Categorieën

Alles over het voorschotfactuur van je energieleverancier

In de periode tussen twee eindafrekeningen krijg je een voorschotfactuur door je energieleverancier voorgeschoteld. Het principe is als volgt: een voorschotfactuur gaat vooraf aan de eindafrekening. Er wordt een schatting gemaakt op basis van het eerdere verbruik, of op basis van het historisch verbruik op jouw (aansluitings)adres. Hoe hoog het voorschotbedrag idealiter is en wat de aandachtspunten zijn, lees je in dit dossier.

Als je een contract hebt met een energieleverancier voor aardgas en/of elektriciteit, ontvang je maandelijks een voorschotfactuur. Dat is een vast maandelijks bedrag dat je betaalt als voorschot op de uiteindelijke eindafrekening. Op die eindafrekening worden de reeds betaalde voorschotten in mindering gebracht.

Een voorschotbedrag is met andere woorden een soort inschatting die gemaakt wordt voor de kosten over een heel jaar.

Berekening van het voorschotfactuur

Het bedrag op de voorschotfactuur wordt berekend op basis van het vorige verbruik. Als er geen gegevens beschikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld bij nieuwbouw het geval is, wordt je verbruik geschat op basis van het historische verbruik van de voorbije jaren op het aansluitingspunt (Lees: je adres) of op basis van je woon- en gezinssituatie. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met eventuele prijsstijgingen.

De leverancier krijgt dit verbruik door van de distributienetbeheerder.

Let op, als je verbruik wordt geschat volgens de tweede methode, klopt dat slechts zelden met de realiteit. Het is altijd beter om de leverancier zoveel mogelijk te informeren aan de hand van vorige eindafrekeningen.

Goed om weten: je mag je energieleverancier altijd vragen om uitleg betreffende de berekening van het voorschot, én om het voorschotbedrag te verlagen of te verhogen. De leverancier is niet verplicht om hierop in te gaan, maar als hij een aanpassing weigert, moet hij deze beslissing voldoende motiveren.

Verbruik x tarief

Het ingeschatte jaarlijkse verbruik wordt vervolgens afgezet tegen het tarief dat je effectief moet betalen (check je tariefkaart voor meer info hierover). Dit bedrag (verbruik x tarief) wordt gedeeld door 12 maanden om te komen tot het maandelijkse voorschotbedrag.

Variabele energieprijsformule

In het geval van een variabele energieprijsformule voor elektriciteit en/of aardgas, zijn voorschotten gebaseerd op de inschatting van de evolutie van de marktprijs voor het komende jaar. Hierbij kun je zelf kiezen voor een maandelijkse, tweemaandelijkse of driemaandelijkse voorschotfactuur.

De eindafrekening: bijbetalen of terugkrijgen?

De eindafrekening wordt opgemaakt door de leverancier nadat hij de meterstanden heeft ontvangen van de netbeheerder of het meteropnamebedrijf. In het eerste geval heb je zelf de meterstanden doorgegeven nadat je daarvoor een brief hebt ontvangen, in het tweede geval komt een medewerker van het meteropnamebedrijf dat doen na een verwittiging. Reeds betaalde voorschotbedragen worden in mindering gebracht op de eindafrekening.

Verbruikte je meer dan ingeschat? Dan dien je bij te betalen. Maar het omgekeerde is natuurlijk ook waar: als je verbruik lager blijkt te liggen, krijg je geld terug.

Om niet voor verrassingen te staan, is het belangrijk dat je voorschotbedrag zo correct mogelijk wordt berekend en dicht aansluit bij het bedrag van de jaarlijkse afrekening.

Goed om weten als je vergelijkt

Als je onze vergelijkingsmodule gebruikt, worden de kosten berekend op basis van je verbruik en opgegeven postcode. We vermenigvuldigen vervolgens jouw verbruik met de tarieven van alle leveranciers om tot de energiekosten te komen. Hierbij tellen we nog de distributiekosten, netwerkkosten, taksen, toeslagen en BTW bij op. Vervolgens wordt dit bedrag aangepast volgens de kortingen en promoties waar je recht op hebt, wat ons brengt bij het geschatte totaalbedrag voor het komende jaar.

Vervolgens tonen wij het voorschotbedrag op twee manieren: één keer inclusief korting gedeeld door 12 (maanden) en een keer zonder korting gedeeld door 12 (maanden).

Deze inschatting komt niet altijd overeen met dat van de energieleveranciers, maar dat kan natuurlijk ook niet anders. Elke leverancier heeft z’n eigen berekeningsmethodes en rekent soms opslagen, en bovendien houden ze geen rekening met eventuele kortingen.

Ons advies: ga uit van het voorschotbedrag zonder korting. Zo kom je bij de jaarafrekening niet voor verrassingen te staan.

Vergelijken en overstappen

Koos je een goedkoper energiecontract, maar ligt je voorschot toch hoger dan eerst?

Dat kan.

De energieprijs kan namelijk laag liggen, maar de bijkomende kosten kunnen de andere richting uitgaan. Zo werd de BTW bijvoorbeeld verhoogd van 6 procent naar 21 procent, en ook de distributiekosten liggen hoger dan een tijdje terug. Dit betekent natuurlijk ook dat hetzelfde contract bij je huidige leverancier duurder wordt en vergelijken dus een goed idee is.

Elektriciteit & gas vergelijken | Factuurservice

Bent je niet zeker welk voorschot je het best aanneemt? Aarzel dan niet om ons team te contacteren.

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons

Mogen we jouw gegevens gebruiken om je relevante advertenties te laten zien?
Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten.
Bekijk hoe wij en onze partners gegevens verzamelen en gebruiken.
Akkoord