Oei, het lijkt erop dat er geen energietarieven gevonden zijn die voldoen aan je criteria. Pas je vergelijking aan.

We helpen je graag
  • Bel 011-37 38 00 Vandaag tot 17u30
  • Bel me terug Plan een gesprek

In hoeverre kan ik afgaan op jullie ingeschatte jaarkost?

  1. Je werkelijke verbruik

De vergelijking die je maakt is gebaseerd op het verbruik dat je ingaf óf de situatie (aantal inwonenden + type woning = gemiddeld verbruik) die je aanduidde.

Je werkelijke afrekening wordt echter verrekend op je werkelijke verbruik. Dit verbruik valt moeilijk te voorspellen. Zeker nu. Waarschijnlijk plan je de komende winter zo weinig mogelijk te gebruiken. Mogelijk vond je zelfs alternatieven om je woning te verwarmen. De kans dat je minder zal verbruiken dan de afgelopen 12 maanden is dus best wel groot.

  1. Prijsschommelingen op de markt

In tegenstelling tot een vast tarief, volgt een variabel tarief de schommelingen op de markt. Dat maakt het moeilijk om een voorspelling te doen. Daarom ontwikkelde de VREG een nieuwe berekeningsmethode die vertrekt vanuit de verwachte prijzen voor de komende 12 maanden. Deze verwachting is dan weer gebaseerd op:

  • de termijn waarop uw prijs wijzigt;
  • de beurs waarop uw leverancier energie koopt en;
  • de gebruikte prijsnoteringen van de beurs die je contract volgt.
  1. Steunmaatregelen van de overheid

Wie een variabel energiecontract heeft (of een vast contract afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021) krijgt van november 2022 tot maart 2023 (5 maanden) elke maand een korting op de gasfactuur (135 euro per maand) en op de elektriciteitsfactuur (61 euro per maand).

Deze steunmaatregelen zijn nog niet verrekend in je vergelijking. Je mag ze er dus zelf nog aftellen.

Heeft het nog wel zin om te vergelijken?

Absoluut, meer dan ooit zelfs. De tarieven liggen momenteel weliswaar een heel stuk hoger dan dat je gewend bent, maar de verschillen tussen leveranciers zijn nu ook heel fors. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen in een vrijstaande woning kom je al op een verschil van duizenden euro’s tussen de goedkoopste en de duurste.

Je doet er dus goed aan om na te gaan welke leverancier de beste prijzen heeft. Dat hoeft niet elke maand de nummer 1 te zijn. Zolang je tariefplan nog in de top van het klassement zit, zit je goed. Zie je het er niet meer tussen staan, stap je best over.

Waarom ligt mijn voorschotbedrag zoveel hoger dan aanvankelijk werd uitgerekend?

In de vergelijking die je via ons maakt, verrekenen wij eventuele korting(en) direct in het jaarbedrag. Om in te schatten hoe hoog jouw maandelijks voorschotbedrag zal zijn delen wij dit jaarbedrag (incl. kortingen) gewoon door 12 maanden.

Er zijn momenteel twee verschillende manieren om je jaarbedrag te berekenen. De Creg-methode of de Vreg-methode. Tot voor kort werd uitsluitend de Creg-berekening gebruikt.

Echter, vanaf deze maand is vrijwel elke leverancier overgestapt naar de VREG-methode. Dat zorgt ervoor dat je voorschotbedrag een stuk hoger uitvalt dan bij de berekening volgens de Creg-methode.

Hou er dus rekening mee dat jouw voorschotbedrag stuk hoger uitvalt ten opzichte van hetgeen je gewend bent via de CREG-methode.

Aangezien niemand in de toekomst kan kijken, weten we dan ook niet of je werkelijke afrekening na een jaar ook daadwerkelijk zo hoog komt uit te vallen. Je kunt het voorschotbedrag zelf aanpassen (let op: bij sommige leveranciers maar tot maximaal 20% van hetgeen zij zelf voorstellen) in je online klantenportaal of door rechtstreeks contact op te nemen met je leverancier. Probeer het voorschotbedrag in ieder geval zo hoog als mogelijk te zetten en/of zet zo goed als het kan geld opzij om na een jaar de eindafrekening te kunnen betalen.

Het beste advies dat we je kunnen geven is om zo zuinig mogelijk te zijn de komende maanden. Zet de verwarming standaard lager en laat bijvoorbeeld niet onnodig lang lampen branden om maar een paar voorbeelden te geven.

Vergelijk met je huidige leverancier en bereken je besparing

Opgelet: belangrijke tariefinformatie voor zonnepanelen

Voor consumenten met een zonnepaneelinstallatie zullen de kosten voor het gebruik van het net vanaf 6 december 2021 worden gereguleerd volgens het type meter. Als u een conventionele (terugdraaiende) meter hebt, betaalt u een vast bedrag op basis van het vermogen (kVA) van de installatie. Dit vaste bedrag wordt ook wel het prosumententarief genoemd. Als u een digitale meter hebt, krijgt u het teveel aan Kwh dat u teruglevert aan het net (injectie), terugbetaald. Bij deze compensatie wordt rekening gehouden met de kosten die u normaal had moeten betalen om het net te gebruiken. Er zij op gewezen dat de situatie in Vlaanderen verschilt van die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië. Daar gelden andere regels. In Vlaanderen worden installaties van meer dan 10 kVA in sommige gevallen afzonderlijk behandeld.

Tarief gebaseerd op:
op basis van werkelijke afname
met het prosumententarief
Controleer jouw situatie
Vermogen omvormer:
kVa

Hoe wil je vergelijken?
Werkelijke afname:
Injectie dag
kWh
Injectie nacht
kWh
Injectie
kWh

Verfijn de prijzen

Vergelijking op basis van prosumententarief. Krijg je komende 12 maanden een digitale meter, dan volgt de afrekening op basis van je werkelijke verbruik.

Vermogen omvormer:
kVa
Hoe wil je vergelijken?
Werkelijke afname:
Injectie dag
kWh
Injectie nacht
kWh
Injectie
kWh
Maandpiek:
kW

De maandelijkse piek zoals gemeten in je digitale meter. Hiermee wordt je capaciteitstarief berekend.

Geen van de resultaten komt overeen met uw filterinstellingen.

Wijzig je criteria om meer resultaten weer te geven.