Tips om energie te besparen die je nog niet kende!

Gepost op 09/01/2021 door Katelijn Eelen

Wil je ook energie besparen, zonder dat dat moeite hoeft te kosten?
Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij:

Energie besparen op verwarming

  • Je kent het klassieke advies wel: door een (extra) trui aan te trekken kan je al heel wat energie besparen.
    Het hoeft daarom niet ijskoud te zijn in je huis: als je de verwarming slechts 1 °C lager zet mag je al rekenen op een besparing van zeven procent! Zorg er bovendien voor dat de leefruimtes ‘s nachts (of wanneer er niemand thuis is) niet nutteloos worden verwarmd: een temperatuur van 16°C is dan ruim voldoende, en je bespaart er energie en geld mee.
  • Gebruik je een bijverwarming in je badkamer, zoals een elektrisch vuurtje of een convector? Handig, maar let er vooral op dat je hem uitzet zodra je klaar bent. 
  • Sluit ook zeker je gordijnen of rolluiken ‘s nachts: zo gooi je de warmte niet langs deuren en vensters buiten, en kan je de al opgewekte energie besparen.

 

Verlichting

  • Tijdens deze donkere dagen wil je graag je licht opsteken: mooi zo! Let er wel op dat gloeilampen en halogeenlampen behoorlijk wat energie kosten: denk erover na om ze te vervangen door spaarlampen of ledverlichting. Je hoeft zeker niet in te boeten aan sfeer: warmwitte leds geven een gezellig effect, en sommige ledlampen zijn zelfs dimbaar. 
  • Let er natuurlijk wel op, net zoals bij je verwarming, dat je licht niet nutteloos brandt. Denk er dus aan je verlichting uit te doen zodra je de kamer of het huis verlaat. Zelfs ledverlichting kan niet op tegen de meest energiezuinige lamp: eentje die niet brandt. 

Energie besparen in het huishouden

Let bij het kopen van een huishoudtoestel steeds op het energielabel: toestellen met het A+++-label besparen de meeste energie, apparaten met een G-label laat je best in de winkel, want die zijn het minst zuinig.
Ze besparen je dus geen energie of geld.  

Huishoudtoestellen met minstens een A+-label kan je bovendien kopen met ecocheques

Wassen

  • Een wasmachine met zo’n A+-label heeft een gemiddeld verbruik van 0,5 tot 0,75 kWh per wasbeurt. Reken dus zo’n 10 à 15 eurocent per keer je de was doet. De zuinigste machines op de markt, machines met een A+++-label dus, verbruiken zo’n 100 KWh per jaar als je vier keer per week de was doet. Omgerekend kost je dat zo’n 20 euro per jaar.
    Een oude wasmachine verbruikt daarentegen 200 tot 300 kWh per jaar, dan kom je al snel op 40 à 60 euro! Ons advies: denk aan het energielabel als je een nieuwe wasmachine koopt.
  • Let erop dat je niet te warm wast: niet alleen om te vermijden dat je favoriete trui enkel nog past voor je kat, maar ook omdat het allerminst energiezuinig is. Voor witte was is 60°C voldoende, kies enkel hogere temperaturen als het echt nodig is.
  • Denk er ook aan dat een volle wasmachine laten draaien veel zuiniger is dan twee keer een halfvolle. Zo hoef je ook maar één keer de was te doen, win-win situatie dus. 
  • Wist je dat toerental niet alleen van toepassing is op auto’s, maar ook op wasmachines? Als  je wasgoed sneller heeft gezwierd (zo’n 1200 à 1600 toeren per minuut) hoef je het minder lang te drogen: een energiebesparing van 20 tot 25 procent.

 

Strijken

Er zijn leukere dingen dan strijken, toch? Bovendien kan zo’n strijkijzer behoorlijk wat energie verslinden: een strijkbeurt van een uur kan je al gauw 20 kWh, oftewel zo’n 40 eurocent kosten. Plooi de droge was daarom al op voor je de strijkplank uithaalt, dat bespaart je een hoop energie en moeite!

 

Energie besparen in de keuken

Koelkasten en diepvriezers

Koelkasten

 

  • Sinds juli 2012 worden er enkel nog koelkasten en diepvriezers met een A+label (of beter) verkocht. Gelukkig, want een koelkast van 350 liter uit de jaren ‘90 (C-label) kost je zo’n 60 à 80 euro per jaar, terwijl een recentere A-label koelkast je 40 à 50 euro kost. Als je een nieuwe koelkast koopt kies je beter meteen voor het A+++-label: dat staat gelijk met amper 75 kWh, oftewel vijftien(!) euro per jaar. Cool, of niet?
  • Denk eraan dat de beste temperatuur voor je koelkast zo’n 5 tot 6 °C is. Elke graad lager is meteen al een extra verbruik van vijf procent.
  • Hoe meer je in je koelkast stopt, hoe meer hij verbruikt. Het omgekeerde van een diepvriezer dus! 
  • Je hebt nog wat over van je maaltijd, en wilt het bewaren voor morgen? Goed zo, maar let er wel op dat je het eten laat afkoelen voor je het in de koelkast plaatst. Koelkasten kunnen warmte namelijk heel slecht verdragen. 
  • Zitten er ijslaagjes aan de rand van je koelkast? Die zorgen voor extra verbruik, denk er dus aan om je koelkast regelmatig te ontdooien.
  • Net zoals bij een diepvriezer of werkende oven doe je de deur best zo weinig en zo kort mogelijk open.

 

Diepvriezers

  • De ideale temperatuur van je diepvriezer is zo’n – 18 °C. Elke graad lager zorgt voor vijf procent extra verbruik.
  • Het is belangrijk om je diepvriezer regelmatig te ontdooien: een ijslaag van zo’n 2 mm zorgt al voor tien procent meer verbruik, zo’n vijf euro per jaar.
  • Net zoals koelkasten houden diepvriezers absoluut niet van warmte: denk er dus aan je eten te laten afkoelen voor je het invriest.
  • In tegenstelling tot koelkasten kan je de diepvriezer het best zo veel mogelijk vullen: zo kan er minder warme lucht naar binnen als je de deur opent. 

 

Vaatwasser

  • Heb je een boiler in je keuken? Dit zijn meestal stiekeme energieverslinders, bijna zo erg als een oude koelkast. Ons advies: zet hem enkel maar aan als je warm water nodig hebt. 
  • Een bekende misvatting is dat je best met de hand afwast om energie te besparen: niets is minder waar. Een sopje maken (en vervangen) kost je al snel tien liter water. De meeste nieuwe vaatwassers zijn uitgerust met sensoren: die bepalen de vuilgraad en berekenen zelf hoeveel water en welke temperatuur er nodig is om de afwas te doen.

    Denk er ook aan om je vaatwasser volledig te vullen voor je hem aanzet. Vakwerk dus. 

Koken

 

  • Schakel je kookplaten uit voor je klaar bent met koken, en maak handig gebruik van de restwarmte! Kookplaten blijven namelijk nog lang warm nadat je ze hebt uitgezet. Als je de zuinigste kookplaten op de markt wilt, kies dan voor inductieplaten: die verbruiken tot 40 procent minder energie dan de standaard elektrische kookplaten.
  • Een microgolfoven verbruikt gemiddeld zo’n 50(!) procent minder energie dan een gewone oven voor kleine maaltijden. Wil je iets groots opwarmen? Spreid het eten uit over een platte schotel, zo wordt het sneller warm.
  • Oven voorverwarmen? Hoeft niet altijd! Beperk voorverwarmen zoveel mogelijk, en maak net zoals bij kookplaten gebruik van de restwarmte: zet je oven uit net voor je schotel klaar is. 
  • Als je een dampkap gebruikt, zet hem dan niet op volledige sterkte tenzij het echt nodig is: een dampkap voert namelijk ook je warmte weg. Reinig de filters regelmatig: zo blijft je het rendement van je dampkap optimaal.

 

Sluipverbruik en televisie

  • Wist je dat 10 procent van je elektriciteitsverbruik sluipverbruik is? Denk aan de lampjes van je digicorder, modem, televisie, computer, oplader,… Zet je elektronische toestellen dus volledig uit wanneer je ze niet meer gebruikt, en trek de stekker uit. 
  • Je tv-decoder (Digicorder) is de sluipverbruiker bij uitstek: meestal kijk je maar een paar uurtjes, en laat je hem daarna stand-by staan: die standby-stand verbruikt nog steeds zo’n 0,34 kWh per dag, wat neerkomt  op zo’n 25 euro per jaar. Niet niks, zeker in combinatie met andere apparaten die ook de hele tijd stand-by staan.
  • Tijd voor een nieuwe televisie? Denk er dan aan dat een led-tv veel energiezuiniger is dan een plasma-tv. Net zoals bij andere toestellen houdt u best het energielabel in het oog, zo heeft u al een idee van het mogelijke verbruik voor u het toestel koopt. Denk er ook aan dat als u de beeldinstellingen handmatig aanpast, uw toestel mogelijk meer verbruikt!

 

Dankzij ons advies kan jij zonder moeite geld en energie besparen. Combineer dit met de service van Aanbieders.be, en energiefacturen die je doen schrikken behoren tot het verleden. Wij vergelijken energieleveranciers, zoeken voor jou de meest voordelige deal, en laten je kosteloos overstappen.

 


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel