Welke handige energie-apps houden jouw verbruik in het oog?

Gepost op 08/10/2020 door Katelijn Eelen

 

Wij helpen je om nooit nog te veel te betalen voor elektriciteit of gas, door aan prijsvergelijking te doen. Maar er bestaan nog andere manieren om te besparen! 

Dankzij de komst van de slimme meters is het vanaf nu mogelijk om digitaal je verbruik in het oog te houden, en dat kan eenvoudig met je smartphone! We hebben een lijst van apps voor je samengesteld, die het hoogst scoren volgens recensies op Google en de App Store. Voor sommige apps heb je zelfs geen digitale meter nodig! Je kan er dus al meteen gebruik van maken, ook al beschik je nog over een oude energiemeter met draaiteller. 

 

Wat doet zo’n energie-app?

 

Dankzij een energie-app is het mogelijk om je energieverbruik nauwkeurig in de gaten te houden, om zo te kijken waar er eventueel verbetering mogelijk is. Dankzij sommige apps bekijk je het energieverbruik per apparaat. Zo kan je meteen zien welke apparaten de grootste verbruikers zijn, en zelfs of een bepaald apparaat aan vervanging toe is. 

Andere apps bieden dan weer als extra optie dat je je voorschotbedrag kan bekijken en aanpassen, of ze sturen je een bericht wanneer het tijd is om je meterstanden door te geven. 

Heb je zonnepanelen? Sommige apps tonen je meteen hoeveel energie je opwekt. 

Een overzicht: 

Oxxio

Oxxio is eigenlijk een Nederlandse energieleverancier. Het mooie is dat je geen klant van Oxxio hoeft te zijn om van hun app gebruik te maken. 

De bedoeling van de Oxxio-app is om nauwkeurig te zien hoeveel energie je per maand of per dag verbruikt. 

Heb je een digitale meter

Dan is het zelfs mogelijk om per uur te weten hoeveel energie je verbruikt. 

Beschik je nog over de klassieke meter? Dan zal je de meterstanden handmatig moeten invoeren in de app. 

Essent Thuis

Deze app kan je alleen maar gebruiken als je klant bent bij Essent, en over een digitale meter beschikt. 

Dankzij de Essent Thuis-app heb je in real time inzicht in je energieverbruik. Je merkt ook meteen of je voorschotbedrag overeenkomt met je werkelijke verbruik. Klopt er iets niet? Dan pas je je voorschot eenvoudig aan. 

De app is ook handig voor eigenaars van zonnepanelen: die kunnen meteen nagaan hoeveel energie ze opwekken. 

De Essent Thuis-app heeft ook nog andere handige opties: als je beschikt over een slimme thermostaat (die Essent ook verkoopt) of slimme verlichting, kan je die er ook gemakkelijk van op afstand mee bedienen. 

Opgelet! 

Je zal wel een  Nsure-energielezer nodig hebben, die via je digitale energiemeter je verbruik uitleest. De Nsure-energielezer is te koop in de webshop van Essent, en kost je 49 euro.

Toon-app

Ben je klant bij Eneco, en heb je een Toon-abonnement, via de slimme thermostaat die Eneco aanbiedt? 

Dan kan je gebruikmaken van de Toon-app.  

Die toont je je energieverbruik, en bovendien kan je de thermostaat en je slimme huishoudapparaten van op afstand bedienen.

Heb je zonnepanelen

Dan zie je meteen hoeveel energie die opwekkenJe kan ook gebruik maken van de Verspillingschecker: je ziet meteen welke huishoudapparaten sluipverbruikers zijn, en wat je eraan kan doen. De app geeft je ook handige besparingstips.

Smappee

Smappee is niet aan een energieleverancier verbonden, en de app op zich is volledig gratis. 

Alleen zal je wel de Smappee- monitor moeten aanschaffen, die zal je zo’n 300 euro kosten. 

Smappee geeft je inzicht in je energieverbruik, en welke apparaten mogelijke sluipverbruikers zijn. Je kan zelfs zien hoeveel van je verbruik effectief sluipverbruik is. Ook voor eigenaars van zonnepanelen biedt Smappee handige voordelen. Of toch als je de Solar-energiemonitor aanschaft, voor 350 euro. Om je gas- en waterverbruik in het oog te houden is er dan weer de Smappee gas- en watermonitor, die je een 140 euro zal kosten. 

Na aanschaf van de monitors krijg je de Smappee Switch: die kan het energieverbruik van één of meerdere toestellen meten, en je perfect vertellen welk toestel te veel verbruikt of aan vervanging toe is.

Smappee kan je zeker en vast helpen om je verbruik tot in het kleinste detail in het oog te houden, alleen moet je bereid zijn om eerst een investering te doen. 

U-meter

Ook de U-meter is niet aan een energieleverancier verbonden. 

Net zoals de andere apps geeft de U-meter je inzicht in je verbruik en energieproductie als je over zonnepanelen beschikt. De meterstanden worden dus meteen uitgelezen uit je digitale meter. 

Het nadeel van de U-meter is wel dat het niet mogelijk is om je verbruik in real time uit te lezen: de U-meter geeft je telkens het verbruik van de vorige dag te zien. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, je bent nog steeds op de hoogte van wat je verbruikt en opwekt. 

De beste tip om te besparen?

Je zal nog altijd het meeste geld per jaar besparen op je energierekening door aan prijsvergelijking te doen:

Vergelijk alle energieleveranciers in België in onze online prijsvergelijker, en kies voor het beste tarief. Daarna schakelen wij je gratis en zonder onderbrekingen over. 

 

 

Verschijnt er een nieuwe deal? Dan laten wij je iets weten, en laten je opnieuw gratis overstappen. Zo blijf je besparen, altijd opnieuw. 

 


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel