De beste tips om energie te besparen in de winter

Gepost op 21/12/2018 door Katelijn Eelen
energie besparen winter tips

Tijdens de wintermaanden verbruiken we het meeste energie.

Dat is natuurlijk niet zo gek:

we houden het binnen graag warm, licht en gezellig in deze koude en donkere periode. Maar dat betekent uiteraard niet dat je plots energie moet verspillen. Meer nog, ook ‘s winters kun je besparen op je energiefactuur mits enkele kleine ingrepen en aandachtspunten.

Besparen op verwarming

Eens het winter is, hebben mensen vaak de neiging om de thermostaat een graadje hoger te zetten. Dat is gezellig, sowieso, maar beter is om je kledinggewoontes aan te passen. Een extra trui aantrekken, is de goedkoopste manier om het gezellig warm te krijgen.

Maar je kunt natuurlijk ook het volgende doen:

  • Je isolatie nakijken. De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Zeker in de winter kun je dankzij een goede isolatie van je woning een pak geld besparen. Dakisolatie, spouwmuurisolatie of eenvoudigweg superisolerende beglazing, zijn maatregelen die voor de meeste mensen haalbaar zijn. Zelfs als je ramen al zijn voorzien van dubbel glas, kan het soms interessant zijn om dit te vervangen door het zogenaamde HR+-glas. De isolatiewaarde hiervan is maar liefst 2,5 keer groter dan die van gewoon dubbel glas. Isoleer zeker ook je verwarmingsleidingen. Zo koelen deze minder snel af.
  • Tochtstrips plaatsen. Zo voorkom je warmteverlies via kieren bij deuren en ramen.
  • Verwarmen per ruimte. Kamers die weinig of niet worden gebruikt, kun je beter gesloten houden en hoeven niet te worden verwarmd.
  • Een efficiënt verwarmingssysteem installeren. Een efficiënte condensatieketel verbruikt tot 25 procent minder dan een verouderde cv-ketel. Een ketel of warmtepomp op basis van je warmtevraag, is ideaal.

Besparen op verlichting

Tijdens de korte winterdagen verlichten we meer. Aangezien verlichting voor een gemiddeld gezin zo’n 20 procent uitmaakt van het totale elektriciteitsverbruik, is de boodschap echter om te besparen waar mogelijk. Dat kan in de eerste plaats door geen lampen te laten branden als je een kamer (of je huis) verlaat of als je gaat slapen.

Ook deze ingrepen kunnen interessant zijn:

  • Aanwezigheidssensoren plaatsen. Deze gaan verlichting automatisch uitschakelen als er niemand in de ruimte aanwezig is.
  • De lichten dimmen. Gedimde lampen verbruiken minder energie dan lampen die branden op volle sterkte.
  • Energiezuinige lampen gebruiken. Energiezuinige lampen met een energielabel ‘A’ zijn een uitstekende keuze, maar ook spaarlampen en ledlampen zijn uitstekende opties.

Freeze!

De winter is verder hét seizoen bij uitstek om je diepvriezer te ontdooien.

Wist je namelijk dat een ijslaag van twee millimeter een meerverbruik geeft van maar liefst 10 procent? Dit komt doordat het extra laagje ijs zorgt dat de koelelementen minder goed hun werk kunnen doen. Maak dus handig gebruik van de vriestemperaturen om je etenswaren even buiten te bewaren en je diepvriezer te ontdooien.

Nog meer besparen?

Terwijl de temperaturen dalen, gaan de energieprijzen de omgekeerde richting uit. Het is met andere woorden een goed idee om je energiekosten tegen het licht te houden en te kijken of het bij een andere leverancier toch niet goedkoper kan.

Vergelijken en overstappen kan snel en gemakkelijk. Zo gaat je energiefactuur nog verder omlaag!


Gerelateerde artikels

Posted on 04/01/2024 by Charles
Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig.  Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, […]

Lees het artikel
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.
Posted on 18/01/2023 by Katelijn Eelen
Het capaciteitstarief: wat verandert er?

Vanaf 2023 vervangt in Vlaanderen het capaciteitstarief voor een deel de huidige netwerkkosten. Dat systeem zou goedkoper moeten zijn voor velen en ons netwerk minder belasten. De overheid wil steeds meer inzetten om elektriciteit fossiele brandstoffen te laten vervangen. Om het netwerk te vrijwaren, moeten we ons gebruik aanpassen. Het capaciteitstarief helpt om bewuster om […]

Lees het artikel