Wat zijn roamingkosten en zijn deze nu volledig afgeschaft binnen de EU?

Roamingkosten zijn de tarieven die je betaalt om op een buitenlands netwerk te bellen, sms’en en surfen. Of in ieder geval betaalde, want sinds 15 juni 2017 zijn de roamingkosten verleden tijd. Bellen, sms’en of surfen vanuit een EU-land, kost daardoor evenveel als thuis. Een oproep ontvangen in de EU-zone, werd zelfs gratis.

Roamingkosten zijn de kosten die je, bij je verblijf in het buitenland, betaalt aan je Belgische provider, maar ook de kosten van de buitenlandse provider wiens netwerk je gebruikt, volgens de tarieven van die provider.

Rij je door Frankrijk en gebruik je het netwerk van SFR, of lig je op een Spaans strand met Vodafone? Dan ben je aan het roamen.

Sinds juni 2017 mag je gelukkig ‘ciao’, ‘tschüss’, ‘salut’ zeggen tegen roamingkosten binnen de EU. Je gebruikt nu ook in het buitenland de belminuten, sms’en en mobiele data die inbegrepen zijn in je abonnement en betaalt er geen cent meer voor. Gedaan met hoge telefoonrekeningen na een vakantie in het buitenland!

Roamingkosten buiten de EU?

Opgelet: je Belgische bundel geldt in de rest van de Europese Unie, maar buiten de EU blijf je wél roamingkosten betalen.

In Zwitserland moet je als toerist dus gewoon betalen voor je surfgedrag in de bergen. Uitzonderingen op de regel zijn Liechtenstein, IJsland en Noorwegen.

Surfen geblokkeerd

De Europese wetgeving legt als maatregel op dat surfen in het buitenland wordt geblokkeerd van zodra je € 60,5 mobiele data hebt verbruikt. Zo sta je nooit voor onaangename verrassingen.

Nog niet helemaal uitgesurft? Je kunt je oproepblokkering opheffen of instellen op de gewenste limiet voor je op vakantie vertrekt. Je kunt ook deblokkeren als je al in het buitenland bent, maar hou rekening met twee werkdagen voor je weer mobiel bent.

Mobiele abonnementen vergelijken

De tarieven op de gsm-markt zijn voortdurend in beweging. Ben je niet helemaal zeker dat je huidige abonnement nog altijd het meest voordelige is? Doe dan snel de vergelijking. Zo kies je snel het beste abonnement voor jouw verbruik. Als je regelmatig reist, ga je het best voor een abonnement dat rekening houdt met jouw behoeften in het buitenland.

Loop je ergens tegenaan? Aarzel dan niet om ons team te contacteren.

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons

Mogen we jouw gegevens gebruiken om je relevante advertenties te laten zien?
Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten.
Bekijk hoe wij en onze partners gegevens verzamelen en gebruiken.
Akkoord