5 tips om energieleveranciers te vergelijken

Gepost op 25/03/2021 door Katelijn Eelen
Energieleveranciers en de prijzen voor hun energie vergelijken.

De Belgische energiemarkt werkt volgens het principe van de vrije concurrentie. Iedereen mag dus vrij een energieleverancier kiezen en leveranciers mogen op hun beurt kortingen en promoties aanbieden. Maar hoe begin je eraan om al die energieleveranciers efficiënt met elkaar te vergelijken? Wij helpen je op weg met 5 praktische tips.

1. Neem je meest recente energiefactuur erbij

Wil je veranderen van energieleverancier, dan is de kans groot dat je een leverancier zoekt met een voordeliger prijskaartje. Neem daarom je meest recente energiefactuur erbij alvorens je energieleveranciers gaat vergelijken. De energieprijzen schommelen nu eenmaal en bij oudere facturen is de kans groot dat je appelen met peren gaat vergelijken.

Tip: sommige leveranciers geven speciale promoties aan nieuwe klanten. Die promoties staan echter niet altijd vermeld bij de prijzen op hun website. Check dus ook even per leverancier of zij kortingen geven alvorens je de prijzen gaat vergelijken.

2. Kijk niet alleen naar prijzen, maar ook naar tarieven

Er is wel degelijk een verschil tussen prijzen en tarieven. Vrijwel elke energieleverancier biedt namelijk de keuze tussen twee soorten tarieven: vast en variabel.

Bij een variabel tarief profiteer je mee wanneer de energieprijzen dalen, maar betaal je ook meer wanneer de prijzen omhoog gaan. Met een vast tarief betaal je altijd dezelfde prijs ongeacht de schommelende marktprijzen.

Stap je over in de zomer? Dan kies je best een vast tarief omdat de prijzen dan sowieso laag liggen. Verander je daarentegen in de winter? Dan is een variabel tarief een betere keuze, aangezien je dan meteen mee profiteert van een prijsdaling in de markt wanneer de winter voorbij is.

3. Is groene energie belangrijk voor jou?

Naast de prijs kan ook het ecologische aspect een belangrijke rol spelen wanneer je energieleveranciers gaat vergelijken. Let wel op: er zijn energiebedrijven die niet al hun groene energie zelf opwekken, maar deze deels in het buitenland kopen. Vind je het dus belangrijk om een energieleverancier met energie uit je eigen streek te kiezen, dan bekijk je dit best wat dieper bij de providers van je keuze.

Vaak wordt gedacht dat groene energie duurder is dan grijze, maar dat is niet altijd waar. Het opwekken van groene stroom is weliswaar iets kostelijker, maar dat wordt gecompenseerd door o.a. subsidies. Als klant merk je dit dus niet op je facturen.

4. Wees niet bang van onbekende energieleveranciers

Wanneer je energieleveranciers gaat vergelijken zal je zien dat er heel wat verschillende spelers op de markt zijn. Dit zijn niet langer alleen de bekende namen die iedereen wel eens gehoord heeft, maar ook steeds vaker minder bekende providers.

Je hoeft echter helemaal niet bang te zijn voor deze minder bekende leveranciers. De VREG (Vlaamse Regulator van Elektriciteit en Gas) houdt namelijk toezicht op alles wat met de energiemarkt te maken heeft en controleert zorgvuldig alle energieleveranciers. 

Meer weten? Lees dan ook zeker deze blogpost.

5. Gebruik onze online vergelijker

In onze online vergelijker vind je alle energieleveranciers, inclusief hun scherpste prijzen. Omdat je de concurrentie hier duidelijk kan vergelijken wil elke leverancier zich immers van zijn beste kant laten zien. Bovendien kan je makkelijk filteren op de zaken die voor jou belangrijk zijn, zoals duurzame energie. of een aparte vergelijking voor gas en elektriciteit. 

Ben je klaar met vergelijken en heb je een energieleverancier gevonden die past bij jouw wensen? Super, dan schakelen wij je gratis over! Wij regelen alles met je oude en nieuwe leverancier zodat jij je geen zorgen hoeft te maken.

Wil je graag meer weten over hoe je best energieleveranciers kan vergelijken via ons platform? Aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren!

 

 

Contacteer ons

 


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel