Bellen naar en vanuit het buitenland: hoe zit dat nu precies?

Gepost op 28/05/2019 door Katelijn Eelen
bellen buitenland roamingkosten

Roamingkosten kunnen jouw telefoonrekening aardig doen oplopen. Zeker als je niet helemaal weet hoe de vork precies in de steel zit. Het zijn de tarieven die je betaalt om te bellen, sms’en en surfen op een buitenlands netwerk.

We horen het vaak, de regelgeving is onduidelijk en verwarrend, want hoe zit het nu weer als iemand naar jou belt? Of was het net goedkoper als jij naar die persoon belt in België, en wat met sms’en of je voicemail beluisteren in het buitenland?

Net voor de start van het vakantieseizoen, lijkt het ons een goed idee om dit alles even op te frissen. Zo weet jij zeker waar je maar beter op kunt letten als je warmere oorden opzoekt.

Reizen binnen de Europese Unie

Als je op vakantie bent in het buitenland, hoeft je roaming niet per se uit, en ook voor telefoontjes of sms’jes hoef je niet meteen schrik te hebben.

Sinds juni 2017 betaal je voor jouw mobiel gebruik namelijk geen roamingkosten meer in de Europese Unie. Dat wil dus zeggen dat je overal in de EU hetzelfde betaalt om te bellen, sms’en en voor internetgebruik als in België. Reis je binnen de EU? Dan hoef je je geen zorgen te maken over hoge telefoonrekeningen na een vakantie.

Details van de overeenkomst

Let wel op. Er zitten enkele addertjes onder het gras die je uit het oog zou durven verliezen.

Zo is het eerst en vooral belangrijk dat het hier gaat om de lidstaten van de Europese Unie en dus niet heel Europa! Ben je niet zeker of jouw vakantiebestemming al dan niet is aangesloten bij de EU, dan zoek je dit het best even op. Denk maar aan Zwitserland en enkele Balkanlanden bijvoorbeeld. Daar betaal je als toerist voor jouw surfgedrag.

Naast de EU-landen zijn er nog enkele landen daarbuiten die zich ook hebben aangesloten bij bij het verdrag. Ga je deze zomer naar Liechtenstein, Ijsland of Noorwegen? Dan heb je geluk en kan je alsnog uitgaan van je abonnementstarieven.

Naast de EU-regeling zijn er bij sommige providers nog extra regio’s of landen waar je roaming aan kunt laten staan zonder meerkost. Bekijk het zeker eens bij jouw provider voor je vertrekt.

Van België naar een EU-lidstaat, of andersom?

Nog een valkuil om rekening mee te houden, is dat het wel nog duurder is om vanuit België naar het buitenland te bellen dan andersom. Het is dus voordeliger dat je niet opneemt, maar terugbelt naar het thuisfront als jij op vakantie bent. Als je toch opneemt, is dat in ieder geval gratis voor jou.

Lange tijd in een ander land binnen de EU?

Verblijf je langer dan vier maanden in het buitenland, maar in een land waar de roamingkosten zijn afgeschaft? Dan hebben providers de toelating meer aan te rekenen.

Bellen naar een EU-nummer

Bel je vanuit België naar een niet-Belgisch-nummer, dan betaal je nog steeds de internationale-tarieven die jouw telecomprovider heeft vooropgesteld. Hier is er geen verschil tussen EU-nummers en internationale niet-EU-nummers.

Buiten de Europese Unie op vakantie

Ga je buiten de Europese Unie op vakantie? Dan betaal je wel nog altijd de vooropgestelde roamingtarieven. Deze tarieven kan je op de website van jouw provider vinden.

Let er op dat dit per land verschilt. Vaak is het zo dat hoe verder je van België of Europa bent, hoe hoger de tarieven uitvallen.

Voornamelijk mobiel surfen buiten de Europese Unie is enorm prijzig. De tarieven kunnen tot 10 euro per megabyte bedragen. Je schuimt er dus beter de bars en fastfood-ketens af op zoek naar gratis Wifi.

Vergelijk nu

Vergelijk de verschillende providers in onze vergelijkingstool.

 

 


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel