Hoeveel gigabyte heb je écht nodig?

Gepost op 28/01/2025 door Steve Oeyen

Van een paar gigabytes tot ‘onbeperkt surfen’: als je een abonnement voor je smartphone kiest, is het aantal gigabytes (GB) dat inbegrepen is vaak doorslaggevend. Maar hoeveel GB is genoeg? Je wil niet halverwege de maand zonder mobiele data vallen, maar je wil ook niet betalen voor iets wat je niet gebruikt. Hoeveel GB heb jij nodig? 

Alles over GB’s en MB’s

Voor we gigabytes gaan verdelen, is een klein lesje technologie misschien wel handig. En een portie wiskunde, want één gigabyte (GB) is 1000 megabytes (MB). Een megabyte (MB) is dan weer gelijk aan 1000 kilobytes ofwel 1.000.000 bytes. Biedt je abonnement 4 ‘gig’? Dan krijg je dus eigenlijk 4000 megabyte. Zo’n megabyte is de basismaateenheid van digitale bestanden – de ‘meter’ van de digitale wereld. 

Een GB thuis is geen GB onderweg

Als je gaat nadenken hoeveel GB je abonnement moet bevatten, is de eerste vraag: ‘Hoe vaak ben je thuis?’ Als je thuis een goede wifiverbinding hebt, gebruik je minder ‘mobiele data’. Is de verbinding thuis minder goed? Dan is een ruimer abonnement wel aangewezen. Ook als je vaak onderweg bent, is het handig om altijd te kunnen rekenen op mobiele data. 

Vervolgens is de vraag: ‘Wat doe je allemaal online met je gsm als er geen wifi is?’ Stuur je vooral mails en whatsappberichten? Of luister je tijdens een treinrit naar een podcast of stream je je favoriete serie? Hoe intensiever je dataverbruik (denk: hoe meer geluid en beeld), hoe meer GB je abonnement moet bevatten. 

Hoeveel GB is dan genoeg?

Een paar voorbeelden van standaard dataverbruik geven je misschien een beter zicht op wat je nodig hebt. 

  • Je gebruikt je data enkel voor communicatie: e-mails en whatsapp. Dan is een bundel met 2GB meestal voldoende. 
  • Je luistert onderweg graag naar muziek via Spotify, of kijkt YouTube filmpjes zonder wifiverbinding. Dan is minimaal 5GB aangeraden. Let op: gebruik je je gsm soms als hotspot – om je laptop van internet te voorzien op een wifiloze plaats bijvoorbeeld? Dan heb je zeker 10GB nodig. 
  • Binge je al eens een serie op Netflix, game je onderweg, kan je je favoriete muziek niet missen en/of werk je vaak op een plaats zonder wifi waardoor je je hotspot vaak aanzet? Dan is 20GB of onbeperkt internet de veilige optie. 

Hoe onbeperkt is onbeperkt?

Wie zeker wil zijn, kan ook voor een abonnement gaan met onbeperkt internet. Klinkt prachtig, maar echt onbeperkt bestaat niet. Aanbieders zetten in de kleine lettertjes meestal wel voorwaarden voor dit onbeperkt internet. Zo kan het zijn dat je na een (hoog) aantal verbruikte GB op trager internet overgaat. Controleer steeds bij je aanbieder wat hun regelgeving hierover is. 

Data meten is weten

Twijfel je nog tussen verschillende groottes van abonnementen, bekijk dan eens je dataverbruik van de afgelopen maanden. Bij de instellingen van je telefoon zie je hoeveel data je verbruikt – soms laat je aanbieder dit ook weten op je factuur of app. Neem het totale verbruik van een jaar en deel door 12. Zo weet je hoeveel je op dit moment per maand nodig hebt. 

Vergelijk abonnementen

Zowat elke aanbieder heeft verschillende abonnementen in de aanbieding. Het loont hier echt om hun bundels en abonnementen te vergelijken. Zo ben je niet alleen zeker dat je voldoende data hebt, maar ook dat je er niet te veel voor betaalt. 


Gerelateerde artikels

Posted on 24/06/2025 by Roxane
Profiteer van lage energieprijzen: Tijd om te vergelijken!

De energiemarkt is volop in beweging! Sinds maart zien we de prijzen voor zowel elektriciteit als gas op een aangenamer niveau. Dit is goed nieuws voor je portemonnee en een uitgelezen moment om je energiekosten eens grondig onder de loep te nemen.  Waarom nu vergelijken?  Lagere prijzen betekenen direct voordeel voor jou. Als je nog […]

Lees het artikel
Posted on 18/06/2025 by Steve Oeyen
Hoe werkt roaming in het buitenland?

Je weet waarschijnlijk al wel dat kosten voor roaming binnen de Europese Unie zijn afgeschaft. Maar wat als je buiten de EU op reis gaat? Waar moet je op letten om een torenhoge rekening te vermijden? Je komt het hier te weten. Free to roam in de EU Tegenwoordig hoef je niet meer extra te […]

Lees het artikel