Vast, variabel of dynamisch: Welk energietarief past bij jou?

Gepost op 14/07/2025 door Roxane

De energiemarkt is voortdurend in beweging. Zeker de afgelopen jaren hebben we gezien hoe snel prijzen kunnen stijgen of dalen. Dit maakt het kiezen van het juiste energiecontract belangrijker dan ooit. Naast de bekende vaste en variabele tarieven, is er ook het dynamische tarief. Maar wat houden deze opties precies in en welke is het meest geschikt voor jouw situatie? Laten we de verschillende tarieftypes eens onder de loep nemen.

De verschillende energietarieven uitgelegd

Het variabele contract: Schommelingen op de voet volgen

Bij een variabel energiecontract volgen je tarieven de prijsschommelingen op de energiemarkt. Dit betekent dat de prijs per kilowattuur (kWh) die je betaalt, regelmatig wordt herzien – meestal maandelijks of per kwartaal.

  • Voordeel: Dalen de energieprijzen, dan profiteer je direct mee van lagere kosten.
  • Nadeel: Stijgen de prijzen, dan betaal je helaas ook meer. Je loopt dus het risico op hogere voorschotfacturen.

Dit type contract is geschikt voor wie flexibel is en de energiemarkt nauwlettend in de gaten houdt.

Het vaste contract: Zekerheid boven alles

Kies je voor een vast energiecontract, dan betaal je gedurende de looptijd van je contract een vaste prijs per kWh. Je bent hiermee beschermd tegen onverwachte prijsstijgingen op de markt.

  • Voordeel: Je hebt de zekerheid van een vaste prijs, wat budgettering makkelijker maakt en je beschermt tegen prijsstijgingen.
  • Nadeel: Als de energieprijzen dalen, profiteer je hier niet van mee en betaal je mogelijk meer dan mensen met een variabel of dynamisch contract. Energieleveranciers bouwen vaak een kleine marge in voor deze prijsgarantie.

Een vast contract biedt gemoedsrust voor wie stabiliteit verkiest en minder risico wil lopen.

Het dynamische contract: Profiteren van de uurprijzen

Het dynamische energiecontract biedt de meeste flexibiliteit, maar ook het meeste risico. Bij een dynamisch contract volg je de energieprijzen per uur, direct gekoppeld aan de spotmarkten (EPEX SPOT). Je hebt hiervoor wel een digitale meter nodig.

  • Voordeel: Je kunt aanzienlijk besparen door je energieverbruik te verschuiven naar momenten waarop de prijzen laag zijn (bijvoorbeeld ’s nachts, in het weekend, of wanneer er veel hernieuwbare energie beschikbaar is). Soms kunnen de prijzen zelfs negatief zijn, wat betekent dat je betaald wordt om energie te verbruiken!
  • Nadeel: De prijzen kunnen ook snel stijgen. Als je je verbruik niet kunt aanpassen, kun je onverwacht hoge kosten hebben. Dit vraagt dus een actieve aanpak en inzicht in je verbruik.

Dynamische contracten zijn ideaal voor consumenten met een digitale meter die hun verbruik actief kunnen sturen, bijvoorbeeld door elektrische voertuigen op te laden tijdens daluren of slimme apparaten te gebruiken.

Welk contract past bij jou?

De keuze tussen vast, variabel en dynamisch hangt af van diverse factoren:

Jouw verbruiksprofiel

  • Hoog verbruik op specifieke tijden? Als je flexibel bent en bijvoorbeeld een elektrische auto ’s nachts kunt opladen, dan is een dynamisch contract wellicht interessant.
  • Voorkeur voor stabiliteit? Als je zekerheid wilt over je maandelijkse kosten en je je geen zorgen wilt maken over prijsschommelingen, dan is een vast contract een goede keuze.
  • Bereid om risico te nemen? Als je de markt volgt en kunt omgaan met schommelende prijzen, dan kan een variabel contract je voordeel opleveren bij dalende prijzen.

De energieprijzen op de markt

  • Stijgende markt: In tijden van verwachte prijsstijgingen biedt een vast contract bescherming.
  • Dalende markt: Bij verwachte prijsdalingen kan een variabel of dynamisch contract voordeliger zijn.
  • Volatiele markt: Een dynamisch contract geeft je de mogelijkheid om in te spelen op de dagelijkse fluctuaties.

Het seizoen

Historisch gezien zijn energieprijzen in de winter vaak hoger door een hogere vraag.

  • Een vast contract afsluiten in de zomer wanneer de prijzen doorgaans lager zijn, kan voordelig zijn voor de komende wintermaanden.
  • Een variabel of dynamisch contract in de winter kan ervoor zorgen dat je direct profiteert van een prijsdaling na de koudste maanden.

Blijf slim omgaan met je energiecontract

Ongeacht het type contract dat je kiest, is het cruciaal om je energiecontract regelmatig te vergelijken. Energieleveranciers bieden vaak interessante kortingen aan nieuwe klanten. Door regelmatig over te stappen, kun je honderden euro’s per jaar besparen. Je huidig contract wordt vaak automatisch verlengd, vaak tegen minder gunstige voorwaarden.

Bij Aanbieders.be helpen we je graag om het overzicht te bewaren. Onze experts volgen de energiemarkt op de voet en kunnen je adviseren welk type contract en welke leverancier het beste bij jouw situatie passen. Of je nu de voorkeur geeft aan de zekerheid van een vast tarief, de flexibiliteit van een variabel tarief, of het potentieel van een dynamisch tarief, wij zorgen ervoor dat je nooit te veel betaalt. Bovendien is onze service om je contract te wijzigen volledig kosteloos!

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen op je energiefactuur?

Vergelijk zelf je energietarief met andere leveranciers en bespaar honderden euro’s.

Of stuur ons je energiefactuur en wij helpen je vergelijken.

Heb je hier toch nog vragen over? Aarzel niet om ons te contacteren, wij helpen je graag verder!


Gerelateerde artikels

Posted on 24/06/2025 by Roxane
Profiteer van lage energieprijzen: Tijd om te vergelijken!

De energiemarkt is volop in beweging! Sinds maart zien we de prijzen voor zowel elektriciteit als gas op een aangenamer niveau. Dit is goed nieuws voor je portemonnee en een uitgelezen moment om je energiekosten eens grondig onder de loep te nemen.  Waarom nu vergelijken?  Lagere prijzen betekenen direct voordeel voor jou. Als je nog […]

Lees het artikel
Posted on 18/06/2025 by Steve Oeyen
Hoe werkt roaming in het buitenland?

Je weet waarschijnlijk al wel dat kosten voor roaming binnen de Europese Unie zijn afgeschaft. Maar wat als je buiten de EU op reis gaat? Waar moet je op letten om een torenhoge rekening te vermijden? Je komt het hier te weten. Free to roam in de EU Tegenwoordig hoef je niet meer extra te […]

Lees het artikel