Categorieën

Energiecontract opzeggen? Niet zo moeilijk als je denkt

Maar al te vaak horen we dat mensen uit gewoonte jarenlang bij dezelfde energieleverancier blijven. Ze hebben geen zin in de administratie die bij een overstap komt kijken, of ze vrezen een verbrekingsvergoeding te moeten betalen. Volledig onterecht! Je energiecontract opzeggen is een fluitje van een cent en de beste manier om te besparen.

Hoe je energiecontract opzeggen?

Je hoeft er zelfs helemaal niets voor te doen.

Als je van energieleverancier wil veranderen, hoef je immers alleen maar een nieuwe leverancier te zoeken en een energiecontract af te sluiten. Je energiecontract opzeggen hoef je dus niet zelf te doen. Je nieuwe leverancier regelt immers alles met je oude leverancier.

Handig, toch?

Let wel, er zijn twee aandachtspunten:

 1. Je moet rekening houden met een opzegtermijn van één maand.
 2. Sommige leveranciers hebben een wachttijd voor nieuwe klanten. Vraag dus altijd even na vanaf welke datum je nieuwe leverancier energie kan beginnen leveren.

Als je leverancier zelf het contract opzegt, moet hij je minimaal één maand de tijd geven om een nieuwe leverancier te zoeken.

Gedaan met verbrekingsvergoedingen

Tot 2012 moest je een verbrekingsvergoeding betalen als je een energiecontract stopzette.

In september van dat jaar werd echter de energiewet aangepast om consumenten meer vrijheid te geven: wie vroegtijdig zijn gas- of elektriciteitscontract beëindigt, moet daar geen vergoeding meer voor betalen.

Ook interessant: “Vaste jaarvergoeding gebruikt als verbrekingsvergoeding?”

De wet geldt voor gezinnen en KMO’s, maar niet voor grotere bedrijven.

Voor de volledigheid: een KMO is een bedrijf met een maximumverbruik van 50 MWh elektriciteit en 100 MWh aardgas. Bedrijven die meer verbruiken en dus onder een andere noemer vallen, moeten de opzegvoorwaarden van hun contract respecteren bij de beëindiging van hun contract.

… ook in deze gevallen

Is je situatie niet alledaags en wil je 100 procent zeker zijn dat je geen verbrekingsvergoeding moet betalen?

In de onderstaande gevallen heb je in ieder geval niets te vrezen:

 • Wanbetaling: Een leverancier mag een contract opzeggen wegens wanbetaling van huishoudelijke verbruikers (Lees: contract op privénaam voor een woning waar je bent gedomicilieerd), maar mag in dat geval geen vergoeding aanrekenen.
 • Verhuizen: Bij een verhuizing wordt je contract verdergezet op je nieuwe adres. Zorg zeker dat je tijdig je leverancier inlicht over de verhuizing. In bepaalde situaties kun je als particuliere verbruiker (Lees: contract op privénaam voor een woning waar je al dan niet bent gedomicilieerd) vroegtijdig opzeggen:
  • Wanneer je verhuist naar het buitenland of een ander gewest;
  • Je verhuist naar een woning zonder aparte meter;
  • Of je gaat inwonen bij iemand die al een contract heeft.
 • Late leverancierswissel: Als de werkelijke wisseldatum later valt dan de afgesproken datum, mag de oude leverancier de particuliere verbruiker ook geen verbrekingsvergoeding aanrekenen. Hij moet tot de effectieve wisseldatum verder leveren aan dezelfde voorwaarden.

Vergelijken en overstappen

Wisselen van energieleverancier kost niet veel moeite en brengt in 99 procent van de gevallen geen extra kosten met zich mee.

En dat is goed nieuws, want wie jarenlang bij dezelfde leverancier blijft, riskeert ook jarenlang te veel te betalen.

Of het tijd is om over te stappen? Dat hangt ervan af.

Ons advies is om in de eerste plaats de vergelijking te maken op basis van je energieverbruik. Als je vervolgens voor hetzelfde verbruik bij een andere leverancier een betere offerte krijgt, komt het erop aan om te checken wat er wel en niet is meegenomen in je huidige energiefactuur ten opzichte van je mogelijk nieuwe leverancier. Daar is via onze handige vergelijkingsmodules trouwens helemaal geen opzoek- of vergelijkwerk voor nodig. Alle getoonde producten worden op dezelfde manier in kaart gebracht.

Je energiecontract opzeggen, een fluitje van een cent toch?

Elektriciteit & gas vergelijken | Factuurservice

Loop je ergens tegenaan? Aarzel dan niet om ons team te contacteren.

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons

Mogen we jouw gegevens gebruiken om je relevante advertenties te laten zien?
Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten.
Bekijk hoe wij en onze partners gegevens verzamelen en gebruiken.
Akkoord