Antwoorden op alle vragen over energie

Hoeveel kWh gaat er in een m³?

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat je gasmeter je verbruik uitdrukt in kubieke meter (m³), terwijl je op je energiefactuur en in onze prijsberekening een verbruik ziet staan in kWh. We leggen je kort en krachtig uit waarom er in België twee verschillende waarden gebruikt worden en hoe je je verbruik zelf kan omrekenen.

Verschillende types gas

In België worden twee types aardgas verdeeld: rijk gas en arm gas. Om het in ons jargon te zeggen: hoogcalorisch (rijk) en laagcalorisch (arm) gas. Als je in een gebied woont waar gas een lage calorische waarde heeft, heb je in principe meer m³ aardgas nodig om hetzelfde warmteniveau te bereiken als gebieden met een hogere calorische waarde. Hierdoor ontstaan er grote verschillen in het vebruik in m³. Om vervolgens je gasfactuur correct en eerlijk op te maken, rekent je distributienetbeheerder je verbruik om naar kWh.

Omzetting kubieke meter in kWh

Het aantal kWh per m³ aardgas is dus sterk afhankelijk van het soort gas dat in jouw streek beschikbaar is, hoogcalorisch of laagcalorisch. Daarnaast worden ook de hoogte waarop je woning zich bevindt en de druk van het transport mee in rekening genomen. Gemiddeld worden volgende waarden gebruikt voor rijk en arm gas:

  • Laagcalorisch of arm gas: één m³ laagcalorisch gas kan liggen tussen een waarde van 9,5 en 10,7 kWh/m3, de gemiddelde waarde voor 1m³ is 10,3 kWh.
  • Hoogcalorisch of rijk gas: één m³ aardgas met een hoge calorische waarde kan liggen tussen 10,8 en 12,8 kWh/m3, de gemiddelde waarde voor 1m³ is 11,6 kWh.

Welk type gas is er beschikbaar in mijn regio?

Wil je graag weten welk type gas ze bij jou leveren? Dan kan je de exacte calorische waarden terugvinden op de website van je netbeheerder. Nog eenvoudiger: vul je verbruik in kubieke meter in, in onze vergelijkingsmodule en wij rekenen aan de hand van je postcode het verbruik om naar kWh.

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons

Mogen we je gegevens gebruiken om je relevante advertenties te laten zien?
Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten.
Bekijk hoe wij en onze partners gegevens verzamelen en gebruiken.
Akkoord