De energiemarkt is volop in beweging! Sinds maart zien we de prijzen voor zowel elektriciteit als gas op een aangenamer niveau. Dit is goed nieuws voor je portemonnee en een uitgelezen moment om je energiekosten eens grondig onder de loep te nemen. 

Waarom nu vergelijken? 

Lagere prijzen betekenen direct voordeel voor jou. Als je nog vastzit aan een duurder contract van vorig jaar, is de kans groot dat je honderden euro’s per jaar kunt besparen door over te stappen naar een goedkoper aanbod. De concurrentie tussen energieleveranciers is groot, en dat speelt in jouw voordeel. Ze stunten met aantrekkelijke tarieven en welkomstacties om nieuwe klanten te lokken. 

Waar wacht je nog op? Je kan hieronder eenvoudig en snel verschillende energieleveranciers en hun actuele aanbiedingen vergelijken. Het kost je slechts enkele minuten en kan je heel wat besparen! 

 

Belangrijke tip: Wissel niet te snel van leverancier! 

Hoewel de verleiding groot kan zijn om regelmatig te wisselen voor de nieuwste promotie, is dit niet altijd de beste strategie. Veel leveranciers bieden aantrekkelijke welkomstkortingen of promoties aan die pas na een jaar volledig worden uitgekeerd. Als je binnen dat jaar overstapt, loop je die korting mis. 

Ons advies? Maak een weloverwogen keuze en kies een contract dat past bij jouw verbruik en voorkeuren. Geniet van je lage tarief en profiteer optimaal van de promotie die je hebt gekozen. Na een jaar kun je altijd opnieuw vergelijken en kijken of er nog betere deals op de markt zijn. 

Zo bespaar je snel op je energiefactuur: 

Je weet waarschijnlijk al wel dat kosten voor roaming binnen de Europese Unie zijn afgeschaft. Maar wat als je buiten de EU op reis gaat? Waar moet je op letten om een torenhoge rekening te vermijden? Je komt het hier te weten.

Free to roam in de EU

Tegenwoordig hoef je niet meer extra te betalen als je roaming of mobiele data gebruikt in de Europese Unie. Je betaalt dus evenveel als je in België zou betalen wanneer je surft of stuurt met je smartphone. Momenteel heeft de Brexit hier (nog) geen invloed op, je kan in Londen dus volop van dezelfde tarieven genieten als in Leuven of Aartselaar.

Let op: Zwitserland is geen onderdeel van de EU en zit dus niet inbegrepen in de roaming binnen de EU. De kinderen op de achterbank een serietje laten kijken zal je dus al snel veel geld kosten.

Ook wanneer je je in een grensgebied bevindt, is het mogelijk dat je smartphone verbinding maakt met het sterkste signaal aan de andere kant van de grens, en je dus zonder je het doorhebt surft op het veel duurdere, niet-Europese net. Voorzichtigheid is dus geboden!

Wanneer je binnen de EU blijft, hoef je normaal gesproken geen zorgen te maken over extra kosten. Blijf in gedachten houden dat roaming/mobiele data niet gratis is: ook in België zijn er aan mobiele diensten kosten verbonden, en wanneer boven je limiet gaat, zal je hoe dan ook moeten bijbetalen.

Roaming buiten de EU


Wanneer je buiten de landen van de Europese Unie reist, zal je een toeslag betalen om van roaming gebruik te kunnen maken. Wat die toeslag is, hangt van het land af waar je naartoe wil reizen. Wil je graag weten wat je zou moeten betalen? Dan kijk je het best bij je provider. 

Hieronder vind je links naar de roamingtarieven van de verschillende providers.

Consumenten betalen al jaren hetzelfde tarief: zij moeten immers onderhandelen met alle verschillende landen, en aangezien een akkoord bereiken telkens erg veel tijd en moeite kost, blijven de tarieven vooralsnog ongewijzigd. 

 

Is er een wettelijke beperking op kosten voor roaming?

Je vraagt je misschien af of er een wettelijk kader is, dat je torenhoge rekening enigszins beperkt?

Het antwoord is nee: de enige wettelijke beperking die bestaat is dat er een blokkering meestal optreedt vanaf het moment dat je 60 euro (excl. btw) hebt verbruikt aan mobiele data.

Wanneer dit gebeurd is, zal je dus een melding ontvangen. 

Wil je blijven surfen? Dan moet je eerst een sms sturen om de blokkering op te heffen. 

Het hoogste tarief dat je momenteel betaalt is zo’n €14,52/MegaByte. Als je je smartphone in de roamingstand laat staan zonder dat te beseffen, kom je dus voor een onaangename verrassing te staan. Die kan je gelukkig voorkomen met enkele handige tips.

 

Roaming tips & tricks

Houd deze tips in je achterhoofd, zodat je niet achterover valt wanneer je telefoonrekening in de bus valt:

  • Check waar je bestemming ligt. Ligt die binnen of buiten de EU? 
  • Check wat de tarieven van je provider zijn voor dat land. 
  • Let er zeker op dat roaming is uitgeschakeld op je smartphone!
  • Let er ook op dat mobiele data is uitgeschakeld! Zo voorkom je dat je smartphone toch verbinding maakt om bijvoorbeeld updates uit te voeren.
  • Gebruik zoveel mogelijk Wifi als het beschikbaar is. De meeste restaurant, bars en andere openbare plaatsen beschikken hierover. 
  • Koop eventueel ter plekke een SIM-kaart.

Gebruik je vooral roamingdata om je weg te vinden in een vreemd land? Weet dan dat je in Google Maps je kaarten kunt downloaden voor offline gebruik. Zo kun je de kaart van je bestemming downloaden wanneer je wifi hebt, en vervolgens eenvoudig offline je weg vinden.

Bovendien bestaan er per provider speciale pakketten om je verbruik en roamingkosten te beperken. Enkele voorbeelden:

  • Telenet: Roaming Pass
  • Proximus: Daily Roaming Pass
  • BASE: Internet World
  • Orange: Orange Travel

Het beste dat je bovendien kan doen om je kosten zo laag mogelijk te houden, is op tijd aan prijsvergelijking te doen: is je mobiele abonnement nog wel up-to-date? Loop je geen kortingen mis? 

Dankzij ons vergelijk je, en schakelen we je eenvoudig en gratis over naar het pack dat het beste bij je past. Zo blijf je genieten van de beste kortingen, promoties en voordelen.

Kunnen we je helpen? Laat ons iets weten, ons team van experts staat klaar om je te helpen! 

Het klinkt mooi: wek zelf je energie op met zonnepanelen en bewaar de ‘overschot’ netjes in een hele grote batterij. Geen zon? Geen probleem: jij haalt gewoon je energie uit die batterij. Is het wel zo simpel? En vooral: is het op dit moment een slimme investering? Wat blijkt: net als je simpele AAA-batterijtjes heeft ook een thuisbatterij zowel een plus- als een minkant. 

Eerst: de voordelen van een thuisbatterij

In een thuisbatterij sla je extra opgewekte stroom van je zonnepanelen op. Als er geen zon is, of te weinig voor wat je gebruikt, kan je dan uit je eigen reservevoorraad putten. Klinkt goed! Zijn er nog van die voordelen?

Lagere energierekening

Tenzij je met de zon gaat slapen en weer opstaat, kan je niet al je nodige stroom uit je zonnepanelen halen. Een thuisbatterij vangt die momenten zonder zon op met ‘gratis’ zelf opgewekte energie. Daardoor zal je energiefactuur lager zijn.

Baas over je energie

Je krijgt met zo’n batterij iets meer controle over je energie omdat je een stukje zelfvoorzienend wordt. ‘s Nachts, bij slecht weer of tijdens een storing op het net, heb jij je eigen energie waar je op kan rekenen.

Je ontlast het elektriciteitsnet

Daar heb jij natuurlijk niet veel aan. Maar het is wel sympathiek. Op dagen dat er te veel zon is (die bestaan!), kan het net overbelast raken omdat er te veel stroom naar terugvloeit. Als jij een beetje van die stroom in je batterij stopt, is dat minder werk voor het net.

Je vermijdt piektarieven

Het hoofddoel van zo’n batterij is eigenlijk je piekverbruik aftoppen. Zo betaal je minder (of geen) duurdere piektarieven. Kan je je verbruik zo organiseren dat je de hoge toppen ‘afscheert’, dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van je verbruik na zonsondergang.

Weer een beetje duurzamer

De energie van de zon is groen. Dus de energie die jij in je batterij stopt, ook. Moet je van het net halen, dan is dat niet altijd het geval (tenzij je daar bewust voor ingetekend hebt, natuurlijk).

Maar ook: nadelen van een thuisbatterij

Mocht een thuisbatterij alleen maar voordelen hebben, iedereen en z’n moeder zou er al eentje staan hebben. Dat is niet het geval. Aan welke nadelen ligt dat?

De hoge prijs

Groene energie, allemaal goed en wel. Maar de meeste mensen willen toch vooral besparen. En dan moet zo’n thuisbatterij zichzelf op een redelijke termijn terugverdienen. Dat is nog niet zo simpel met een aankoopprijs tussen de 4.000 en 10.000 euro (excl. btw en plaatsing), afhankelijk van de capaciteit en kwaliteit van het merk.

De opslagcapaciteit en -tijd

Hoe meer energie je wil opslaan, hoe duurder je thuisbatterij. De meeste toestellen voor woningen hangen rond de 10 kWh. Dat is ongeveer het verbruik van een gezin op een dag. Je overbrugt er dus geen zwaar bewolkte week mee. Het is ook niet mogelijk om op te slaan voor later en bijvoorbeeld je zomer-energie bij te houden tot de winter.

Ook wel niet-duurzaam

Terwijl de energie in je thuisbatterij duurzaam is, zijn de gebruikte materialen erin dat allerminst. Lithium, koper en nikkel zijn schaarse grondstoffen die heel moeilijk te recycleren zijn. Er rijzen daarom heel wat ethische en ecologische vragen over de productie van batterijen. Ook dat telt mee, voor die duurzaamheid.

Geen subsidies

Verdwenen zo snel als ze gekomen was: de subsidie van de Vlaamse overheid voor de aanschaf of installatie van een thuisbatterij.

Slimme thuisbatterij <3 dynamische energiecontracten

Echt voordeel halen uit een thuisbatterij doe je vooral met een dynamisch energiecontract en slimme aansturing. Je slaat dan stroom op als het tarief laag staat en gebruikt de stroom als de prijs hoog is. Is zo’n slimme batterij vol, dan weet die zelf wanneer het rendabel is de energie terug op het net te steken.

Het klinkt superlogisch, zo’n thuisbatterij. En mocht de kostprijs lager liggen, dan zou de aankoop ervan zeker een besparing kunnen betekenen. Maar op dit moment is de terugverdientijd nog zo lang, dat je eerder een thuisbatterij neemt om zelfvoorzienend te zijn dan om geld uit te sparen.

Weet je hoe je wel snel koffers vol euro’s kan besparen op je energierekening? Door leveranciers te vergelijken en slim over te stappen. Stuur ons je energiecontract en wij vergelijken voor jou.

De gasprijzen zijn aan een serieuze op-en-neerbeweging bezig. De media meldden onlangs nog recordprijzen, maar ondertussen zijn die alweer gezakt. Hoe zit dat met die sterke schommelingen? Is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod? Koude winter – duurder gas? Er is wel wat meer aan de hand. Waarom de gasprijzen zo fluctueren en wat dat betekent voor jouw gasrekening, lees je hier. 

Waarom stijgen en dalen de gasprijzen zo snel?

Gas is een product dat niet in onze achtertuin groeit. De prijs ervan is afhankelijk van de wereldeconomie en -politiek. Zowat alles wat zich op wereldniveau afspeelt – oorlogen, natuurrampen, verkiezingsuitslagen – kan rechtstreeks de prijs beïnvloeden. Nu komen er heel wat van die dingen samen, en dat zorgde eerst voor een sterke stijging, waarna alles weer wat daalde. 

Zo is er geen Russisch gas meer

Of toch niet voor ons. Door de oorlog in Oekraïne importeert Europa sinds 1 januari van dit jaar geen gas meer uit Rusland. Dat was goed voor 5% van het Europese gas. Nu zijn we afhankelijk van gas uit voornamelijk Noorwegen, Nederland, Qatar en De Verenigde Staten. En minder gas op de markt, dat betekent sowieso een hogere gasprijs. Komt er weer meer gas op de markt – of geeft de economie en politiek zicht daarop – dan betalen we weer minder. 

Het weer is een onvoorspelbare factor

Het voelt misschien niet zo, maar eigenlijk is het al een hele periode relatief rustig in de lucht: weinig wind. En dus ook weinig energie van windmolens, waardoor gasturbines dubbele shiften draaiden. Dat ook de zon – en dus zonne-energie – al helemààl afwezig was de voorbije maanden, heb je dan waarschijnlijk weer wel gemerkt. Het weer kan de gasprijzen dus zowel positief als negatief beïnvloeden. 

Schommelt jouw factuur mee?

Of je die schommelingen in prijzen zelf meteen zal voelen, hangt helemaal af van het soort contract dat je hebt. 

Heb je een vast contract?

De tarieven van een vast contract liggen vast gedurende de looptijd van de overeenkomst. Je leverancier kan hogere prijzen dus niet doorrekenen aan jou. Let op: mochten de gasprijzen plots een ongeziene duik nemen, dan blijf je natuurlijk ook dezelfde prijs betalen. 

Heb je een variabel contract?

De prijs die jij betaalt bij je leverancier schommelt mee met de prijzen op de energiemarkt. Als de prijzen hoog liggen, is dat niet zo’n best nieuws. Maar met zachter weer, komen meestal ook zachtere gasprijzen – want er is minder vraag naar gas. Wil je zeker zijn van het beste variabele contract? Je bent altijd vrij om over te stappen. Prijzen vergelijken is dus de boodschap! 

Heb je een dynamisch contract? 

Heb je een dynamisch contract, dan betaal je de prijs van de spotmarkt – je betaalt de gasprijs eigenlijk ‘aan de prijs van de dag’. Ook die dagprijzen schommelen erop los. Een stijging, maar ook een daling zal jij veel sneller voelen. Je bent ook hier altijd vrij om over te stappen. 

Wacht je met overstappen tot de prijzen stabiliseren? 

Wil je weten of nu overstappen de moeite is, dan kan je best met ons bellen om je huidige tarief te vergelijken met de marktprijzen. Heb je een variabel of dynamisch contract en geniet je niet langer van welkomstpromo’s, dan kan overstappen altijd lonen. Ook hier zijn we slechts een telefoontje verwijderd voor het allerbeste advies. 

Vergelijk hoedanook heel goed de prijzen en eventuele promoties van de verschillende leveranciers. De kans is groot dat je heel wat voordeel doet bij een nieuwe leverancier! 

De eerste stap? Vergelijken, tiens.

Zowat iedereen heeft een smartphone, dus providers zwaaien het hele jaar door met mooie promoties om zo veel mogelijk van die smartphonebezitters aan boord te krijgen. Tof, maar die promo’s gelden vaak alleen voor nieuwe klanten. Is de oplossing dan om bij zo’n promo gewoon van provider te veranderen en dus telkens ‘nieuwe klant’ te worden? Zeker! Maar lees wel op voorhand de kleine lettertjes – en deze blog. 

Welk soort contract heb je?

Eerst en vooral: ja, je bent altijd vrij om van provider te wisselen. Misschien is de promo waar je eerder voor viel, verlopen? Dan is het zeker nuttig om providers en hun eventuele nieuwe promo’s te vergelijken. Maar ook als een promo nog loopt, kan je overstappen. Alleen moet je dan wel even je contract erbij halen. 

Je hebt een contract van onbepaalde duur? Dan mag je dat al na één maand kosteloos opzeggen. 

Heb je een contract van bepaalde duur, dan mag je het na zes maanden gratis stopzetten, of na een prijsverhoging. Let bij die laatste wel op of het niet over een indexering gaat, dan staat dat ook zo in je contract. Die kleine lettertjes, dus. Je opzeggingsvergoeding mag dan niet meer zijn dan het resterende abonnementsgeld voor die zes maanden. 

Sommige providers zijn bang voor mensen die switchen bij een betere promo ergens anders. Als dat ‘promohoppen’ niet mag, dan staat dit expliciet vermeld in de bijzondere voorwaarden, die jij dus mag (en moet!) lezen voor je een contract aangaat. 

Moet ik dan mijn promotie-gsm teruggeven?

Neen, teruggegeven ga je niet snel moeten doen. Maar wanneer er een gratis toestel of toestel met korting bij je promo zat, moet je wel het resterende bedrag ervan betalen. Meestal heb je je toestel na 24 maanden terugbetaald, maar lees dat dus zeker na in de voorwaarden van je contract.

Is switchen geen gedoe?

Overstappen van provider voor je mobiele abonnement is eigenlijk heel simpel. Je krijgt een nieuwe simkaart, maar behoudt je telefoonnummer. Let bij een overstap niet alleen op de promo, maar ook of de nieuwe operator voor een voldoende sterk netwerk zorgt in jouw buurt. Een goedkoop abonnement is nutteloos met slecht bereik. 

En wat met bundels? Als je een bundel hebt met internet, tv en/of vaste telefoon, is de zaak wat complexer. Via Easy Switch is het allemaal gemakkelijker geworden, maar hier horen wel nieuwe toestellen zoals een modem en dus installatiekosten bij. Houd daar ook rekening mee als je een promo wil najagen.

Wat je ook doet, de eerste stap is altijd prijzen vergelijken. 

Ah, die goede oude simkaart. Wie opgroeide met de eerste gsm’s herinnert zich zeker nog het gepruts met de simkaart: ‘Heeft iemand een pinnetje voor mij?’ Om nog maar te zwijgen van de stress als je je simkaart kwijt was. Die tijden zijn voorbij: hier is eSIM. Geen minuscuul plastic kaartje meer, enkel een hoop voordelen. Maar hoe werkt het juist?

Het is eigenlijk heel eSIMpel

Anders dan wat je dacht, staat eSIM niet voor elektronische simkaart, maar wel voor embedded sim. Een ingebouwde simkaart dus. Je hebt niet meer te maken met een fysiek kaartje, maar met een volledig digitale eSIM die zorgt dat je telefoon verbinding maakt met je netwerk. Die eSIM vind je trouwens ook al in bepaalde smartwatches, tablets, laptops en routers. Zo hang je alles vast aan één netwerk. 

Het werkt als volgt. Je hebt een telefoon die eSIM ondersteunt, je downloadt je eSIM-profiel via een QR-code of de app van je provider. Op dit profiel vind je alles wat je telefoon nodig heeft om verbinding te maken met een mobiel netwerk. Is je eSIM correct geactiveerd, dan kan je beginnen bellen, sms’en en mobiele data gebruiken. 

De voordelen van eSIM

Niks dan voordelen, die eSIM. 

  • Alles gebeurt digitaal. Je kan dus ook niets kwijtspelen of beschadigen. 
  • Veiliger: een eSIM kan niet gestolen worden.
  • Je kan snel wisselen tussen verschillende eSIM-profielen. Denk maar aan een nummer voor je werk en voor privé. 
  • Overstappen van provider? Slim! En nu nog makkelijker. Jij sluit een abonnement af, je provider doet de rest. 
  • Makkelijker bellen en surfen buiten de EU.
  • Weer wat plastic minder op de wereld. Jij blij, het milieu blij. 

Zo activeer je je eSIM

eSIM is nog relatief nieuw, dus nog niet alle telefoons hebben de optie. Heeft de jouwe dat wel? Dan kan je een eSIM aanvragen bij je provider en je abonnement met oldschool plastic simkaartje overzetten naar eSIM. Je provider zet je digitaal telefoonnummer klaar en jij downloadt die op je eSIM op je telefoon. Wissel je van nummer? Ook dat kan je gewoon digitaal van je eSIM halen. 

Van een paar gigabytes tot ‘onbeperkt surfen’: als je een abonnement voor je smartphone kiest, is het aantal gigabytes (GB) dat inbegrepen is vaak doorslaggevend. Maar hoeveel GB is genoeg? Je wil niet halverwege de maand zonder mobiele data vallen, maar je wil ook niet betalen voor iets wat je niet gebruikt. Hoeveel GB heb jij nodig? 

Alles over GB’s en MB’s

Voor we gigabytes gaan verdelen, is een klein lesje technologie misschien wel handig. En een portie wiskunde, want één gigabyte (GB) is 1000 megabytes (MB). Een megabyte (MB) is dan weer gelijk aan 1000 kilobytes ofwel 1.000.000 bytes. Biedt je abonnement 4 ‘gig’? Dan krijg je dus eigenlijk 4000 megabyte. Zo’n megabyte is de basismaateenheid van digitale bestanden – de ‘meter’ van de digitale wereld. 

Een GB thuis is geen GB onderweg

Als je gaat nadenken hoeveel GB je abonnement moet bevatten, is de eerste vraag: ‘Hoe vaak ben je thuis?’ Als je thuis een goede wifiverbinding hebt, gebruik je minder ‘mobiele data’. Is de verbinding thuis minder goed? Dan is een ruimer abonnement wel aangewezen. Ook als je vaak onderweg bent, is het handig om altijd te kunnen rekenen op mobiele data. 

Vervolgens is de vraag: ‘Wat doe je allemaal online met je gsm als er geen wifi is?’ Stuur je vooral mails en whatsappberichten? Of luister je tijdens een treinrit naar een podcast of stream je je favoriete serie? Hoe intensiever je dataverbruik (denk: hoe meer geluid en beeld), hoe meer GB je abonnement moet bevatten. 

Hoeveel GB is dan genoeg?

Een paar voorbeelden van standaard dataverbruik geven je misschien een beter zicht op wat je nodig hebt. 

  • Je gebruikt je data enkel voor communicatie: e-mails en whatsapp. Dan is een bundel met 2GB meestal voldoende. 
  • Je luistert onderweg graag naar muziek via Spotify, of kijkt YouTube filmpjes zonder wifiverbinding. Dan is minimaal 5GB aangeraden. Let op: gebruik je je gsm soms als hotspot – om je laptop van internet te voorzien op een wifiloze plaats bijvoorbeeld? Dan heb je zeker 10GB nodig. 
  • Binge je al eens een serie op Netflix, game je onderweg, kan je je favoriete muziek niet missen en/of werk je vaak op een plaats zonder wifi waardoor je je hotspot vaak aanzet? Dan is 20GB of onbeperkt internet de veilige optie. 

Hoe onbeperkt is onbeperkt?

Wie zeker wil zijn, kan ook voor een abonnement gaan met onbeperkt internet. Klinkt prachtig, maar echt onbeperkt bestaat niet. Aanbieders zetten in de kleine lettertjes meestal wel voorwaarden voor dit onbeperkt internet. Zo kan het zijn dat je na een (hoog) aantal verbruikte GB op trager internet overgaat. Controleer steeds bij je aanbieder wat hun regelgeving hierover is. 

Data meten is weten

Twijfel je nog tussen verschillende groottes van abonnementen, bekijk dan eens je dataverbruik van de afgelopen maanden. Bij de instellingen van je telefoon zie je hoeveel data je verbruikt – soms laat je aanbieder dit ook weten op je factuur of app. Neem het totale verbruik van een jaar en deel door 12. Zo weet je hoeveel je op dit moment per maand nodig hebt. 

Vergelijk abonnementen

Zowat elke aanbieder heeft verschillende abonnementen in de aanbieding. Het loont hier echt om hun bundels en abonnementen te vergelijken. Zo ben je niet alleen zeker dat je voldoende data hebt, maar ook dat je er niet te veel voor betaalt. 

Moet je de aansluiting van je elektriciteit nog regelen? We gaan hier na wat je nodig hebt voor de aansluiting en hoe je deze best aanvraagt.

Is een aansluiting verplicht?

Op zich niet. Als je je eigen energie kan voorzien, dan ben je niet verplicht om aan te sluiten op een distributienet. Voor de meeste mensen is het wel nuttig om aan te sluiten op een distributienet.

Waar is een aansluiting voor je elektriciteit mogelijk?

Voor elektriciteit kan iedereen in Vlaanderen zich in principe aansluiten op het distributienetwerk. Voor aardgas is dat niet altijd het geval, dan kan je best even checken met je netbeheerder.

Welke info moet ik hebben als ik wil een elektriciteit aansluiting wil aanvragen?

Je vraagt een aansluiting voor je elektriciteit aan via je netbeheerder. Hou alvast de nodige info bij de hand als je een aanvraag wilt indienen, dan brengt je netbeheerder dit zo snel mogelijk in orde.

Voor een nieuwe elektriciteitsaansluiting

Standaardinfo

  • Je huis- en busnummer of je kadastergegevens.
  • Laat weten of je een elektrische auto gaat opladen of niet.
  • Het vermogen van de definitieve elektriciteitsaansluiting.
  • De afstanden A, B en C zoals op deze tekening. Dat kan je meten op je bouwplan.

Gegevens bij eigen elektriciteitsopwekking (zoals zonnepanelen, …):

  • Piekvermogen van de installatie.
  • Info over groenestroominstallaties met meer dan 10 kWp.

Bij groepsbouw (appartementen, etc.):

  • Standaardgegevens van hierboven.
  • Aantal wooneenheden en handelspanden.
  • Eventuele info over een autolift.

Bijlagen bij groepsbouw:

  • Grondplan met locatie van meter(s) in technische ruimtes.
  • Attest ter bevestiging van huis- en/of busnummers.
  • Ligging- of kadasterplan met de situering van het perceel.

Moet ik zonnepanelen of een thuisbatterij aanmelden?

Ja, je zonnepanelen of thuisbatterij aangeven is verplicht. Die meld je aan bij Fluvius als ze verbonden zijn met het distributienetwerk. Als je een batterij in eilandwerking hebt die nooit verbonden wordt met het distributienet, meld je dat niet aan Fluvius, maar aan de VREG.

Hoeveel kost de aansluiting voor mijn elektriciteit?

Dat hangt af van je netbeheerder, het type aansluiting dat je wilt, of er een elektriciteitskast nodig is, en andere factoren. De prijs hangt dus af van je specifieke situatie. Je kan op de site van je netbeheerder de prijzen simuleren. Je kan via de VREG makkelijk opzoeken wie je netbeheerder is.

De Ombudsman voor Energie pleit ervoor dat klanten van energieleveranciers gratis telefonisch contact kunnen opnemen met de klantendienst. Momenteel bieden energiebedrijven kortingen aan klanten die aangeven geen telefonische hulp nodig te hebben van de klantendienst.

Telefonische bereikbaarheid

Dat energieleveranciers een goedkopere prijs aanbieden als er geen telefonische klantendienst aan verbonden is, is op zich toegestaan. Een bedrijf moet telefonisch bereikbaar zijn, maar hoeft niet per se een telefonische klantendienst aanbieden. Wat een bedrijf wél mag doen, is je aanraden of stimuleren om op een andere manier, zoals e-mail of WhatsApp, contact op te nemen.

De laatste jaren hebben energieleveranciers vooral ingezet op klantendiensten die enkel bereikbaar zijn via e-mail, webformulieren of chat. De energiemarkt is erg competitief. Leveranciers willen klanten snel en correct helpen, maar houden de kosten voor de service zo laag mogelijk. Daarom investeren ze in nieuwe technologieën zoals chatbots.

Niet voor iedereen geschikt

Uit een onderzoek over Digitale Inclusie van de Koning Boudewijnstichting in 2022 blijkt dat 1 op de 2 Belgen problemen heeft met digitale vaardigheden. Deze mensen vinden dus niet altijd de weg naar de juiste informatie in een online klantenplatform. Natuurlijk willen die mensen niet altijd bijbetalen en kiezen daardoor misschien toch voor een goedkoper contract. Als er dan iets gebeurt, dan hebben die mensen meer moeite om hulp te vinden.

Telefonische klantendienst verplicht?

CREG, de waakhond van de energiesector in ons land, heeft ondertussen een voorstel voor een basiscontract voor de volledige sector uitgewerkt. Daarin wordt ook voorgesteld om energieleveranciers onder andere te verplichten om hun klantendiensten telefonisch bereikbaar te maken voor alle klanten, zonder meerkost. Kurt Hernot, woordvoerder van de CREG, legt uit dat de belangrijkste punten van het voorstel voor het basiscontract betrekking hebben op een goede basisdienstverlening. Dit houdt in dat klanten standaard papieren facturen moeten ontvangen en dat klantendiensten voor iedereen telefonisch bereikbaar moeten zijn, zonder extra kosten.

De Ombudsman voor Energie heeft twijfels over de invoering van een basiscontract, omdat hij vreest dat dit de prijzen van energiecontracten zal verhogen. Hij denkt dat de basiscontracten bij de duurdere opties zullen horen, waardoor klanten mogelijk meer moeten betalen. Hij pleit voor een verplichte algemene basisdienstverlening, waarbij iedereen toegang heeft tot de nodige diensten zonder dat de kosten te veel stijgen.

Het is makkelijker dan ooit om te veranderen van energieleverancier. Gelukkig, want er bestaan grote prijsverschillen en daar kan je als consument alleen maar beter van worden. Maar het is niet slim om té vaak te switchen, want daarmee schiet je soms in je eigen voet. Dit is waarom.

De gas- en elektriciteitsprijzen zijn met 8% gestegen in december 2024. Dat is niet verwonderlijk in de donkere en koude maanden van het jaar, omdat de vraag nu eenmaal hoog is. De voorbije herfst was dan nog eens uitzonderlijk grauw en windstil, wat voor zonne- en windenergie een dubbele streep door de rekening was. Een ‘Dunkelflaute’, heet dat met een mooi Duits woord. Het gevolg: de (dure) aardgascentrales moeten weer in gang schieten en dat duwt alle prijzen de lucht in.

Beter één korting in de hand… 

Dat is een trigger voor veel consumenten om van leverancier te switchen, want zo kunnen ze soms tientallen euro’s per maand uitsparen. De promo’s zijn daar duidelijk over. Alleen horen er bij een energiecontract, zoals bij elke overeenkomst, ook kleine lettertjes. En die zeggen soms iets anders.

Welkomstkortingen bestaan in geuren en kleuren en op alle soorten van tarieven (de dynamische, de variabele en de vaste). Soms gaat het om een aantal eurocent op je verbruik per kWh, soms is het een bedrag dat afgetrokken wordt van je vaste vergoeding. Meestal krijg je die korting gaandeweg naarmate je eerste jaarcontract loopt. Als je pakweg 100 euro welkomstkorting krijgt en je stapt na minder dan een jaar weer op, dan ben je die volledig kwijt (of gedeeltelijk, afhankelijk van de leverancier).

Gratis bestaat niet

Administratie is voor niemand een pretje, en reken maar dat energieleveranciers dat ook doorrekenen. Als te veel klanten om de haverklap een overstap maken, dan kost hen dat allemaal tijd en geld. Uiteindelijk zullen ze die kosten doorrekenen en dan komt dat toch weer bij ons als consumenten terecht. Een lose-lose situatie dus. 

Om te veel overstappen te ontmoedigen, betaal je de abonnementskosten van een energieleverancier daarom vaak al bij het begin van je contract voor een half jaar. En als je bijvoorbeeld al na een maand vertrekt, dan zullen de meeste leveranciers dat bedrag achterhouden. Ook daar speelt dus hetzelfde verhaal: als je te snel switcht, zie je het geld niet meer terug. Per kwartaal van leverancier veranderen, daar wordt niemand beter van.

Een geval apart zijn de mensen met zonnepanelen en een terugdraaiende meter (geen digitale dus). Als zij op het verkeerde moment omschakelen, kan dat nadelig uitdraaien. Het komt erop neer dat je met een nieuwe leverancier ook een extra meteropname krijgt. Maar als die komt op een moment dat je meter teruggedraaid is, zal je nieuwe leverancier jouw eigen opgewekte stroom niet terugbetalen.

Aanbieders.be: niet te veel en niet te weinig

Dan blijft de vraag: hoe vaak stap je dan best wel over? Hoe dan ook is het nuttig om elk jaar eenmaal te checken, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook de overstap moet maken. Reken daarvoor op onze expertise: wij zorgen dat het totaalplaatje duidelijk wordt, niet enkel de fluoletters van de promo.