Onbeperkt internet thuis, is dat wel zo ‘onbeperkt’?

Posted on 02/05/2019 by Anke
Onbeperkt internet, is dat wel zo onbeperkt?
We kunnen er niet omheen: het internet is alomtegenwoordig. Bijna alles gebeurt tegenwoordig online, wat maakt dat we nog maar moeilijk kunnen zonder internet. Bovendien gebruik je internet niet alleen meer met je vaste computer, maar ook met je tablet, laptop en smartphone. Vaak gaan die allemaal via hetzelfde internetabonnement. En dan zijn er nog diensten zoals Netflix, die het internetgebruik van de Belgen naar een ongeziene piek brengen. Met een internetlimiet van 100 à 150GB komt de doorsnee Belg niet meer toe. Daarom opteren we steeds vaker voor een abonnement met ‘onbeperkt internet’. Maar hoe onbeperkt is onbeperkt internet? Heb je de kleine lettertjes gelezen bij het afsluiten van je contract? Vaak zit er een addertje onder het gras, waardoor dat onbeperkt internet toch niet zo onbeperkt blijkt te zijn.

Onbeperkt internet

Met onbeperkt internet kan je als gebruiker ‘onbeperkt’ het internet benutten. Onbeperkt internet zorgt voor minder hoge rekeningen, aangezien je aanzienlijk bijbetaalt als je over je limiet gaat bij een abonnement met een maximum internetverbruik. Door te kiezen voor een abonnement met onbeperkt internet, hoeven we geen rekening meer te houden met een limiet die we (al bij al) best gemakkelijk overschrijden. Toch zijn aan een dergelijk abonnement soms nadelige gevolgen verbonden. Denk bijvoorbeeld aan een...

Aanzienlijk vertraagde snelheid

Wat we geregeld zien terugkomen bij een onbeperkt internetabonnement, is dat de snelheid gevoelig lager ligt. Als je niet veel data verbruikt, hoef je je geen zorgen te maken. Maar bij een zeer hoog verbruik kan je ondervinden dat je internet een stuk trager wordt. Zo hebben veel providers toch nog een bepaalde internetlimiet: als je die grens (van bijvoorbeeld 500GB) overschrijdt, zal de snelheid van je internet stevig dalen. E-mails checken en wat online surfen is geen probleem, maar grote bestanden downloaden of Netflix kijken, is dan minder evident. Zo’n ‘internetlimiet’ gaat uit van een ‘Fair use policy’. Als klanten uitermate veel internet verbruiken, kan dat het netwerk zwaar belasten. Dit heeft ook zijn gevolgen voor andere gebruikers, aangezien zij daardoor ook trager internet kunnen krijgen. Om dit te voorkomen, werken providers vaak met een Fair use policy. De limiet verschilt bij elke provider, daarom is het belangrijk hiernaar te informeren als je kiest voor een onbeperkt internetabonnement.

Time is money

Ga je over de ‘onbeperkte’ limiet van je provider, dan krijg je daar vaak een melding van. Je provider kan je dan de optie geven om bij te betalen en extra data te kopen. Zo krijg je terug dezelfde download- en uploadsnelheid als voordien. Het is dus duidelijk dat onbeperkt internet toch niet zó onbeperkt is. Switch je naar onbeperkt internet? Bekijk dan zeker ook de voorwaarden die daaraan verbonden zijn bij de verschillende providers. Ben je geïnteresseerd in een totaalpakket met (onbeperkte) wifi voor thuis? Wij zetten voor jou de verschillende mogelijkheden naast elkaar.

Mogen we je gegevens gebruiken om je relevante advertenties te laten zien?
Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten.
Bekijk hoe wij en onze partners gegevens verzamelen en gebruiken.
Akkoord