Valt je wifi-signaal vaak weg? Zo los je het op!

Gepost op 11/06/2020 door Katelijn Eelen

Tegenwoordig gebruikt het hele gezin het internet: mama en papa volgen hun favoriete serie op Netflix, zoonlief gamet op zijn kamer terwijl hij naar Spotify luistert, en beide dochters kijken naar hun favoriete vlog op YouTube terwijl ze hun Instagram-account levendig houden. Ondertussen is ook de smartphone van elk gezinslid verbonden met het thuisnetwerk. 

Maar wat als Netflix begint te haperen, gamen plots wel erg traag gaat, Kanye West plotseling stottert, en YouTube dat irritante laad-icoontje toont? 

Wifi-troubles! Je ontdekt hier hoe ze ontstaan, en hoe je ze kan verhelpen.

 

Netwerk overbelast

 

Tegenwoordig is het geen probleem als je met meerdere apparaten (smartphones, tablets, laptops, game-consoles) op hetzelfde wifi-netwerk zit. Maar wanneer iedereen streamt, downloadt en uploadt, treden er problemen op: je netwerk raakt overbelast

De snelheid van je verbinding, en dus ook je wifi-signaal, zal hier onder lijden.

Het is ook zo dat het wifi-signaal niet doordringt tot in alle hoeken van je woning: meestal is het bereik van je signaal maar enkele tientallen meters. Heb je daarenboven dikke muren, zal het signaal nog minder ver raken. 

Wat kan je er aan doen om je signaal zo sterk mogelijk te maken? De twee factoren die we hierboven hebben vermeld zijn hierbij van belang: snelheid en bereik.

 

Snelheid

Wat zegt je provider?

Wanneer je een internetbundel afneemt bij je provider, staan steeds de snelheden vermeld waarvan je zal kunnen genieten. Denk eraan dat die internetsnelheid theoretisch is: er staat steeds welke snelheid je zou kunnen halen.

Die snelheid is praktisch alleen haalbaar als je van een ethernetkabel gebruik maakt. Gebruik je wifi? Dan ligt je snelheid sowieso veel lager.

Dat is dus al één aspect waar je rekening mee moet houden wat snelheid betreft.

Een tweede aspect is de technologische infrastructuur die je van wifi voorziet.

Technologie

DSL-verbinding

Wanneer je een DSL-verbinding hebt, is afstand van belang: de afstand tussen je huis en je straatverdeler enerzijds, en de afstand tussen je straatverdeler en de wijkcentrale anderzijds. Hoe groter de afstanden, hoe zwakker je signaal. 

Heb je een ADSL-verbinding? Als de afstand van je woning tot je wijkcentrale niet groter is dan 1,7 km, beschik je over een internetsnelheid tussen 9 en 12 Mbps.

Heb je een VDSL-verbinding? Dan zullen je download- en uploadsnelheid gevoelig hoger liggen dan bij een ADSL-verbinding. 

VDSL maakt gebruik van een glasvezelverbinding (tussen je straatverdeler en wijkcentrale), die hogere snelheden toelaat: als de afstand tussen je huis en je straatverdeler maximum 1 km is, kan je downloadsnelheid 16,5 Mbps bedragen. 

Is de afstand maar 700 meter? Dan download je aan 20 Mbps. Als de straatverdeler zich binnen een straal van 400 meter van je huis bevindt, kan je zelfs tot 30 Mbps ontvangen!

Tegenwoordig bestaat er zoiets als Fiber-to-the-home: dan wordt er een glasvezelverbinding gelegd tussen je huis en de centrale: niets remt je verbinding dan nog af, en in theorie zou je snelheden kunnen halen tot 220 Mbps (!). Dit is natuurlijk vrij prijzig, en wordt meestal alleen overwogen door mensen die een nieuw huis bouwen.

Nu hoef je al deze informatie niet zelf te achterhalen, of met een lintmeter van je huis tot aan je wijkcentrale te lopen: wanneer je een contract wilt afsluiten met een bepaalde provider, is die verplicht om je in te lichten over de snelheden die in jouw woning gehaald kunnen worden. Informeer je dus voldoende vooraleer je een contract afsluit!

 

Stoorzenders

Wat zijn nog factoren die je snelheid kunnen beïnvloeden? 

 • Hoe je huis is gebouwd: (dikke) betonnen muren, metalen oppervlakken, (drie)dubbel glas… Niet de beste vrienden van een sterke verbinding. 
 • Elektrische apparatuur: omdat elektrische toestellen zoals draadloze luidsprekers of een microgolfoven net als je router radiosignalen op de 2,4 GHz-frequentieband uitsturen, kan het zijn dat die je signaal vertragen. 
 • Omringende netwerken: zeker als je in een appartement of dichtbevolkte buurt woont, kan het netwerk van je buren het jouwe verstoren.
 • De afstand tot de modem: hoe verder je je van de modem bevindt, hoe zwakker het signaal en hoe lager de snelheid.
 • Wat voor toestel je hebt: de software-versie, het aantal wifi-antennes of de ondersteunde wifi-standaard bepalen mee jouw gebruikservaring.

 

Hoe kan je je wifi-signaal verbeteren?

 

Nu komen we bij waar het je waarschijnlijk al de hele tijd om te doen was: wat kan je doen als je signaal te traag blijkt?

 

Plaats je router op de juiste plek

 

Meestal is je router ergens weggestopt: in de kelder of in een wandkast, op de plaats waar je coaxkabel het huis binnenkomt. 

Alleen kan dat er wel voor zorgen dat het signaal niet alle plekken van je huis bereikt. 

Probeer daarom om je router een zo centraal mogelijk plekje te geven, en dat in een zo open mogelijke ruimte. Wat je nog kan doen?

 • Plaats je router zo hoog mogelijk, zo zijn er minder obstakels
 • Als je router antennes heeft, draai die dan in de gewenste richting, wellicht kan dit al iets oplossen.

 

Verbind met de beste frequentieband

De meeste routers beschikken over een zogenaamde  ‘dual band’. Dat wil zeggen dat ze  twee frequentiebanden gebruiken om signalen uit te zenden: de 2,4 GHz-band en de 5 GHz-band

De eerste heeft een minder hoge maximale snelheid, maar wel een goed bereik, terwijl de tweede hogere snelheden toelaat, maar minder ver reikt. 

Als ver weg zit van je router, kan je dus beter voor de 2,4 GHz-band kiezen. Zit je dichtbij? Dan kan de 5 GHz-band uitkomst bieden.

Extra apparatuur

Nog steeds problemen met je verbinding? Er bestaat een heel gamma aan snufjes die je signaal kunnen versterken. 

Een overzicht:

 • Wifirepeater: die plaats je in stopcontact . De repeater ontvangt draadloos het signaal van de router en zendt het opnieuw uit. Erg doeltreffend in een (groot) huis met dikke muren. Gemakkelijk en goedkoop!
 • Powerline-kit: die bestaat uit 2 adapters. De eerste verbind je met je router én een stopcontact. De andere verbind je ook met het stopcontact. Het signaal van je router wordt dan via het elektriciteitsnetwerk doorgegeven, en opnieuw uitgezonden. Alleen kan dat signaal wel verstoord worden als er te veel apparaten stroom nodig hebben van je netwerk. 
 • Access Point: dit toestel is rechtstreeks verbonden met je router via een ethernetkabel, en garandeert daarom ook een sterk signaal. Je zal natuurlijk wel een kabel moeten gebruiken, niet evident als je van de ene uithoek van je huis naar de andere moet. 
 • Mesh: ook wel multiroom-wifi genoemd. Daarbij is er één basisstation en een aantal satellieten, die allemaal draadloos met elkaar verbonden zijn. Samen vormen ze één netwerk doorheen je hele huis. Ze communiceren onderling om het dataverkeer te regelen en om te bepalen met welke module een apparaat zich het best verbindt. Zo ben je altijd vanzelf verbonden met het sterkste signaal! 

Het juiste abonnement

 

Alles begint natuurlijk bij het juiste internetabonnement: daarin ligt de snelheid die je zal bereiken vastgelegd, en het tarief dat je zal betalen. Je wilt namelijk niet alleen een vlotte verbinding, maar ook een scherpe prijs!

En daar helpen wij je graag mee!

In onze vergelijkingsmodule zie je de abonnementen en tarieven van alle providers in België naast elkaar. Zo zie jij meteen welk internetabonnement het beste bij je past, aan de scherpste prijs die er te vinden is. 

 

 

Als je de perfecte deal hebt gevonden, laten wij je gratis en zonder moeite overstappen. Alle administratie laat je ook maar aan ons over! 

Vragen over een abonnement of een vergelijking? Onze experts staan te springen om je verder te helpen. Laat ons iets weten, en wij gaan voor je aan de slag! 

Graag gedaan!

 


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel