Antwoorden op alle vragen over energie

Hoe wordt mijn gasverbruik berekend?

Het is je misschien al opgevallen dat je gasmeter je verbruik weergeeft in m³, maar dat je factuur kWh (kilowattuur) hanteert.

Wanneer je gas verbruikt, gebruik je X m³ aardgas. Maar niet elke m³ gas is evenwaardig. Er bestaat een onderscheid tussen arm en rijk gas.

Arm gas heeft een lagere calorische waarde dan rijk gas. Kortom wilt dat zeggen dat een m³ rijk gas meer energie oplevert dan een m³ arm gas.

In dat opzicht zou het dus niet eerlijk zijn dat je per m³ betaalt als je voornamelijk arm gas verbruikt. 

Hoe zet de energieleverancier m³ om in kWh?

Elke m³ gas bevat een zeker aantal kWh. Doorgaans liggen de gemiddelden iets hoger dan 10 kWh per m³. 

Maar die waarden veranderen constant. Gas is een natuurlijk product en de kWh die een m³ bevat hangt af van de plaats van herkomst. Zo bevat gas uit Qatar meestal meer kWh/m³ dan gas uit Nederland.

Je energieleverancier weet dat en houdt daar rekening mee. Hij herberekent de energetische waarde van gas voortdurend om je uiteindelijk een correcte factuur te bezorgen. 

Die berekeningen resulteren uiteindelijk in een omzettingscoëfficiënt voor de afgelopen periode. In mensentaal is dat het gemiddelde kWh/m³ dat je gas bevatte.

Aan de hand van die omzettingscoëfficiënt kan de berekening beginnen:

  1. De energieleverancier berekent het totaal aantal m³ gas dat je tijdens de afgelopen periode verbruikt hebt op basis van je meterstanden.
  2. Dat aantal vermenigvuldigen ze met de omzettingscoëfficiënt. De uitkomst daarvan bedraagt het totaal aantal verbruikte kWh.
  3. Die uitkomst vermenigvuldigen ze dan weer met het tarief per kWh om je uiteindelijke tarief te berekenen.

 

Bijvoorbeeld:

  1. Het gezin van Jan verbruikte het afgelopen jaar 1 000 m³ gas. 
  2. Tijdens dat jaar bevatte een m³ gas gemiddeld 10 kWh. Met andere woorden: het gezin van Jan heeft 10 000 kWh verbruikt (1 000 m³ x 10 kWh)
  3. Het afgesproken tarief per kWh bedraagt € 0,20/kWh. De factuur bedraagt dus € 2 000 (10 000 kWh x € 0,20/kWh)

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons