Je huis verwarmen zonder aardgas, hoe doe je dat?

Gepost op 17/03/2020 door Katelijn Eelen

Duurzame energie is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Wanneer je bij ons vergelijkt heb je steeds de keuze om voor 100% groene energie te kiezen. Wat elektriciteit betreft klinkt dat logisch, denk maar aan zonne- of windenergie. Maar hoe zit het met aardgas? Wij vertellen je waarom aardgas langzaam van het toneel zal verdwijnen, en welke alternatieven je hebt om je huis te verwarmen. 

Je krijgt van ons ook een gouden tip om te blijven besparen op je energiefactuur: welke vorm van verwarming je ook kiest, prijsvergelijking blijft altijd de beste keuze.

 

Aardgas, toch niet zo duurzaam

Zoals je misschien weet is aardgas allesbehalve een hernieuwbare energiebron: aardgas behoort daarentegen tot de fossiele brandstoffen. Dat wil zeggen dat de voorraad aardgas eindig is. Omdat aardgas, net zoals stookolie, tot de vervuilende energiebronnen hoort, zijn er ook van overheidswege plannen om het gebruik van deze vormen van energie aan banden te leggen. 

Zo is het uiteindelijk de bedoeling dat nieuwbouw niet langer met stookolie mag worden verwarmd, en ook wat aardgas betreft zal er strenger worden opgetreden. Verschillende organisaties pleiten zelfs voor een verbod op aardgas- en stookolieketels in nieuwe woningen vanaf 2021.

Wat zeker is, is dat het vanaf het jaar 2050 verboden zal zijn om thuis CO2 uit te stoten.             

Er mag vanaf dan dus ook niet meer met gas verwarmd worden.

 

Als je gasleveranciers in onze vergelijkingsmodule naast elkaar zet, zal je merken dat bepaalde leveranciers nog steeds kunnen rekenen op een uitstekende Greenpeace-score. Dit komt omdat zij blijven inzetten op volledig hernieuwbare bronnen, ondanks het feit dat gas strikt gezien niet hernieuwbaar is. De score is dus afhankelijk van de leverancier zelf, niet van de energiebron. 

Dankzij de hoge score van Greenpeace kan je er wel op rekenen dat (een deel van) het geld dat jij aan deze leveranciers betaalt, uiteindelijk zal geïnvesteerd worden in het bevorderen van groene energie. Je bent bij ons altijd volledig op de hoogte van welk soort energie de leverancier van jouw keuze aanbiedt.

De reden dat je niet met aardgas zou verwarmen is dus omdat het geen hernieuwbare energiebron is, en op lange termijn je aardgasinstallatie je meer zal kunnen kosten, of zelfs verboden zal worden. Daarom is het dus een goed idee om bij een nieuwe woning of vervanging van je verwarmingsinstallatie over één van de volgende duurzame alternatieven na te denken:

 

Elektrisch koken

Vervang je oude gasfornuis door een elektrische installatie. Je kan dan kiezen tussen keramisch koken en koken met inductieplaten. Die laatste is het veiligste: omdat deze kookplaten via magnetisme werken, wordt je vuur alleen warm als je er een pot of pan op zet. Bovendien verbruikt koken met inductie zo’n twintig procent minder elektriciteit dan keramisch koken.

 

Elektrische vloerverwarming

 

Vloerverwarming is tegenwoordig al erg populair om bepaalde delen van je woning te verwarmen.

 

Maar ondertussen is het ook al mogelijk om grote oppervlakken van je huis te verwarmen met elektrische vloerverwarming! Je vloer (en huis) moet dan wel goed geïsoleerd zijn. Vloerverwarming werkt het beste onder harde vloeren. Denk bijvoorbeeld aan tegels, vinyl, of een (betonnen) gietvloer.

Vloerverwarming kan een uitkomst zijn om zo energiezuinig mogelijk te verwarmen. Het blijft namelijk de bedoeling om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden!

 

Infrarood warmtepanelen

 

Nog nooit van gehoord? We leggen het je even uit: de elektrische stroom uit je stopcontact wordt door de panelen omgezet in infrarood warmtestraling. Die panelen hangen dan aan je plafond of muren, en geven een warmte af die te vergelijken is met de warmte van de zon. Alle objecten in de ruimte worden zo mee verwarmd, met jou erbij!

 

Airconditioning

Bij airconditioning denk je misschien spontaan aan het bestrijden van de zomerhitte. Maar ook in de winter kan airconditioning heel nuttig zijn: een zogenaamde inverter airco kan ook voor warmte zorgen tijdens de koude wintermaanden. Als je dan nog eens voor een airconditioning kiest met minstens een A+-label, blijven je elektriciteitskosten bovendien extra laag.

 

Een warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte aan een natuurlijke energiebron (lucht, water of grond), en is dus volledig hernieuwbaar én 100% ecologisch! Je kan een warmtepomp zowel gebruiken voor de verwarming van je sanitair water of je binnenruimtes. Een warmtepomp kan zelfs ingezet worden als zwembadverwarming. 

 

Dit zijn de mogelijkheden: 

  •  een lucht/lucht warmtepomp: die onttrekt warmte aan de buitenlucht en blaast die vervolgens je woning rond. Je kan deze warmtepomp bovendien ook gebruiken om je huis te verkoelen in de zomer.
  • een lucht/water warmtepomp: die onttrekt ook warmte aan de buitenlucht, en geeft die vervolgens af aan het water van je centrale verwarming
  • een water/water warmtepomp: die onttrekt warmte aan het grondwater rondom je huis en geeft die af aan het water van je centrale verwarming.
  • een aarde/water warmtepomp: die onttrekt warmte aan de aarde, en geeft die vervolgens af aan het water van je centrale verwarming.

Een zonneboiler en zonnepanelen

 

Het is nu al perfect mogelijk om dankzij zonnepanelen een deel van je eigen elektriciteit zelf op te wekken. Als je die zonnepanelen nog eens combineert met een zonneboiler, kan je dankzij de kracht van de zon ook je sanitair water verwarmen! Niet alleen om een warm bad te nemen, maar ook om je huis te verwarmen in de winter. Twee vliegen in één (duurzame) klap dus. 

 

Duurzame tips

Je maakt misschien al gebruik van  één van bovenstaande duurzame alternatieven om je huis te verwarmen. Mooi zo! Wij geven je hieronder nog enkele algemene tips om je energiekosten zo laag mogelijk te houden. 

 

  • Hang gordijnen op, die houden al je warmte binnen en de kou buiten! Hoe dikker de gordijnen, hoe minder warmte je verliest.
  • Zin in extra romantiek? Steek kaarsen aan: die zorgen niet alleen voor de juiste sfeer, maar geven ook behoorlijk wat warmte af. 
  • Als je uitgebreid kookt (via je inductievuur bijvoorbeeld) warmt ook je keuken op, dan kan de verwarming dus wat lager gezet worden!
  • Vergeet niet om in de winter de verwarming ‘s nachts lager te zetten: zo’n 15°C graden is al ruim voldoende, en dat scheelt je al snel 80 euro per jaar! Je verwarming één graad lager zetten zorgt immers al voor een besparing van zeven procent!
  • Een goede verwarmingsinstallatie werkt alleen als je huis voldoende geïsoleerd is. Laat je isolatie toch te wensen over, en kan je daar niet meteen iets aan doen?      Breng dan radiatorfolie aan achter je verwarming! Dan voorkom je dat de warmte je huis verlaat via de muren.

De beste tip om te besparen

Wil je je energiefactuur zo laag mogelijk houden? Dan is prijsvergelijking via onze online vergelijker de beste optie. Je ziet meteen de voordeligste tarieven van alle energieleveranciers in België.

 

 

Heb je de beste deal gevonden? Dan schakelen we je gratis en zonder onderbrekingen over. Dan kan jij er zeker van zijn dat je de laagste prijs betaalt voor energie, volledig aan jouw behoeften aangepast.

Verschijnt er na een tijdje een nieuwe deal aan de horizon? Dan laten wij je iets weten, en kan je er voor kiezen om opnieuw over te schakelen naar het voordeligste tarief.

 

Heb je nog vragen, of kunnen we je helpen met vergelijken? Contacteer gerust ons team van experts, wij geven je met plezier advies op maat.


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel