Hoe lees je je factuur voor energie? Wij maken je wegwijs!

Gepost op 15/09/2020 door Katelijn Eelen

Het kan best verwarrend zijn, zo’n energiefactuur. Hoe lees je je verbruik nu precies af? Wat bepaalt de prijs die je uiteindelijk betaalt? In dit artikel vertellen we  je wat je allemaal terugvindt op je factuur. Je krijgt ook een onmisbare tip van ons om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden.

De delen van je factuur

Op de eerste pagina van je factuur vind je deze gegevens terug:

 • je adresgegevens en klantnummer
 • het bedrag dat je zal betalen of terugkrijgen (zie ‘tweede pagina’)
 • of je via domiciliëring of via overschrijving betaalt
 • de betalingsgegevens van je leverancier
 • je nieuwe voorschotbedrag (dat zal je dus elke maand betalen, volgens de betaalmethode van jouw keuze, tot aan je volgende jaarafrekening) 

De tweede pagina bevat meer details: je ziet duidelijk de voorschotten die je al hebt betaald. Was je voorschot te hoog? Dan krijg je geld terug: dat wil dus zeggen dat je minder hebt verbruikt dan de energieleverancier had ingeschat. 

Was je voorschot te laag? Dan zal je moeten bijbetalen. 

De derde pagina bevat extra uitleg, en gaat dieper in op de verschillende tarieven, toeslagen en heffingen. We leggen je zo meteen uit wat die allemaal betekenen.

Op de  laatste pagina’s van je factuur vind je nog andere details over je contract:  is dat vast of variabel? Welk product neem je af bij je energieleverancier? Op welke promoties heb je recht, of welke toeslagen en netwerkkosten moet je betalen? 

Je vindt ook een diagram terug waar je exacte verbruik in is weergegeven.

Wat bepaalt de prijs die ik betaal? 

Drie aparte componenten bepalen de prijs die is weergegeven op je factuur:

De energieprijs

De uiteindelijke prijs die jij betaalt voor energie hangt af van deze factoren:

 • de kosten van elektriciteit/aardgas op dat moment
 • de investeringen die zijn opgelegd door de Vlaamse Overheid voor de productie van groene stroom en gebruik van de warmtekrachtkoppeling (die staan op de laatste pagina’s van je factuur vermeld als ‘Kosten groene stroom’ en ‘Kosten WKK’)
 • de winstmarge van je energieleverancier

Natuurlijk heeft alles ook te maken met je verbruik: de hoeveelheid energie die je verbruikt, en wanneer je dat doet. Er is een verschil tussen dag- en nachtverbruik. 

Tot slot rekenen de meeste leveranciers ook nog een vaste administratieve kost aan.

De nettarieven 

Denk hierbij aan de distributiekosten en transportkosten. 

Je betaalt dus eigenlijk om van het distributienet gebruik te maken. Die kosten verschillen per netbeheerder. 

Dit zijn de verschillende kosten:

 • de transmissiekost: je betaalt voor het vervoer van elektriciteit over het net.
 • de transportkost: hierbij betaal je voor het transport van aardgas over het net.
 • de distributiekost: je betaalt je leverancier om van zijn netwerk gebruik te maken. 

De heffingen

De heffingen worden bepaald door de verschillende overheden (Vlaams en Federaal) en staan dus los van je energieleverancier. 

Op je factuur vind je ze terug als:

 • de bijdrage op de energie, ook wel de ‘accijnzen op energie’ genoemd
 • de federale bijdrage, die dient onder meer om het Sociaal Energiefonds (waaronder het OCMW) en het fonds voor beschermde klanten (mensen die recht hebben op het sociaal tarief voor energie) te financieren.
 • de bijdrage Energiefonds, waar de Vlaamse overheid haar energiebeleid mee financiert.

In de bijlage van je factuur vind je nog extra informatie over de heffingen en toeslagen. 

Hoe houd ik mijn factuur zo laag mogelijk?

Simpel: door aan prijsvergelijking te doen!

Wanneer je bij ons vergelijkt, zie je meteen de voordeligste tarieven van alle energieleveranciers in België! Het kost je dan ook geen moeite om te ontdekken welke leverancier de beste deals voor jou in petto heeft.Heb je gekozen? Dan laten wij je gratis overstappen!  

Wanneer een nieuwe korting zich aandient houden wij je bovendien op de hoogte, zodat je opnieuw gratis kan overschakelen.

Wij leveren ook dezelfde service voor internet, tv en telefonie. Wij willen ervoor zorgen dat je nooit nog een cent teveel betaalt voor welk contract dan ook!


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel