De energiemarkt kent de laatste jaren heel wat schommelingen. Onrust in landen die essentieel zijn voor de gasbevoorrading, grote investering, … het heeft allemaal een effect op jouw prijs. Hoe kan je dan als consument nog de beste prijs vinden? Voorbereiding en kennis is key. We kijken nu al vooruit op 2025.
De VREG heeft enkele voorstellen gedaan die een impact hadden op je energierekening van 2024 en ook in 2025 een stijging van je factuur met zich meebrengen. Netwerkbeheerder Fluvius staat voor een grote investering om de infrastructuur klaar te krijgen voor de energietransitie. Om Fluvius daarvoor de nodige ademruimte te geven, wil de VREG de kost een deel doorrekenen aan de consument. Met andere woorden: de prijzen gaan stijgen. Wel beweren ze de kost tot een minimum te willen beperken.
Het voorstel is nog niet aanvaard en uit politieke hoek komt er protest. Hogere energieprijzen kunnen er namelijk toe leiden dat mensen juist niet gaan overstappen op warmtepompen of elektrische wagens, wat een koolstofarme toekomst moeilijk maakt.
Een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh per jaar en een gemiddelde maandpiek van 4,26 kW betaalt in 2024 ongeveer 363 euro aan nettarieven. In 2025 zal dit bedrag met 23% stijgen en betaalt hetzelfde gezin met hetzelfde verbruik gemiddeld 82 euro meer. De nettarieven voor elektriciteit stijgen dan op een jaar tijd van 363 euro naar 445 euro.
Voor je gasfactuur ziet het er dan weer beter uit. Op termijn is het de bedoeling zo veel mogelijk van gas af te stappen, waardoor het netwerk minder belast zal worden. Daar komt ook een kleine prijsdaling bij te kijken.
Een gezin met een aardgasverbruik van 17.000 kWh per jaar zal in 2025 gemiddeld 224 euro betalen. Dat is 21 euro of 9% minder dan in 2024.
Op korte termijn zullen de energieprijzen licht stijgen. Op de lange termijn, tot 2030, blijven de prijzen waarschijnlijk schommelen rond het huidige niveau, tenzij er wereldwijde gebeurtenissen plaatsvinden die de energievoorziening verstoren. De lage prijzen van vóór de energiecrisis van 2021-22 keren waarschijnlijk niet terug. Er gebeurt op de energiemarkt heel wat: onrust in de olieprijzen, grote investeringen en veranderingen rond de energietransitie en verschillende politieke ontwikkelingen. Erg lage prijzen zullen we dus waarschijnlijk even niet meer zien.
De energieprijzen hangen af van verschillende factoren zoals:
De energiemarkt werkt volgens vraag en aanbod: als er veel aanbod is, dalen de prijzen, en bij een tekort stijgen ze. In de komende jaren zal vooral de vraag naar elektriciteit flink toenemen. Om te voorkomen dat de prijzen te hard stijgen, moet de productie ook meegroeien. Daarnaast speelt de economische situatie in België en Europa een rol, omdat de vraag vanuit de industrie een grote invloed heeft op de totale energievraag.