Antwoorden op alle vragen over energie

Wat zijn piek- en daluren en wanneer gaan deze uren in?

Een elektriciteitsmeter bestaat uit één of twee tellers. Heb je een meter met twee tellers, dan betaal je tijdens daluren een lager stroomtarief dan tijdens piekuren. Zo’n elektriciteitsmeter met twee tellers wordt ook wel een dubbele meter genoemd. Heb je een enkele meter voor elektriciteit, en dus een meter met één teller? Dan is er geen sprake van piek- en daluren. Je betaalt dan altijd hetzelfde stroomtarief per kWh, zowel tijdens piek- als daluren.

Wanneer je twee elektriciteitsmeters/een dubbele meter hebt, dan spreekt men van een dag- en een nachtmeter. Dit betekent dat je een verschillend tarief betaalt voor elektriciteit die je overdag (piekuren) verbruikt en elektriciteit die je in de avond, ‘s nachts of tijdens het weekend (daluren) verbruikt. 

Afhankelijk van je gemeente en netbeheerder zijn er andere uren voor dag- en nachttarief als volgt:

  • Piekuren (dagtarief) tussen 7u en 22u of tussen 6u en 21u
  • Daluren (nachttarief) tussen 22u en 7u of tussen 21u en 6u

Ook voor het verbruik tijdens het weekend wordt nachttarief toegepast. Op een wettelijke feestdag die op een weekdag valt, wordt —zoals op een normale weekdag dag een nachttarief toegepast. Een dubbele meter bestaat alleen voor elektriciteit en niet voor gas. Bij gas heb je dus ook geen prijsverschillen tussen piek- en daluren.

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons