Groepsaankopen: de hardnekkigste fabels doorprikt!

Gepost op 13/08/2020 door Katelijn Eelen

Groepsaankopen komen om de zoveel tijd terug in het nieuws. De organisatoren van zo’n groepsaankoop adverteren steevast met slogans als de ‘de grootste besparingen’, ‘samen staan we sterker’, of ‘100% groene energie’. Wij vertellen je in dit artikel waarom je nog altijd kritisch moet zijn, en we doorprikken een paar hardnekkige fabels over groepsaankopen.

Wat is een groepsaankoop ook weer? 

Een groepsaankoop is een gezamenlijke aankoop van energie door een groep mensen, meestal een stad, provincie, of het klantenbestand van een bepaald bedrijf.

Het doel is om een korting te verkrijgen bij een bepaalde energieleverancier door met zoveel mogelijk mensen energie aan te kopen.

Er wordt een veiling georganiseerd tussen verschillende energieleveranciers, die dan tegen elkaar zullen concurreren door kortingen aan te bieden. De organisatoren van de groepsaankoop kiezen uiteindelijk de leverancier met het voordeligste tarief. 

Welke fabels bestaan er over groepsaankopen?

“Bij een groepsaankoop ben je zeker van de grootste besparing”

Dit is niet waar om deze eenvoudige reden: bij een groepsaankoop nemen nooit alle leveranciers deel aan de veiling. In de praktijk is het voor een energieleverancier namelijk  een risico om deel te nemen aan een groepsaankoop: de mogelijkheid bestaat dat een groot deel van de deelnemers het volgende jaar uit het contract stapt, en dat kost de leverancier enorm veel administratie. Daarom zullen er meestal slechts een paar (soms zelfs maar twee of drie!) energieleveranciers deelnemen, waardoor je als consument nooit zeker bent van het voordeligste tarief! 

Wanneer je bij ons vergelijkt ben je dat wel, wij zetten namelijk de tarieven van alle leveranciers in België naast elkaar. Het is dus niet mogelijk om elders een voordeliger tarief te vinden!

“Bij een groepsaankoop ben je zeker van 100% groene energie”

Zoals we je al hebben verteld, nemen niet alle energieleveranciers deel aan de veiling van een groepsaankoop. Je kan dus nooit zeker zijn van het voordeligste tarief, maar dus ook niet van de duurzaamheid van de energie! 

Als er slechts een handvol leveranciers deelneemt, is de kans erg groot dat er één of meerdere leveranciers zijn die, buiten de groepsaankoop om, een groener alternatief bieden.

Als je bij ons vergelijkt kan je verschillende filters selecteren, zodat je meteen kan zien welke leveranciers groene producten aanbieden, en hoe groen die dan wel zijn. Dat doe je onder andere door de Greenpeace-score te gebruiken. 

“Bij een groepsaankoop ben je zeker van de beste diensten.”

Wanneer een groepsaankoop door je provincie of gewest wordt georganiseerd, zou je denken dat er geijverd wordt voor de beste diensten op vlak van elektriciteit en gas. Dit wordt meestal ook zo omschreven in de communicatie rond de groepsaankoop zelf.

Alleen is dit erg onduidelijk: wat zijn de beste diensten? Wat goed is voor je buurman, is toch niet noodzakelijk goed voor jou?Bij een groepsaankoop wordt namelijk altijd uitgegaan van een gemiddelde: een gemiddeld gezin dat een gemiddelde hoeveelheid aan elektriciteit en gas verbruikt. Wanneer je dus afwijkt van het gemiddelde, zal de groepsaankoop hoe dan ook niet aan je behoeften beantwoorden. 

Bovendien zal je zelf niet kunnen kiezen voor je intekent: de organisatoren van de groepsaankoop selecteren een pakket van één welbepaalde leverancier. Het enige wat jij op termijn kan doen, is beslissen om mee te doen of niet. 

Bij ons maak je de vergelijking op basis van je behoeften: je selecteert via verschillende handige filters precies wat jij nodig hebt, en vervolgens vind je het beste tarief. Daarna schakelen wij je gratis over. Jij hebt nog altijd alle touwtjes in handen, en bent dus niet overgeleverd aan iets wat boven je hoofd wordt beslist. 

 

“Bij een groepsaankoop ben je zeker van de beste voorwaarden.”

Zoals je we je al vertelden, zorgt het feit dat niet alle energieleveranciers deelnemen aan de veiling ervoor dat je nooit zeker kan zijn van de beste tarieven. 

Je moet vooral ook op de voorwaarden van zo’n groepscontract letten: hoe lang geldt die speciale korting? Moet je nadien voor bepaalde diensten extra betalen? 

De energieleverancier zal namelijk proberen om jouw contract stilzwijgend te verlengen nadat de promoties zijn vervallen: zo kan hij jou opnieuw de volle pot aanrekenen, en blijft er van dat groepsvoordeel niets meer over. 

Wat wij voor je doen

Als je samen met ons bent overgestapt, laten wij je altijd opnieuw weten wanneer er een voordeliger tarief aan de horizon verschijnt. Dan kan jij meteen terug gratis overschakelen als je meer dreigt te gaan betalen. 

Sterker nog: onze ContractRadar zorgt ervoor dat dat hele proces geautomatiseerd wordt: dan hoef je zelf je mailbox niet eens meer in de gaten te houden om zeker te zijn van de beste kortingen en promoties!

Vertelden we je ook dat we een gratis verhuisservice hebben? Wij zorgen dan voor alle administratie, zodat jij je kan concentreren op het inrichten van je nieuwe woonkamer. 

Tot slot geven we je nog even mee dat wij dezelfde diensten aanbieden voor internet, tv en (mobiele) telefonie. Wij willen er namelijk voor zorgen dat je voor geen enkel contract nog een cent te veel betaalt. 

 

 

Heb je nog een vraag, of kunnen we je helpen met een vergelijking? Laat ons iets weten, dan helpt ons team van experts je met plezier verder!

 


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel