Antwoorden op alle vragen over energie

Is het een goed idee om mijn elektrische boiler van een timer te voorzien?

In principe verwarmt een elektrische boiler je water op elk moment van de dag. Maar op sommige momenten verbruik je geen water, zoals in het midden van de nacht. 

Op die momenten is het niet erg interessant om je boiler actief te houden. In sommige gevallen kan een timer een interessante oplossing zijn om te besparen op je energiefactuur.

Je boiler heeft een bepaalde capaciteit om water te verwarmen. Dat kan 30 liter zijn, maar evengoed 150 liter. Eens dat water warm is, dan heeft het heel weinig nodig om die temperatuur te behouden. Boilers zijn dan ook enorm goed geïsoleerd. Daarom kan het nuttig zijn om je boiler uit te schakelen eens die capaciteit bereikt is.

Maar een timer is niet voor iedereen interessant. 

Eigenaars van zonnepanelen zijn de eerste groep mensen waarvoor een timer een goede optie is. Zij stellen de timer het liefst zo in dat je de boiler gebruikt tijdens de uren dat de zon het actiefst is. Op die manier verbruik je zelf opgewekte energie en moet je dus geen beroep doen op energie van het net. 

Eens de zon ondergaat, heeft u een boiler vol warm water, wat al dan niet voldoende is om de avond mee door te komen.

De tweede groep zijn verbruikers die het tweevoudig tarief hanteren. Voor hen is het interessanter om de boiler ‘s nachts te laten draaien. Het verschil tussen dag- en nachttarief is wel niet meer zo groot. Daardoor ga je hier niet enorm veel uithalen.

Dus… Is een timer interessant? Je haalt er het meeste uit als je zonnepanelen hebt. 

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons