Alles wat je moet weten over zonnepanelen

In dit dossier kom je alles te weten over zonnepanelen: welke types bestaan er? Hoe zit je verbruik in elkaar? Hoe lees je een jaarafrekening? Wat met de digitale meter? Wat als je zonnepanelen hebt en aan prijsvergelijking wil doen?

Je komt ook te weten waarom het nog steeds een goede investering is om zonnepanelen te installeren. Daar kan je ook meer over lezen in dit interessante artikel.

 

Welke types zonnepanelen bestaan er? 

Er bestaan twee types zonnepanelen, elk met hun eigen werking en prijs:

Polykristallijne (‘poly’) zonnepanelen

Dit zijn de panelen met de herkenbare blauwe schijn, waarbij elke cel uit meerdere onregelmatig op elkaar aansluitende siliciumkristallen bestaat. 

Door die onregelmatigheid ontstaat er meer lichtreflectie en een ‘onrustiger’ beeld dan bij de monokristallijne (‘mono’) panelen. Deze panelen hebben ook een typische kubusvormige structuur. Poly-zonnepanelen zijn iets goedkoper, maar wekken ook minder energie op. 

 

Monokristallijne (‘mono’) zonnepanelen

Deze zonnepanelen zijn meestal donker van kleur, en hun zonnecellen bestaan telkens uit één enkel siliciumkristal. Dit zorgt voor minder reflectie, en een ‘rustiger’ beeld. Dit ook mede dankzij het feit dat ze afgeronde hoeken hebben en egaal zijn. Ze hebben dus niet de kubusvormige structuur van de poly-panelen.

Mono-panelen wekken zo’n 10 tot 15 procent meer energie op dan de poly-panelen. Ze zijn dan ook duurder.

 

Het is geen goede leidraad om alleen op de prijs van een zonnepaneleninstallatie af te gaan: alles hangt af van je persoonlijk verbruik. Door de prijs, je verbruik en het verhoopte rendement van je zonnepanelen, kom je veel nauwkeuriger te weten wat je zou kunnen besparen. Een vrijblijvende offerte aanvragen is dus altijd het beste. 

 

Een concreet voorbeeld

 

Stel: je huishouden bestaat uit  2 volwassenen en 2 kinderen. Een gemiddeld elektriciteitsverbruik is bij deze samenstelling 4.000 kWh per jaar.  Bij dit verbruik zou je  zonnepanelen nodig hebben met een capaciteit van 4.700 Wp. 

De capaciteit van je zonnepanelen moet dus hoger liggen dan je effectieve verbruik. De reden hiervoor is dat we in België veel regenachtige en bewolkte dagen hebben, waardoor het gemiddelde rendement van zonnepanelen zo’n 85 procent bedraagt

Als we dan even verder rekenen, zouden ongeveer 18 zonnepanelen met elk een vermogen van 260 Wp genoeg rendement geven om je volledige verbruik te dekken.

Dat wil dan natuurlijk wel zeggen dat je dak groot genoeg moet zijn. Gemiddeld is één zonnepaneel 1,5 m² groot. 18 zonnepanelen nemen dan zo’n 27 m² in beslag. 

De prijzen van zonnepanelen zijn sinds 2011 met zo’n 50 (!) procent gedaald, wat uiteraard een goede zaak is. Voor een concrete prijsbepaling moet je echter verschillende factoren in acht nemen: de keuze voor mono- of polycellen, het aantal panelen, de installatiekosten, en het effectieve rendement.

Gemiddeld zal iemand die op dit moment zonnepanelen installeert, die binnen zes tot acht jaar hebben terugverdiend. Gemiddeld gaan zonnepanelen dertig jaar mee, de omvormer zo’n vijftien jaar.

 

Temperatuur en rendement

Geloof het of niet, maar zonnepanelen zijn wel degelijk gevoelig voor temperaturen. Op een bloedhete augustusdag heb je minder rendement dan op een koude winterdag met veel zon. Dit komt door de spanning: hoe kouder, hoe meer spanning!

Eigenlijk is de ideale temperatuur voor de zonnecellen zo’n 25°C, per °C extra is er een verlies van 0.3%. De cellen kunnen tot 65°C aan.

Bovendien ‘herkennen’ je zonnepanelen zonlicht: als je panelen bijvoorbeeld maar voor 80% in de zon liggen, worden de cellen in de schaduw automatisch uitgeschakeld. 

 

Het vermogen van je zonnepanelen

Eén zonnepaneel wekt ongeveer 300 kWh stroom per jaar op. Een gemiddelde

installatie wekt zo’n  5 kW per jaar op. Het gemiddelde verbruik per jaar ligt op

3,5 kW.

Je zonnepanelen maken gebruik van een omvormer. Die zorgt ervoor dat de gelijkstroom (DC) die ze opwekken wordt omgezet naar wisselstroom (DC): zo wordt die stroom compatibel met al je huishoudelijke apparaten en het energienet.

Het is die omvormer die het vermogen van je zonnepanelen bepaalt: het vermogen van de omvormer kan je terugvinden op het keuringsdocument van de zonnepanelen of op de omvormer zelf.

Het is ook op basis van dat vermogen dat je prosumententarief wordt bepaald.

 

Wat is het prosumententarief? 

 

Het prosumententarief is het tarief dat de eigenaar van zonnepanelen momenteel betaalt aan de netbeheerder voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk.

Dit prosumententarief ligt in Vlaanderen tussen 87 en 121 euro per kVA (kilovoltampère). Als eigenaar van zonnepanelen haal je namelijk energie van het elektriciteitsnet wanneer je zonnepanelen niet genoeg opwekken (in de winter bijvoorbeeld), of injecteer je de energie die je ‘te veel’ hebt opgewekt rechtstreeks terug. 

Een prosument is dus iemand die tegelijk consumeert én produceert.

Om te weten welk tarief je zal moeten betalen, vermenigvuldig je het maximaal vermogen van je omvormer(s) (het kW-vermogen) met het bedrag van je netgebied (de meest recente gegevens vind je hier).

Mensen die genieten van het sociaal tarief voor energie hoeven het prosumententarief niet te betalen.

 

De digitale meter 

Het is zo dat de overheid heeft beslist dat de klassieke energiemeter met draaiteller niet meer zal geïnstalleerd worden vanaf juli 2019.                                                                      

Stelselmatig zullen de oude meters dus vervangen worden door nieuwe, digitale meters.

Eigenaars van zonnepanelen krijgen hierbij voorrang.

Het is de bedoeling dat iedereen die zonnepanelen heeft, ten laatste in 2022 over een digitale meter zal beschikken. 

Je kan dus overwegen om bij het plaatsen van je zonnepanelen meteen een digitale meter te laten installeren: vroeg of laat zal je oude meter met draaiteller toch worden vervangen.

Het verschil tussen de oude en nieuwe meter

 

Je oude meter draaide terug wanneer je energie opwekte die terug naar het net ging.                   

Ook de digitale elektriciteitsmeter kan terugdraaien, maar dat gebeurt op een slimme manier: wat je hebt verbruikt (af te lezen op de afnameregisters) wordt gewoon verminderd met wat je hebt geïnjecteerd (af te lezen op de injectieregisters). 

Je oude meter maakte dit onderscheid niet, en je kon dus niet aflezen wat je verbruikt dan wel zelf opgewekt had.

Concreet krijg je dit te zien op de index van je digitale meter:

  • ‘injectie dag’
  • ‘injectie nacht’
  • ‘verbruik dag’
  • ‘verbruik nacht’

Bij de meteropname wordt deze index genoteerd. Heb je een enkelvoudige teller

Dan worden de verbruiken dag en nacht bij elkaar opgeteld.

Het is dus een goed idee om je oude meter te laten vervangen: dankzij de digitale meter kan je nauwkeurig bekijken hoeveel energie je hebt verbruikt én opgewekt.

Bij de installatie van je nieuwe meter heb je de keuze om bij het huidige prosumententarief te blijven, of voor het op stapel staande ‘nieuwe tarief’  te kiezen.

Wat is het nieuwe tarief?

Het (huidige) prosumententarief blijft geldig tot 15 jaar vanaf de eerste keuringsdatum van je zonnepanelen. Bij het  plaatsen van een digitale meter kan je ervoor kiezen om voorlopig het prosumententarief aan te houden. Dit is momenteel ook het voordeligste tarief.

Keuringen tot 31/12/2020 kunnen nog genieten van deze 15 jaar compensatie.

Het nieuwe tarief is nog niet volledig bepaald, maar zal een zogenaamd capaciteitstarief betreffen: dan zal er volgens de gegevens van je digitale meter berekend worden hoeveel energie je effectief afneemt. Daar zal je dan op worden belast. 

Daarbij krijg je de stroom die je op het net injecteert, niet meer tegen dezelfde prijs ‘vergoed’ als degene die je zelf aan je energieleverancier betaalt. Het komt er dan op aan zoveel mogelijk stroom te verbruiken op het ogenblik dat de zonnepanelen die opwekken.

Hoe meer je direct verbruikt, hoe voordeliger je af zult zijn. 

In de volgende situaties kan je beter niet voor dit nieuwe tarief kiezen: 

  • je hebt een hoog nachtverbruik
  • je verbruikt weinig energie in de zomer
  • je hebt een hoog verbruik in de winter (omwille van je verwarming of warmtepomp)
  • je produceert op jaarbasis meer stroom dan je effectief verbruikt

Heeft de nieuwe meter een invloed op mijn jaarafrekening?

In principe blijft alles hetzelfde. Je jaarlijkse moment van meteropname wordt behouden, en je energiefactuur zal er ook hetzelfde blijven uitzien. 

De thuisbatterij

Tegenwoordig is er ook de thuisbatterij, waarmee je de energie die je via je zonnepanelen opwekt, kunt opslaan. Zo hoef je de opgewekte energie dus niet meteen te verbruiken.

Op dit moment is het echter geen goed idee om als consument een thuisbatterij aan te schaffen. De opslagcapaciteit van een thuisbatterij bedraagt namelijk zo’n 10  kWh. Daar kom je ongeveer één dag mee toe.

Als je dan bedenkt dat de aanschaf en installatie je zo’n €7.000 zal kosten, begrijp je dat het momenteel niet opportuun is om te investeren in een thuisbatterij.

 

Ik heb zonnepanelen, maakt het dan uit in welke periode ik naar een andere energieleverancier overschakel?

Ja, dat maakt wel degelijk uit. 

Het is het beste om je nieuwe contract te laten beginnen in de maand vlak na je laatste meteropname (niet op het einde van je contract dus).                                                       

Zo ben je er zeker van dat de energie die je in die periode zelf hebt opgewekt, niet verloren gaat. De seizoenen zijn hierbij van belang: als je overschakelt na de periode wanneer je extra veel energie hebt opgewekt (april-september), zal je die reserve aan energie verliezen: de leverancier betaalt productie hoger dan eigen verbruik nooit uit.

Als je echter overschakelt na een periode waarin je weinig eigen energie hebt opgewekt (en je dus het elektriciteitsnet hebt gebruikt om dat te compenseren) zal je een hoge eindfactuur ontvangen. 

Je kan dus best wachten om je nieuwe contract te laten tot je opgewekte en afgenomen energie in balans zijn, en dit zo dicht mogelijk bij het tijdstip van je laatste meteropname.

 

Denk ook aan de wettelijk bepaalde opzegtermijn: na aanvraag van overstap duurt het nog 35 dagen vooraleer je nieuwe contract ingaat. Dit moet je dus incalculeren.

Heb je nog vragen over zonnepanelen en prijsvergelijking? Je kan ons steeds contacteren, ons team van experts helpt je met plezier verder.

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons

Aanbieders.be maakt gebruik van cookies – inclusief cookies van derde partijen – om informatie te verzamelen over de manier waarop bezoekers onze website gebruiken. Hiermee kunnen we je de best mogelijke ervaring bieden, onze website blijven verbeteren en jouw aanbiedingen doen die aansluiten bij je interesses. Door op ‘Akkoord’ te klikken ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Klik voor meer details over ons gebruik van cookies of om op elk moment jouw voorkeuren te wijzigen op ‘Meer informatie, ook over het weigeren van cookies’.
Akkoord