5 tips voor de levensduur van je smartphonebatterij

Gepost op 21/06/2021 door Katelijn Eelen

Bij het kiezen van een nieuwe smartphone is het vermogen van de batterij erg belangrijk. We gebruiken onze smartphone immers ontzettend veel en willen hem zo min mogelijk moeten opladen. Er zijn tal van trucjes om de levensduur van je batterij te behouden, maar welke werken echt en welke zijn fabels? Wij geven je 5 tips om de levensduur van je batterij zo lang mogelijk te behouden.

Tips om de levensduur van je batterij te behouden

Vermijd blootstelling aan warmte

Zorg ervoor dat je smartphone niet wordt blootgesteld aan warmte. Laat hem niet achter in een hete ruimte, zoals bijvoorbeeld een auto die in de volle zon staat. Hierdoor kan hij oververhit raken, wat zeer slecht is voor de batterij. 

 

Gebruik de batterij nooit helemaal op

Het ideale batterijpercentage om te beginnen opladen is vanaf 40%. Ga je lager? Dan heb je op lange termijn kans dat het vermogen van je batterij afneemt. 

Tip: Als je je smartphone een lange tijd niet gaat gebruiken, kan je hem beter uitzetten in plaats van de batterij te laten leeglopen. Zorg er wel voor dat de batterij voor de helft is geladen voor je het toestel uitzet. Zo zorg je ervoor dat er zo min mogelijk vermogen verloren gaat. 

 

Verlaag de helderheid van je scherm 

De schermen van smartphones worden alsmaar groter. Dit vergt ook meer energie van de toestellen. Voor zo min mogelijk energieverbruik dim je best de helderheid van je scherm. Ook al merk je het verschil niet echt, het kan je batterijduur verlengen. 

 

Gebruik de bijgeleverde lader

Gebruik voor het opladen van de batterij enkel de lader die geleverd is bij je smartphone. Deze lader is speciaal gemaakt voor jouw merk en model smartphone. Een andere lader kan schadelijk zijn voor de batterij omdat hij je smartphone niet op de juiste manier oplaadt.

 

Vermijd fast-charging 

Veel smartphones hebben een fast-chargingoptie. Hiermee kan je je smartphone in minder dan 10 minuten op 50% batterij krijgen. Deze optie is heel handig als je weinig tijd hebt, maar is niet altijd even gezond voor je batterij. Het is beter om je batterij rustig te laten opladen met een gelijke invoer van stroom. 

Fabels over je smartphonebatterij

1. Je mag pas bij 0% terug opladen

Vroeger kon de batterij van een smartphone inderdaad schade oplopen als je ze niet volledig liet leeglopen. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Dankzij de moderne technologie is het niet meer schadelijk als je je batterij oplaadt wanneer ze nog niet helemaal leeg is. Sterker zelfs, het is soms slechter om ze helemaal te laten leeglopen! 

 

2. Laat geen apps op de achtergrond open staan

Het lijkt logisch: applicaties die in de achtergrond open blijven staan verkorten de batterijduur van je smartphone. Toch heeft het niet zoveel effect als je zou denken. Sterker nog, het heropstarten van een app vergt soms meer energie dan wanneer je hem gewoon open laat staan. 

Het klopt wel dat er zelfs na het afsluiten vaak apps op de achtergrond blijven draaien. Deze verzamelen informatie over de gebruiker, zoals bijvoorbeeld je locatie. Je kan dit wel uitzetten in je instellingen. 

 

3. ‘s Nachts opladen is slecht

Je hebt het vast wel eens gehoord: je smartphone ‘s nachts opladen is slecht voor de levensduur van de batterij, omdat ze blijft opladen bij 100%. De huidige smartphonebatterijen zijn echter slim genoeg om hiermee om te gaan. Je batterij verliest dus geen vermogen als je ze ‘s nachts oplaadt. 

 

Batterij toch snel leeg?

Als je deze tips opvolgt zal je het vermogen van je batterij zo lang mogelijk behouden. Pas je deze tips toe, maar loopt je smartphone toch extreem snel leeg? Dan is het misschien wel eens tijd om de batterij te vervangen

Je batterij gaat zo lang mogelijk mee, top! Dat betekent dat je naar hartelust kan bellen, berichten sturen en surfen. Wil je zeker zijn dat je dit aan het meest voordelige tarief doet? Gebruik dan onze handige vergelijker. Hier check je heel eenvoudig welke deal het meest geschikt is voor jou!

 


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel