Home » Internet » Vraag & Antwoord » VDSL

VDSL


VDSL is een van de opvolgers van ADSL waarbij een veel hogere download- en uploadsnelheid mogelijk zijn. VDSL staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. Bij VDSL zijn snelheden van tot 52 Mbps download en 13 Mbps upload mogelijk, of in synchrone modus 26 Mbps. Klassiek ADSL haalt maximaal 8 Mbps download en 1 Mbps upload.

Vergeleken met ADSL en ADSL2+ verschilt VDSL vooral qua upload. De downloadsnelheid verschilt relatief minder, vergeleken met de 8 Mbps van ADSL en de 24 Mbps van ADSL2+.

Vooral de peer-to-peer-wereld ziet veel voordelen in dit netwerk. Dankzij de grote upload kunnen meer gegevens verstuurd worden en zo weer ontvangen bij anderen. Ook biedt het voordelen in digitale televisie aangezien hier veel bandbreedte voor vereist is.

Grootste nadeel van VDSL is dat de afstand tussen aansluiting en centrale maximaal 1200 meter mag zijn, terwijl dit bij ADSL 8 km kan zijn. Om dit probleem op te lossen worden er glasvezels gegraven naar de wijkverdeler, waar een de VDSL-centrale wordt geplaatst. Zo wordt de afstand die over koperkabel moet een stuk korter (gemiddeld 400-800 meter). Tevens is dit een grote stap verder richting glasvezelverbindingen bij gewone huishoudens.

VDSL aangeboden door Belgacom. VDSL1 heeft een landelijke dekking van 48 % en wordt gebruikt als onderdeel van triple play diensten, maar is ook afzonderlijk verkrijgbaar.Meer FAQs