Het onderscheid tussen dag- en nachttarief verdwijnt, maar welke impact heeft dit op je energiefactuur? En wat komt er dan precies in de plaats? De gestage veranderingen in de energietarifering gaan gepaard met flink wat vragen. En dat is natuurlijk volkomen begrijpelijk. Aanbieders.be biedt de nodige verheldering en gidst je naar een makkelijke oplossing om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden.
Bij een enkelvoudig dagtarief betaal je zowel ’s nachts als overdag slechts één energietarief. In principe komt het enkelvoudig dagtarief vaker voor bij gezinnen die vooral overdag verbruiken, omdat deze berekening lager ligt dan het dagtarief bij een tweevoudige berekening.
Heb je een dag- en nachttarief? Dan betaal je een verschillend tarief voor dag- en nachtverbruik. Het dagtarief geldt op weekdagen tussen 07.00 uur en 22.00 uur. Het nachttarief loopt tussen de overige uren én gedurende weekend- of feestdagen. Let wel, sommige gemeenten hanteren een verschillende uurregeling, namelijk van 06.00 uur tot 21.00 en 21.00 tot 06.00.
Het exclusief nachttarief is een bijzondere regeling waarbij je meter uitsluitend nachtelijk verbruik registreert. Dit tarief mag enkel worden gebruikt voor accumulatieverwarmingen, een toestel dat ’s nachts elektriciteit omzet in warmte. Ook hier gelden dezelfde nachttarief uren van 22.00 tot 07.00 (of van 21.00 tot 06.00). Accumulatieverwarmingen komen alsmaar minder voor in huishoudens, waardoor het exclusief nachttarief langzamerhand in onbruik raakt.
Het nachttarief werd zo’n 40 jaar geleden ingevoerd, met als doel de energieafname te spreiden. Op die manier vermeed men piekverbruik en konden productieoverschotten ‘s nachts worden weggewerkt. In de loop der jaren nam de energiebehoefte toe. Met de opkomst van elektrisch rijden, lijkt die tendens zich in de toekomst verder door te zetten. Om overbelasting van het net te beperken, wordt in 2023 het capaciteitstarief ingevoerd.
Het capaciteitstarief is een nieuwe berekeningsmethode voor de nettarieven in Vlaanderen, waarbij men zich deels zal baseren op je gemiddelde piekverbruik. Concreet registreert men per maand het kwartier met het hoogste piekverbruik, waarna men op jaarbasis de gemiddelde maandpiek berekent. Via dit tarief hoopt men huishoudens aan te moedigen hun verbruik te spreiden en te kiezen voor groene energie, zoals zonnepanelen.
Het exclusief nachttarief verdwijnt niet van vandaag op morgen. De Vlaamse Overheid bouwt dit voordeeltarief geleidelijk af met 10 procent per jaar. Tegen 2028 zal het uitsluitend nachttarief volledig verdwenen zijn. Voor wat betreft het capaciteitstarief, hangt veel af van je huishoudelijk verbruik. De meeste kleinere huishoudtoestellen verbruiken eerder weinig en zullen dus een geringe invloed op je piekverbruik hebben. Het zwaartepunt ligt bij energievreters zoals laadpalen en grote elektrische toestellen zoals wasmachines en vaatwassers.
Ongeacht hoe laag je piekverbruik is, betaal je een minimumbijdrage van 2,5 kW. Volgens de laatste berekeningen zal het capaciteitstarief voor gezinnen met een laag verbruik niet zoveel extra kosten met zich meebrengen. Toch is er een klein verschil tussen gezinnen met een digitale en analoge meter.
Heb je een digitale meter? Dan wordt je piekverbruik per kwartier gemeten, zoals hierboven beschreven.
Beschik je over een analoge meter? In dat geval wordt het nettarief nog steeds via het totaal aantal verbruikte kilowattuur berekend, aangevuld met de minimumbijdrage van 2,5 kW.
Aangezien het onderscheid tussen dag- en nachttarief verdwijnt, is het niet meer aanbevolen van al je toestellen ’s nachts te laten draaien. Om zomin mogelijk de impact van het capaciteitstarief te voelen, raden we je aan je verbruik constant laag te houden. Dit kan je goed monitoren aan de hand van een digitale meter en slimme aansturingen als load balancing. Belangrijk: het capaciteitstarief slaat enkel op de netkosten en niet de energiekosten die de energieleverancier aanrekent. Je kan dus nog steeds flink wat voordeel halen uit het vergelijken van energieleveranciers. Maak gratis gebruik van onze prijsvergelijker en bereken het verschil.