Besparen op je energiefactuur? Kies voor spouwmuurisolatie

Gepost op 28/01/2021 door Katelijn Eelen
Besparen energiefactuur met spouwmuurisolatie

De isolatie van een woning is een van de meest efficiënte manieren om te besparen op je energiefactuur. Als je deze stap overslaat, zal je uiteindelijk veel geld betalen aan de aanschaf van een verwarming of aircosysteem. Isolatie zorgt er namelijk voor dat je woning warm blijft in de winter en koel in de zomer. Zelfs wanneer je de keuze maakt om te isoleren, zijn er nog altijd manieren om te besparen. Kies daarom voor spouwmuurisolatie

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie?

Wanneer je zelf aan onderzoek doet, zal je al snel merken dat er verschillende mogelijkheden zijn om je woning te isoleren. Maar welke isolatievorm is nu het meest voordelig? Er bestaan tal van manieren om je woning te isoleren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor dakisolatie of vloerisolatie, maar deze zijn niet altijd winstgevend. De isolatievorm die in het algemeen het grootste rendement oplevert is spouwmuurisolatie. 

Spouwmuurisolatie gebeurt op een heel eenvoudige en snelle manier. Het kan binnen één dag uitgevoerd worden, en het laat geen puinhoop achter in je woning. Het proces is simpel: men boort een gaatje van ongeveer 80 cm in de voegen van je muur. Vervolgens worden er glasvlokken onder hoge druk in de muur geblazen. Hier is het van uiterst belang dat de spouwmuur droog blijft. Vocht mag namelijk niet meer binnendringen naar de binnenkant van je woning. Dit gebeurt aan de hand van ventilatieroosters. Nadien worden de geboorde gaten opnieuw dichtgesmeerd en is je woning geïsoleerd. 

Kom ik in aanmerking voor een premie?

Bij spouwmuurisolatie heb je recht op een premie bij netbeheerder Fluvius. Deze bedraagt € 5 per m² geïsoleerde oppervlakte. Ben je aangesloten op het elektriciteitsdistributienet? Dan is een verhoogde premie van toepassing met € 7,5 per m²

Bovendien verdien je met de huidige premies je geïnvesteerde bedrag al op gemiddeld 5 jaar terug. Dit maakt spouwmuurisolaties een van de de meest rendabele en slimme investeringen op de markt.

Let op: Om in aanmerking te komen voor de premie moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Deze hebben enerzijds te maken met de isolatiewerken zelf, maar anderzijds ook met je woning:

  • De voegen van je spouwmuur hebben een minimale breedte van 50 mm.
  • De volledige spouwbreedte wordt opgevuld met nieuw isolatiemateriaal. 
  • De lambdawaarde (warmtegeleidbaarheid) van het gebruikte isolatiemateriaal bedraagt max. 0,065 W/mK.

Heb je verdere vragen of is er niets duidelijk? Lees hier meer info over de voorwaarden.

Heeft dit impact op mijn elektriciteits -en gaskosten? 

Absoluut. Spouwmuurisolatie levert flink wat voordelen op. Er gaat weinig tot geen warmte verloren. Hierdoor geniet je niet alleen het gehele jaar van een aangename temperatuur in huis, maar bespaar je ook fors op je energiefactuur. 

Niet tevreden van je huidige energiefactuur? Contacteer aanbieders.be en we helpen je gratis overstappen naar het voordeligste tarief voor jouw situatie. 

Wil je weten hoeveel jouw terugverdientijd exact bedraagt? Bereken deze dan via de energiewinst-calculator van Fluvius.


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel