Hoeveel van je maandbudget spendeer je aan energie?

Gepost op 02/10/2020 door Katelijn Eelen

Je las al in onze vorige artikels dat het aantal huishoudens dat van energieleverancier is veranderd enorm gestegen is in 2019, en dat ook 2020 veelbelovend blijkt. In dit artikel achterhalen we hoe groot de hap is die je energiefactuur uit je totale budget neemt. Het zal je dan ook niet verbazen dat zoveel gezinnen van leverancier veranderen!

De cijfers

De CREG (Commissie voor Regulering van Elektriciteit en Gas) berekende dat gezinnen die hun woning met aardgas verwarmen hier maandelijks zo’n vijf procent van hun totaalbudget aan besteden.  

Alleenstaanden of eenoudergezinnen besteden maar liefst acht tot tien procent van hun maandelijks budget aan aardgas. 

Verwarmen via elektriciteit is in veel gevallen nog duurder.

Alleenstaanden en eenoudergezinnen betalen het meest

Logischerwijs is het voor alleenstaanden en eenoudergezinnen altijd zwaarder om rond te komen: wanneer je maar over één netto-inkomen beschikt, zal de prijs die je betaalt voor energie altijd meer doorwegen op je totaalbudget. 

De CREG spreekt van energie-armoede wanneer meer dan tien procent van het totaalbudget naar elektriciteit en/of gas gaat. 

In België komt dat neer op 400.000 gezinnen die effectief meer dan tien procent van hun budget besteden aan energie, na aftrek van de kosten voor huisvesting. 

Daarom werd ook het sociaal tarief ingesteld: negen procent van de Belgische huishoudens geniet van het sociaal tarief voor elektriciteit, en datzelfde percentage geniet van een sociaal tarief voor gas. 

Hoe evolueert je energiefactuur?


Wat je nu precies betaalt voor elektriciteit en/of gas is aan schommelingen onderhevig.                        

De CREG bepaalde dat een huishouden van vier personen in 2018 ongeveer 174 euro per maand betaalde voor energie. Tussen 2007 en 2018 is de prijs van een gemiddelde energiefactuur dus met maar liefst 41 procent gestegen. 

Wat elektriciteit betreft was de stijging het grootst: de facturen zijn met maar liefst 65% in prijs toegenomen. 

De CREG berekende dat, met inbegrip van de inflatie, er nog altijd een totale stijging is van 31%.

Wat gas betreft bedroeg de prijsstijging met inbegrip van de inflatie zo’n 2,4 procent.

Wat valt hieruit te leren? 

Opvallend is dat vooral alleenstaanden en eenoudergezinnen een groot deel van hun budget spenderen aan energie. Maar ook bij gezinnen met meerdere netto-inkomens blijft energie een serieuze kostenpost.

Wat kan je hieraan veranderen?

Belangrijk is om bewust om te gaan met je energieverbruik, en te proberen om sluipverbruik zo veel mogelijk tegen te gaan. Maar het is nog belangrijker om je energiecontracten zelf regelmatig onder de loep te nemen!  

De kans is namelijk erg groot dat je te veel betaalt voor elektriciteit en/of gas. De welkomstkorting die je leverancier aanbood bij het begin van je contract, zal bijvoorbeeld niet meer gelden, of je betaalde misschien al van bij het begin een te hoog tarief!

 

Prijsvergelijking, de beste manier om te besparen

Daarom is het essentieel om aan prijsvergelijking te doen via onze online vergelijker: je ziet meteen alle kortingen en promoties van alle leveranciers naast elkaar. Je past het aanbod bovendien volledig aan naar je voorkeuren dankzij onze handige filters. Omdat wij alle leveranciers in België in onze lijst opnemen, ben je zeker van de laagste prijzen voor elektriciteit en gas. 

 

 

Heb je het beste tarief gevonden? 

Dan schakelen wij je gratis en zonder onderbrekingen over. Jij geniet dan van de beste kortingen op de markt, en kan je energiefactuur met honderden euro’s per jaar verlagen!

Is er na een tijdje een nieuwe deal? Dan laten we je iets weten, zodat je terug kan overschakelen, opnieuw volledig gratis. Zo betaal je nooit nog een cent te veel.

Wist je trouwens dat we hetzelfde doen voor internet, tv en telefonie? Want ook daar wil natuurlijk niet te veel voor betalen. 

 

 

Heb je nog een vraag? Of kunnen je helpen bij een vergelijking? Laat ons iets weten, dan helpt ons team van experts je met plezier verder. 


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel