Streamen of traditioneel tv-kijken? Gericht besparen op internet en tv

Gepost op 21/02/2019 door Katelijn Eelen
Streamen vs. tv kijken: gericht besparen op internet en tv | Aanbieders.be

We kijken almaar minder live tv en beschouwen on-demand kijken via diensten als Netflix steeds meer als volwaardig alternatief. De voordelen zijn dan ook ontegensprekelijk. Wie kijkt er niet graag series en films op z’n eigen tempo, zonder reclame tussendoor? De overstap naar on-demand is een trend die zich al een tijdje doorzet, en lang niet meer alleen geldt voor tieners, twintigers en dertigers.

Je kabel voorgoed doorknippen is nog wat voorbarig, maar aangezien ons kijkgedrag verandert, moeten we misschien ook onze internet- en tv-abonnementen kritisch herbekijken. Dat spreekt natuurlijk voor zich: hoe meer we online video naar het grote scherm streamen, hoe meer internet we nodig hebben.

Wat ‘anders kijken’ betekent voor je abonnementen? Dat vertellen we je graag. Zo kun je ongehinderd blijven streamen van op je smartphone, tablet of laptop.

Kabelabonnement (nog) niet overbodig

Kijk je nog maar zelden klassieke tv? Dan zou je kunnen overwegen om je kabelabonnement op te zeggen en 100 procent in te zetten op je internetaansluiting.

Of toch in theorie.

In België zie je dat de internetabonnementen van de verschillende providers in verhouding tot een bundel eerder duur zijn. Of toch in ieder geval bij de grotere spelers, zoals Telenet en Proximus. Zij zetten sterk in op triple-* en quad-play**-pakketten, waarbij het bedrag dat je betaalt voor tv en telefonie, verwaarloosbaar is. Heb je alleen internet nodig? Dan vind je vaak interessante formules bij de kleinere spelers.

Bekijk hier welk product het meest geschikt is voor jou

Internetabonnementen

Een uur tv streamen verbruikt als snel 1 GB. Daar knelt meteen het schoentje: de goedkoopste internetabonnementen zijn veelal beperkt tot 100 of 150 GB per maand. Om onbezorgd te kunnen streamen, is een abonnement met onbeperkt internet aangewezen. Maar dat is dus bij de grote spelers in verhouding aanzienlijk duurder dan een triple play-pakket. Het is met andere woorden niet voor elk gezin wenselijk om over te stappen.

Waag je toch de sprong? Dan zijn er twee aanbeveling die we willen meegeven:

Internetsnelheid

Een downloadsnelheid van minstens 3 Mbps is aangewezen om te streamen in basiskwaliteit. Kijk je liever in HD of zelfs Ultra HD? Dan heb je respectievelijk minstens 5 Mpbs en 25 Mbps nodig per stream. Hou er natuurlijk rekening mee dat je ook nog andere apparaten in huis hebt. Die hebben allemaal bandbreedte nodig.

Ook je uploadsnelheid moet hoog genoeg zijn, zeker als er gamers in huis zijn of als je regelmatig diensten als Skype gebruikt.

Downloadvolume

Als je kabeltelevisie vervangt door tv via internet, zal je op maandbasis een stuk meer data gebruiken. Een uur online video kijken in basiskwaliteit, verbruikt ongeveer 0,7 GB. Voor HD (3 GB) en Ultra HD (7 GB) ligt het verbruik nog veel hoger. Hou ook hier rekening met andere apparaten en toepassingen.

Er zijn providers die abonnementen met onbeperkt volume aanbieden, maar echt ‘onbeperkt’ zijn deze zelden. In de meeste gevallen val je terug op een verlaagde snelheid als je de kaap van 500 GB overschrijdt.

Evenwicht tussen streamen en tv-kijken

In de meeste huishoudens zijn streamingdiensten dé bron voor fictie, en mag de klassieke tv opdraven bij nood aan non-fictie. Of toch in ieder geval als we het kort door de bocht bekijken.

Welk abonnement voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw gewoonten en noden. Kijk je nog regelmatig traditioneel tv? Breng dan voor jezelf in kaart welke zenders je nodig hebt en of daar extra zenderpakketten bij zitten. Kies daarnaast een geschikt internetabonnement op basis van je online kijkgedrag en voorzie genoeg ruimte voor de andere apparaten en gebruikers in huis.

Klaar om een geschikt abonnement te kiezen? Vergelijk hier de verschillende providers.

 

 


*Een abonnement met internet, tv en telefonie

**Een abonnement met internet, tv, telefonie en mobiele telefonie


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel