Tips om energie te besparen op je huishoudelijke toestellen

Gepost op 16/10/2020 door Katelijn Eelen

Bepaalde huishoudelijke snufjes kunnen we niet meer missen. Een koffiemachine om heerlijke cappuccino’s te brouwen, een flatscreen om naar onze favoriete series te kijken, een was- of afwasmachine die ons heel wat tijd bespaart, … Deze toestellen zijn allemaal erg handig, maar ze verbruiken ook heel wat elektriciteit. In dit artikel geven wij je tips om slimmer om te gaan met deze apparaten en zo energie te besparen.

Afwasmachine

Wist je dat met de hand afwassen maar liefst vier keer zuiniger is dan het gebruik van een afwasmachine? Toch hebben we er bijna allemaal eentje in huis om ons leven wat aangenamer te maken. 

Wil je graag een afwasmachine kopen, dan kies je best een toestel dat minstens het A+-label heeft. De meest zuinige afwasmachines hebben het A+++-label. Deze verbruiken 230 kWh en kosten je zo’n 55 euro per jaar.  

Extra tip: gebruik zo vaak mogelijk het eco-programma van je afwasmachine en zet hem alleen aan als hij helemaal vol is! 

Wasmachine

Het verbruik van een wasmachine die tien jaar oud is, staat al snel voor zo’n 100 euro per jaar — alleen al wat stroom betreft. Als de temperatuur oploopt, doet de prijs trouwens hetzelfde: wassen op 60 graden kost al snel twee keer meer dan wassen op 40 graden. Te warm wassen is dus niet alleen nadelig voor je hemden of sokken. 

Net zoals een vaatwasmachine beschikken de meeste wasmachines over een eco-stand. Maak hier dus gebruik van! Ga je een nieuwe machine kopen? Ook dan is het A+++-label het zuinigste.

Flatscreen televisie

Hoe groter je tv, hoe groter je verbruik — dat hoeven we je niet uit te leggen. Een groot plasmascherm van 42” verbruikt 500 kWh per jaar aan stroom, als je tv 4 uur per dag aan staat. Omgerekend is dat zo’n 110 euro per jaar. Een lcd-televisie van die grootte verbruikt gemiddeld 91 kWh per jaar. Dat is omgerekend ruim 20 euro aan stroom. 

Als je tegenwoordig een nieuwe tv koopt, zal die een ledscherm hebben. Leds zijn gelukkig veel zuiniger dan lcd of plasma. Ook hier kan je kiezen voor een zuinig energielabel en zo nog meer energie besparen!

Extra tip: Denk eraan om je tv volledig uit te schakelen in plaats van hem op stand-by te zetten. Het sluipverbruik van die stand kan je zo’n 40 euro per jaar extra kosten! 

Koffiemachine

Mmm lekker, zo’n professioneel gebrouwen latte macchiato. Het probleem bij moderne koffiemachines is echter dat het water opgewarmd moet worden per kopje. Een eerste kop koffie kost je zo’n 6 eurocent. Brouw je nog een tweede kop met hetzelfde water? Dan kost die je 2 eurocent. Dat kan al snel oplopen. 

Het zuinigste is nog steeds de ouderwetse koffiezet waarmee je meteen zes tot acht tassen koffie zet. Zo’n grote pot koffie uit de koffiezet kost je evenveel als één kopje uit een modern koffie-apparaat

Ook hier geldt: zet je koffiemachine meteen na gebruik weer uit. Zo wordt het water niet onnodig opgewarmd. 

Het belangrijkste: wees je bewust van het energieverbruik

We willen met dit artikel niet zeggen dat je moet terugkeren naar de tijd van hoorspelen, wastobbes en fluitketels — integendeel! Alle moderne snufjes die we hier hebben opgesomd vergemakkelijken ons leven, maar we moeten ons bewust zijn van de energie die ze verbruiken. Er is geen reden om nodeloos energie te verkwisten als het ook anders kan! 

Wil je dus energie besparen op deze toestellen? Let er dan op dat je ze uitzet wanneer je ze niet gebruikt. Koop je een nieuw apparaat? Kijk dan naar het zuinigheidslabel en ga voor A+ of hoger! Zo bespaar je optimaal.

De allerbeste manier om energie te besparen in huis? 

De beste manier om te blijven besparen is aan prijsvergelijking doen. Door je contracten voor energie en telecom in het oog te houden zorg je ervoor dat je nooit nog te veel betaalt. 

Dat hoeft je trouwens geen energie te kosten: wij doen al het werk voor jou. Gebruik onze handige vergelijkingsmodule en vind meteen de energieleverancier die het beste bij je past. Daarna laten wij je snel en gratis overschakelen

Heb je nog vragen? Laat ons iets weten, ons team van experts staat klaar om je advies te geven!


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel