Antwoorden op alle vragen over energie

Welke soorten facturen en afrekeningen zijn er allemaal?

Er zijn drie soorten facturen: een voorschotfactuur, een jaarlijkse eindafrekening en een slotafrekening.

In principe ontvang je elk jaar minstens één eindafrekening. De netbeheerder is immers verplicht om elke twee jaar een meteropnemer langs te sturen om de meterstand op te nemen, en in de tussenliggende jaren een meteropnamekaart op te sturen aan de afnemer met de vraag om zelf de meterstand door te geven. De meterstand die de netbeheerder verkrijgt via de meteropname, wordt doorgestuurd naar jouw leverancier, die op basis van deze standen zijn jaarlijkse eindafrekening op.

Als de leverancier geen meterstand heeft gekregen van de netbeheerder, kan hij geen eindafrekening opstellen. De eindafrekening dient om het verschil te corrigeren tussen de tussentijds betaalde bedragen die gebaseerd zijn op een geschat verbruik (voorschotfacturen) en het te betalen bedrag op basis van het werkelijke verbruik.

  • Als je meer hebt verbruikt dan was ingeschat, moet je bijbetalen.
  • Als je minder hebt verbruikt dan ingeschat, krijg je geld terug of wordt dit verrekend in de volgende facturen.

Omdat het bedrag van de voorschotten steeds gebaseerd is op een schatting, zijn vele leveranciers bereid om in overleg met jou het bedrag van de voorschotfactuur aan te passen. Zeker wanneer je hiervoor goede redenen aanhaalt (bijvoorbeeld tijdelijke leegstand van de woning, of de aankoop van nieuwe en energiezuinige toestellen en verwarmingsinstallaties), zal de leverancier een aanpassing overwegen. Indien een leverancier niet ingaat op de vraag van een klant tot wijziging (verlaging) van het voorschotbedrag, is hij verplicht deze weigering voldoende te motiveren.

Je ontvangt ook een afrekening als je verhuist of van leverancier wisselt. Dit is een slotfactuur. Die factuur regelt de betaling van het energieverbruik met de vorige leverancier (bij een leverancierswissel) of voor de woning die je verlaat (bij een verhuizing). Ook deze facturen zijn gebaseerd op een opgenomen meterstand.

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons

Om je bezoek aan onze website persoonlijker en makkelijker te maken, gebruikt onze website cookies. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.
Got it!