover. 
  • Koop eventueel ter plekke een SIM-kaart.

Gebruik je roaming vooral om te weten waar je heen moet in een vreemd land? Maak dan gebruik van handige apps als MAPS.ME: zo kan je de kaart van je bestemming downloaden wanneer er Wifi is, en vind je voortaan offline je weg. 

Bovendien bestaan er per provider speciale pakketten om je verbruik en roamingkosten te beperken. Enkele voorbeelden:

  • Telenet: de Telenet-app houdt je verbruik in het oog
    Proximus: Daily Travel Passport, Daily Travel Surf, Travel Surf World
    BASE: Internet World
    Orange: Traveller, World Traveller

Het beste dat je bovendien kan doen om je kosten zo laag mogelijk te houden, is op tijd aan prijsvergelijking te doen: is je mobiele abonnement nog wel up-to-date? Loop je geen kortingen mis? 

Dankzij ons vergelijk je, en schakelen we je eenvoudig en gratis over naar het pack dat het beste bij je past. Zo blijf je genieten van de beste kortingen, promoties en voordelen.

Kunnen we je helpen? Laat ons iets weten, ons team van experts staat klaar om je te helpen! 

 


Gerelateerde artikels

Posted on 02/12/2024 by Hans
Energie is energie, toch? Waarom energie vergelijken moeilijker is dan ooit

Gas blijft gas, en elektriciteit is gewoon elektriciteit. Of je nu bij Engie, Luminus, Eneco of een andere leverancier je contract afsluit, dat verandert niets aan de warmte van je douche of de helderheid van je lampen. Toch is het aanbod aan energiecontracten zo groot en divers geworden dat het bijna onmogelijk lijkt om nog […]

Lees het artikel
Posted on 20/11/2024 by Charles
Voorkom deze 5 fouten bij het afsluiten van je energiecontract

Moet je voor de eerste keer een energiecontract afsluiten, of is het tijd om eens te switchen? Vermijd deze 5 meest voorkomende fouten en haal het meeste uit je energiecontract! 1. Je energie niet vergelijken Laten we beginnen met de grootste fout die je kan maken: niet objectief je energie vergelijken. Consumenten blijven veel te […]

Lees het artikel