Help! Ik verhuis | De ultieme checklist om beter te verhuizen

Posted on 07/05/2018 by Anke
ultieme verhuis checklist

Je hebt een nieuwe stek gevonden, staat te popelen om in te trekken en je vrienden markeerden de housewarming al in hun agenda. Maar natuurlijk geen housewarming zonder eerst je verhuis te plannen. Geen paniek, je verhuis moet niet stresserend zijn, als je maar goed voorbereid bent. Gebruik onze ultieme checklist om efficiënt te verhuizen.

Uw verhuisdatum ligt vast: wat nu?

#1 Neem afscheid van je huidige woning

Huur je een woning? Contacteer je huisbaas om je woning op te zeggen. Dit doet je minstens drie maanden voor je verhuis gepland is. Vergeet niet om alvast een datum af te spreken voor de plaatsbeschrijving.

Kocht je een woning? Dan is het tijd om dit te koop aan te bieden. Heb je hier zelf weinig tijd voor? Neem contact op met een vastgoedkantoor om je bij te staan tijdens de verkoop.

Je verhuis regelen

#2 Verhuisfirma of vrienden inschakelen?

Een verhuisfirma is superhandig, maar niet goedkoop. Trommel daarom vrienden en familie op. Voorzie een bak bier, een glaasje wijn, koekjes en broodjes en je zal zien dat ze graag een handje komen helpen. Vraag ook of iemand in je familie- of vriendenkring een busje heeft dat jullie tijdens de verhuis kunnen gebruiken.

Moet u grote voorwerpen naar boven of beneden brengen een verhuislift voor een uurtje of twee. Op die tijd krijgen jullie best veel gedaan.

Zijn je vrienden en die bak bier niet zo een goede combinatie en schakel je toch liever een verhuisfirma in? Vergelijk dan verschillende offertes want prijzen kunnen aardig verschillen.

TIP: Door de week verhuizen is goedkoper dan in het weekend.

#3 Ga op verhuisdozen jacht

Vraag in de plaatselijke supermarkt om dozen aan de kant te houden en vrienden en familie doen vast graag hetzelfde. Op tweedehandssites kan je ook vaak verhuisdozen scoren.

Verzamel dekens om meubels te beschermen en krantenpapier om breekbare spullen in te pakken. Verzamel ook vuilniszakken, want de kleren die je op een kapstok hangt, kan je makkelijk inpakken en beschermen met een vuilniszak.

#4 Gaat alles mee naar je nieuwe thuis?

Selecteer welke spullen en meubels je mee wilt verhuizen en welke niet

Breng meubels en andere spullen die nog een tweede leven verdienen naar de kringloopwinkel of zet ze te koop op tweedehands websites. Materiaal dat niet meer bruikbaar is, breng je beter naar het containerpark.

Demonteer de andere meubels en pak je spullen in. Houd de plannetjes, vijzen en andere benodigdheden voor de montage van je meubels goed bij. Zijn er meubels die je niet kunt demonteren? Plak dan de lades en deuren dicht met tape.

TIP: Heb je veel boeken te verhuizen en heb je reiskoffers op wieltjes? Laad je boeken dan in deze reiskoffers in. Je vermijdt sowieso een pijnlijke rug en maak het jezelf makkelijk.

#5 Labelen is een must

Goed gelabelde dozen zijn heilig tijdens een verhuis. De vele helpende handen dragen je dozen ijverig naar binnen om ze dan eender waar neer te planten. Voor je het weet vind je niets meer terug en wordt uitpakken een hel. Plak op elke doos na het inpakken een label waarop je de ruimte waar de doos naartoe moet in je nieuwe woonst schrijft. Zo wordt uitpakken kinderspel.

#6 Maak het officieel

Geef op tijd je adresverandering aan in uw nieuwe gemeente en bij Bpost. Dat kan allemaal online in een paar simpele muisklikken. Het is niet gratis, maar wie heeft er nog zin om zijn post op het oude adres te gaan ophalen?

Contacteer ook je verzekeringsmaatschappij en voorzie je nieuwe woning ook van de nodige verzekeringen. Denk hierbij aan de brandverzekering, familiale verzekering en verzekering tegen diefstal.

Uw vaste lasten

#7 Beslis wat u met uw energiecontract doet:

  • Je energiecontract mee verhuizen
  • Het energiecontract van de vorige bewoners overnemen
  • Een nieuw energiecontract afsluiten

Vergeet bovendien niet om je energieovernamedocument in te vullen en op te sturen.

#8 Kies je internetpakket

Net zoals bij je energiecontract moet je beslissen welke internetprovider je wenst in je nieuwe woning. Controleer welke mogelijkheden je hebt op je nieuwe adres en doe tijdig de aanvraag. De eerst mogelijke installatiedatum van internet en tv ligt gemiddeld 2 weken in de toekomst.

TIP: Via onze snelle vergelijker komt je er heel eenvoudig achter welk internetpakket het meest geschikt is voor jouw behoeften. Aanvragen is al even eenvoudig.

#9 Watermaatschappij contacteren

Vergeet niet om je huidige watermaatschappij te contacteren en de waterstanden bij het verlaten van uw woning te noteren. Hier bestaat per regio een apart overnamedocument voor. Vul dit dus ook zéker in wanneer je het pand verlaat.

Nog 1 keer slapen

#10 Zorg ervoor dat je de sleutels van je nieuwe woning tijdig hebt

#11 Verzamel de spullen die je de eerste nacht in je nieuwe woning nodig zal hebben

#12 Haal eten en drinken voor de helpende handen en jezelf in huis

#13 Maak de koelkast en diepvriezer leeg en trek de stekkers uit

V-Day: de verhuisdag zelf

#14 Noteer de meterstanden voor water en energie in en vul het energie- en waterovernamedocument in

#15 Laad de spullen die je eerst wil uitpakken als laatste in

#16 Controleer alle kamers zodat je niets vergeet

#17 Ga met een borstel en natte dweil door de woning. Zo laat je alles netjes achter.

#18 Als je huurde, overhandig dan de sleutels aan huisbaas

Aangekomen in uw nieuwe woonst?

#19 Zet de belangrijkste meubels (bv. bedden, kasten, …) in elkaar

#20 Pak de dozen met de belangrijkste spullen uit

#21 Sluit de koelkast, diepvriezer, wasmachine, droogkast en andere elektrische installaties aan

# 22 Neem er een glaasje en een hapje bij en klink op uw nieuwe woning!

Toch nog vragen?

Heb je nog vragen over je verhuis? Ben je niet zeker wat je moet doen met je energie- of telecomabonnement? Aarzel niet om contact met ons op te nemen op 011/37.38.00 of ons contactformulier in te vullen via: Aanbieders.be/verhuisservice


Mogen we jouw gegevens gebruiken om je relevante advertenties te laten zien?
Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten.
Bekijk hoe wij en onze partners gegevens verzamelen en gebruiken.
Akkoord