Van een nieuwe energieleverancier tot een energieovernamedocument

Gepost op 06/04/2022 door Katelijn Eelen
Onafhankelijk energieadvies voor bedrijven & zelfstandigen

De energieprijzen stijgen waardoor sommige energieleveranciers niet meer kunnen volgen. Wat doe je als je energieleverancier plots failliet gaat? Niet bij de pakken blijven zitten, dat is onze boodschap. Wij begeleiden je graag van een nieuwe energieleverancier tot een energieovernamedocument. Je leest het allemaal in deze blog.

Waarom gaat mijn energieleverancier failliet?

Op basis van een geschat verbruik, betaal je maandelijks een voorschot voor je gas en/of elektriciteit. Bij een variabel contract kunnen de prijzen maandelijks of om de drie maanden schommelen, bij een vast contract blijven de prijzen ongewijzigd. Op het einde van het jaar krijg je, afhankelijk van je werkelijk verbruik, een deel terug of moet je juist een deel opleggen.

Omdat de energieprijzen nu fors stijgen, komen veel energieleveranciers in de problemen. Hoe komt dat? Sloot je voor de prijsstijgingen een vast contract af, dan stijgt de prijs die jij betaalt voor je gas of elektriciteit niet, terwijl je leverancier plotseling wel met een hogere kost zit en die bijpast. Bovendien dekken zelfs in de variabele contracten de voorschotfacturen de huidige energiekost niet, waardoor leveranciers uit eigen zak de meerkosten moeten betalen. Het gevolg: dit wordt voor velen onder hen met een krappe cashflow gevaarlijk, met een potentieel faillissement als gevolg.

Het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier

Naar aanleiding van die stijgende energieprijzen ging een grote energiespeler failliet. Begin december 2021 vroeg de Vlaamse energieleverancier het faillissement officieel aan. Het bedrijf leverde groene stroom en gas aan zo’n 70.000 klanten in Vlaanderen, zowel aan particulieren als aan bedrijven.

De energieleverancier kennen we als sinds 2019 als prijsbreker op de markt. Waarom liep het mis? De Vlaamse Energieleverancier had het jaar voordien, toen gas en elektriciteit omwille van de coronapandemie veel goedkoper was, heel wat vaste contracten afgesloten aan lage tarieven. Op een contract met een vast tarief zit altijd risico voor leveranciers omdat niet het hele risico is afgedekt met een onderliggend aankooporder. Een deel van het volume wordt bijgekocht op de korte termijn markt. Als die tarieven stijgen dan betekent dat een extra risico voor de leverancier. Als de prijzen stijgen, koop je als leverancier hele dure stroom aan op de groothandelsbeurs om die later gedwongen met verlies door te verkopen aan de klanten. Een situatie die je alleen kan voldhouden als je voldoende cashreserves hebt.

Een Europees probleem

De Vlaamse Energieleverancier is niet de enige die overkop ging door de stijgende energieprijzen. Een paar maanden eerder vroeg Energy2Business, een Luikse energieleverancier, ook al het faillissement aan. Ze leverden energie aan professionele klanten, voornamelijk in het Waals gewest. De kleinere Vlaamse speler Watz stopte ondertussen ook al met energie leveren.

Het probleem reikt verder dan België alleen. Vooral in Nederland en het Verenigd Koninkrijk werden veel bedrijven al slachtoffer van de hoge energieprijzen. Begin december stond de teller er al op zo’n 30 faillissementen.

Hoe herken ik problemen bij mijn energieleverancier?

Toen de eerste Britse bedrijven in september van vorig jaar failliet gingen, vreesden veel experten al voor een domino-effect in andere Europese landen. Maar ook klanten voelden de moeilijkheden opkomen. Bij Mega en de Vlaamse Energieleverancier zagen klanten hun voorschotfacturen stijgen, en dat ondanks de vaste energiecontracten. Dat is vaak een eerste teken dat een energieleverancier in moeilijkheden zit.

Mijn energieleverancier gaat failliet, wat nu?

Wat als je energieleverancier failliet gaat, kom je dan zonder stroom te zitten? Gelukkig niet. Dan komt de netbeheerder tussen als noodleverancier. In Brussel is dat Sibelga, in Vlaanderen is dat Fluvius. Opgelet: die noodoplossing is een pak duurder, dus het is aangewezen om snel over te schakelen naar een nieuwe leverancier. Aangezien de prijzen momenteel vrij hoog zijn, zal je wellicht ook meer betalen dan in je vorig contract. Belangrijk is om goed te vergelijken tussen vaste en variabele contracten.

Vergeet bij de overdracht naar een nieuwe leverancier geen energieovernamedocument in te vullen. Dit document wordt doorgaans gebruikt bij een verkoop of verhuis van een woning, maar zijn ook in situaties als een faillissement van je energieleverancier, onmisbaar.

Wat met mijn voorschotten?

Wellicht heb je al een aantal voorschotten betaald voor je energie. De kans is erg klein dat je het volledige bedrag terugkrijgt. In geval van faillissement wordt een curator aangesteld die afspraken maakt tussen klanten en leveranciers, maar dat is vaak een lang en weinig vruchtbaar proces.

De beste en goedkoopste energieleverancier kiezen

Ben je op zoek naar de goedkoopste energieleverancier in België? Dan kan je natuurlijk ook de Aanbieders.be inschakelen. We scannen kosteloos de energiemarkt en vergelijken de beste en goedkoopste energieleveranciers. Je kan ons trouwens ook gratis inschakelen om je contract van A tot Z af te handelen eens de juiste leverancier uit de bus komt.

Heb je hier nog vragen over? Aarzel niet om ons te contacteren, wij helpen je graag verder!


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel