Duurzaam & ecologisch: hoe thuis groene energie gebruiken?

Gepost op 05/09/2019 door Katelijn Eelen
groene energie thuis

Duurzaam en energiebewust leven is een prominent punt op de agenda van debatten over de hele wereld.

Het belang ervan kan dan ook niet verwaarloosd worden. In ons landschap zie je steeds vaker windmolens, zonnepaneelparken, waterkrachtcentrales, enzovoort.

Maar hoe kan jij zelf je steentje bijdragen, van thuis uit?

Met het gebruik van groene energie zet je alvast een stapje in de goede richting. Hoe je dat praktisch aanpakt, lees je hier!

Zonnepanelen

De meest gekende en gehanteerde manier om zelf energie op te wekken, is ongetwijfeld door middel van zonnepanelen.

Bovendien wordt dit ook steeds toegankelijker gemaakt, aangezien de prijs blijft dalen, en de efficiëntie en compactheid gestaag stijgen.

Ook plaatsing en onderhoud zijn een stuk goedkoper geworden, wat de keuze voor zonne-energie alleen maar gemakkelijker maakt.

Hoe effectief zijn zonnepanelen?

Met zonnepanelen kan je op een duurzame manier energie opwekken, wat leidt tot een ecologisch bestaan.

De energieopbrengst van zonnepanelen blijft uiteraard een variabel gegeven. Afhankelijk van verschillende factoren kan die opbrengst de ene maand hoger liggen dan de andere.

De kracht van de zon en de stand van de zonnepanelen ten opzichte van de zon hebben een rechtstreeks effect op de opbrengst van groene energie.

Daarnaast spelen de zonnepanelen zelf ook een belangrijke rol: hoe hoog zijn het rendement en het vermogen?

Ten slotte zijn ook de omgevingsfactoren niet geheel onbelangrijk. Wanneer je een goede ventilatie rondom de zonnepanelen voorziet, neemt het rendement aanzienlijk toe.

Zonneboiler

Naast zonnepanelen, kan je ook op een andere manier de vruchten plukken van zonne-energie: de zonneboiler.

In een grote boiler kan je water opslaan, dat door middel van zonne-energie opgewarmd wordt.

Zo kom je op ecologische wijze aan warm water voor de douche, vaatwasser of wasmachine.

Hierdoor verbruik je geen energie én verminder je dus de CO2-uitstoot. Ideaal, toch?

Warmtepomp

Niet alleen de zon kan dienst doen als energieleverancier. Ook van de aarde kunnen we heel wat hulp verwachten. Die beschikt namelijk over een onuitputtelijke warmte!

Een warmtepomp wordt verbonden aan die warmtebron, zodat deze warmte kan pompen in huis. En dat niet alleen: ook warmte wegpompen naar de bron is mogelijk.

Zo kan een warmtepomp instaan voor zowel het verwarmen als het koelen van je woning.

Besparen op energie in je huis

Naast het opwekken van groene energie, kan je ook heel gemakkelijk het energieverbruik zo laag mogelijk houden.

Duurzaam omgaan met energie draait namelijk niet alleen om groene energie, maar ook het besparen in verbruik.

Hoe je dat doet?

Heel eenvoudig. Veel toestellen blijven voortdurend op stand-by staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keukentoestellen, televisies, geluidsinstallaties en computers.

Die kan je steeds uitschakelen en loskoppelen van het energienet. Zo ondervind je alvast geen sluimerverbruik.

Met een goede isolatie houd je de energiefactuur ook heel wat lager. Warmte kan niet zomaar uit je huis ontsnappen, waardoor je niet onnodig energie verbruikt.

Ten slotte kan een slim gebruik van je wasmachine en koel- en ijskast ook al heel wat teweegbrengen. Alleen volle wasmachines laten draaien, en regelmatig de koel- en ijskast laten ontdooien, zorgt meteen voor een gunstig effect op je energieverbruik!

Ga je verbouwingen uitvoeren, of een volledig nieuwe woonst laten bouwen? Dan denk je het best goed na over de oriëntatie van de verschillende ruimtes. Met de leefruimte aan de zuidkant en de slaapkamers aan de noordkant, maak je gebruik van zonne-energie zonder bijbehorende installaties of kosten.

En zo kan jij zelf meewerken aan een duurzame en ecologische wereld.

Vergelijk nu

Vergelijk hier de verschillende energieleveranciers.


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel