Beweging op de telecommarkt: een update

Posted on 06/06/2019 by Anke
Update telecommarkt
De Belgische telecommarkt blijft continu in beweging. Er komen almaar producten bij in de strijd om de consument, en de concurrentie tussen de verschillende providers is bikkelhard.In de achtergrond zorgen beslissingen van politici, de verschillende consumentenorganisaties en de operatoren zelf, dat het speelveld er bijna elke dag anders uitziet.Ben je benieuwd wat er zich de laatste tijd zoal afspeelt op de telecommarkt?

Een vierde grote speler?

De drie grote telecomspelers op de Belgische mobiele telecommarkt zijn nog steeds Orange, Proximus en Telenet.Vorige zomer werd echter aangekondigd door de minister van telecom, en later ook de federale regering in een persconferentie, dat een vierde mobiele netwerkoperator deel zal uitmaken van het telecomlandschap. Het uiteindelijk doel: de concurrentie verder verhogen en de prijzen doen dalen.Hiervoor heeft de regering ook een heel plan opgesteld, aangezien dergelijk mobiel netwerk een heuse investering is, voornamelijk wat infrastructuur betreft.Concreet zal de nieuwe speler de infrastructuur van de al bestaande concurrenten gebruiken. Van zodra hij 20 procent dekking biedt in België, zal de ‘nationale roaming’ gelden. Pas na acht jaar moet de nieuwe telecomspeler een dekking aanbieden van 99,8 procent.Hoewel van verschillende kanten klinkt dat er uiteindelijk geen vierde speler zal komen, zit de kans er alvast in dat een vierde telecomoperator later dit jaar zijn intrede zal doen.

Easy Switch: een stap vooruit

Sinds juli 2017 voerde de overheid een nieuwe procedure in: Easy Switch. Deze regelgeving maakt het voor de consument veel gemakkelijker om te veranderen van provider.Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer over de Easy Switch vind je in ons uitgebreid dossier over dit topic.De invoering van Easy Switch legt uiteraard extra druk op de telecomoperators, aangezien zij nu steeds trachten de meest voordelige tarieven en pakketten te voorzien. Daardoor kent de concurrentie tussen de verschillende actoren een extra boost.

Telenet neemt BASE over

Telenet en KPN kwamen in 2015 al een overnamebedrag voor BASE overeen. Om de deal af te ronden, was het wachten op de goedkeuring van verschillende Europese instanties.Ondertussen kreeg Liberty Global, eigenaar van Telenet, groen licht voor de overname van de mobiele operator. Hierdoor versterkt Telenet zijn positie als mobiele operator.Voorheen maakten ze voornamelijk gebruik van het netwerk van Mobistar (de voorloper van Orange). Maar zoals Telenet-CEO John Porter het omschreef: “De familie werd te groot om nog een huis te huren, daarom hebben we een huis gekocht”.Nu Telenet BASE onder zijn vleugels heeft, zal het ook klanten van het Orange-netwerk overzetten naar het BASE-netwerk.Ook Mobile Vikings is volop bezig met het overzetten van zijn klanten, maar dan in de andere richting. Ze worden namelijk van het BASE-netwerk naar het Orange-netwerk overgeplaatst.

De nakende komst van 5G

Binnenkort doet nu ook 5G zijn intrede: nog sneller mobiel internet. Met 5G wordt een nieuwe technologie gebruikt, met voornamelijk de focus op internet.4G zorgde al voor snel mobiel internet, maar met 5G zal dit alleen nog maar toenemen! Zo kan je onbezorgd streamen, zonder haperingen.Wanneer je 5G kan verwachten? Normaal zal vanaf 2020 het 5G-netwerk beschikbaar zijn. Dit is uiteraard een streefdatum, op de werkelijke komst van 5G kunnen we nog geen vaste datum plakken.

De consument heeft veel meer keuze

De afgelopen jaren is het aanbod van telefonie ook enorm uitgebreid. Naast de twee basistechnologieën voor vaste telecommunicatie (koper of coaxkabel), heb je als consument een heleboel opties wat mobiele telefonie en technologie betreft.Klant is koning, en dat is in de telecom-wereld niet anders.De diensten waaruit je kan kiezen als klant, zijn dan ook divers. Zo kan je kiezen voor een abonnement met enkel vaste telefonie of enkel vast internet, of voor televisie en internet zonder vaste telefonie.Of je gaat voor een all-in-one pakket (linken naar 4 in one) natuurlijk. Zo heb je zowel internet, televisie en vaste telefonie voor thuis, als een GSM-abonnement. En bij dat laatste heb je weer oneindig veel mogelijkheden. Je kiest zelf welk abonnement het beste bij jouw verbruik past.Dat kan je trouwens heel eenvoudig vergelijken met onze vergelijkingsmodel. Zo leg je de verschillende mogelijkheden naast elkaar, en kan je voor jou de beste keuze maken.Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag verder!

Om je bezoek aan onze website persoonlijker en makkelijker te maken, gebruikt onze website cookies. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.
Got it!