Beweging op de telecommarkt: een update

Gepost op 06/06/2019 door Katelijn Eelen
Update telecommarkt

De Belgische telecommarkt blijft continu in beweging. Er komen almaar producten bij in de strijd om de consument, en de concurrentie tussen de verschillende providers is bikkelhard.

In de achtergrond zorgen beslissingen van politici, de verschillende consumentenorganisaties en de operatoren zelf, dat het speelveld er bijna elke dag anders uitziet.

Ben je benieuwd wat er zich de laatste tijd zoal afspeelt op de telecommarkt?

Een vierde grote speler?

De drie grote telecomspelers op de Belgische mobiele telecommarkt zijn nog steeds Orange, Proximus en Telenet.

Vorige zomer werd echter aangekondigd door de minister van telecom, en later ook de federale regering in een persconferentie, dat een vierde mobiele netwerkoperator deel zal uitmaken van het telecomlandschap. Het uiteindelijk doel: de concurrentie verder verhogen en de prijzen doen dalen.

Hiervoor heeft de regering ook een heel plan opgesteld, aangezien dergelijk mobiel netwerk een heuse investering is, voornamelijk wat infrastructuur betreft.

Concreet zal de nieuwe speler de infrastructuur van de al bestaande concurrenten gebruiken. Van zodra hij 20 procent dekking biedt in België, zal de ‘nationale roaming’ gelden. Pas na acht jaar moet de nieuwe telecomspeler een dekking aanbieden van 99,8 procent.

Hoewel van verschillende kanten klinkt dat er uiteindelijk geen vierde speler zal komen, zit de kans er alvast in dat een vierde telecomoperator later dit jaar zijn intrede zal doen.

Easy Switch: een stap vooruit

Sinds juli 2017 voerde de overheid een nieuwe procedure in: Easy Switch. Deze regelgeving maakt het voor de consument veel gemakkelijker om te veranderen van provider.

Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer over de Easy Switch vind je in ons uitgebreid dossier over dit topic.

De invoering van Easy Switch legt uiteraard extra druk op de telecomoperators, aangezien zij nu steeds trachten de meest voordelige tarieven en pakketten te voorzien. Daardoor kent de concurrentie tussen de verschillende actoren een extra boost.

Telenet neemt BASE over

Telenet en KPN kwamen in 2015 al een overnamebedrag voor BASE overeen. Om de deal af te ronden, was het wachten op de goedkeuring van verschillende Europese instanties.

Ondertussen kreeg Liberty Global, eigenaar van Telenet, groen licht voor de overname van de mobiele operator. Hierdoor versterkt Telenet zijn positie als mobiele operator.

Voorheen maakten ze voornamelijk gebruik van het netwerk van Mobistar (de voorloper van Orange). Maar zoals Telenet-CEO John Porter het omschreef: “De familie werd te groot om nog een huis te huren, daarom hebben we een huis gekocht”.

Nu Telenet BASE onder zijn vleugels heeft, zal het ook klanten van het Orange-netwerk overzetten naar het BASE-netwerk.

Ook Mobile Vikings is volop bezig met het overzetten van zijn klanten, maar dan in de andere richting. Ze worden namelijk van het BASE-netwerk naar het Orange-netwerk overgeplaatst.

Mobile Vikings surft enkel binnen EU

[Update: 09/08/2019] Vanaf augustus 2019 is het voor klanten van Mobile Vikings niet meer mogelijk om mobiel te surfen buiten de lidstaten van de Europese Unie. Voorheen kostte het dataverbruik buiten de EU bij de provider dertien euro per megabyte.

Binnen de EU en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen worden er geen extra roamingkosten aangerekend. Ga je op vakantie in Zwitserland of Turkije bijvoorbeeld, betaal je wel extra kosten om te surfen, sms’en en bellen. Kosten die meestal snel oplopen. Ook beseffen klanten niet altijd dat ze buiten de EU-zone gaan. Mobile Vikings zag daar veel problemen mee en bespaart hun klanten liever al die zorgen en kosten. Daarom biedt de provider de dienst gewoonweg niet meer aan. Wie toch graag blijft surfen buiten de EU-zone, koopt simpelweg een lokaal simkaartje of zoekt naar wifi.

Andere providers bieden pakketten aan om buiten de EU te surfen. Vergelijk alle gsm-abonnementen om te zien wat het voordeligste is voor jou.

 

 

Proximus League ook op Telenet

[Update: 09/08/2019] Goed nieuws voor alle voetballiefhebbers: je hoeft niet van provider te veranderen om je favoriete wedstrijden te zien. Het tweede niveau in het Belgisch professioneel voetbal, de Proximus League, was eerst uitsluitend bij Proximus te zien. Voor het seizoen 2019-2020 komt daar verandering in. Elke speeldag is dan één van de vier wedstrijden op zowel Play Sports (Telenet) als Proximus TV beschikbaar. Vorig seizoen toonde Telenet (als hoofdsponsor) al wedstrijden van KV Mechelen, maar door het nieuwe akkoord komen alle ploegen aan bod.

De nakende komst van 5G

Binnenkort doet nu ook 5G zijn intrede: nog sneller mobiel internet. Met 5G wordt een nieuwe technologie gebruikt, met voornamelijk de focus op internet.

4G zorgde al voor snel mobiel internet, maar met 5G zal dit alleen nog maar toenemen! Zo kan je onbezorgd streamen, zonder haperingen.

Wanneer je 5G kan verwachten? Normaal zal vanaf 2020 het 5G-netwerk beschikbaar zijn. Dit is uiteraard een streefdatum, op de werkelijke komst van 5G kunnen we nog geen vaste datum plakken.

[Update: 09/08/2019] Vooral door de hoge kosten voor 5G-frequenties, is het aanbod voor particulieren nog onzeker. De eerste tests zijn dan ook op de zakelijke markt voorzien. Als die succesvol verlopen, is het de beurt aan de consumentenmarkt.

De consument heeft veel meer keuze

De afgelopen jaren is het aanbod van telefonie ook enorm uitgebreid. Naast de twee basistechnologieën voor vaste telecommunicatie (koper of coaxkabel), heb je als consument een heleboel opties wat mobiele telefonie en technologie betreft.

Klant is koning, en dat is in de telecom-wereld niet anders.

De diensten waaruit je kan kiezen als klant, zijn dan ook divers. Zo kan je kiezen voor een abonnement met enkel vaste telefonie of enkel vast internet, of voor televisie en internet zonder vaste telefonie.

Of je gaat voor een all-in-one pakket (linken naar 4 in one) natuurlijk. Zo heb je zowel internet, televisie en vaste telefonie voor thuis, als een GSM-abonnement. En bij dat laatste heb je weer oneindig veel mogelijkheden. Je kiest zelf welk abonnement het beste bij jouw verbruik past.

Dat kan je trouwens heel eenvoudig vergelijken met onze vergelijkingsmodel. Zo leg je de verschillende mogelijkheden naast elkaar, en kan je voor jou de beste keuze maken.

 

 

Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag verder!


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel