Home » Internet » Vraag & Antwoord » Op welke manieren kan ik digitale televisie ontvangen?

Op welke manieren kan ik digitale televisie ontvangen?


Digitaal via de kabel (DVB-C)
Kabelmaatschappijen bieden digitale televisie via de kabel aan. Dit houdt in dat je een digitale aansluiting per televisie en niet per huishouden neemt. Zo kan de televisie in de huiskamer bijvoorbeeld het beste beeld en geluid ontvangen, digitaal, terwijl de andere toestellen in huis gewoon het analoge signaal door blijven geven. Er hoeft geen extra apparatuur worden opgebouwd, zoals een buitenantenne of schotelontvanger. De overstap van analoog naar digitaal duurt hooguit enkele minuten als je al klant bent bij een kabelmaatschappij, want het digitale signaal is namelijk al onderdeel van het signaal dat nu via de kabel je huis binnenkomt. Je hebt enkel een decoder nodig die het digitale signaal omzet naar signalen die leesbaar zijn voor een televisie. Het installeren van een decoder is hel eenvoudig en vergelijkbaar met het installeren van een videorecorder.

Digitaal via de ether (DVB-T)
Bij digitale televisie via de ether wordt het signaal opgepikt door een antenne. Dit heeft duidelijke voordelen ten opzichte van kabel en schotel: het is goedkoper dan digitale televisie via de kabel en u bent niet meer afhankelijk van de plek waar de kabel je huis binnenkomt. Met deze speciale antennes kunt je ook uitstekend digitale televisie kijken in je auto, caravan of vakantiehuisje en je hebt dus geen last meer van snoeren. Er zijn echter ook nadelen. De ontvangst wil wel eens gevoelig zijn voor storing (gesloten luxaflex, voorbij rijdende brommers en dergelijke). Bovendien zijn er minder zenders te ontvangen dan via de kabel of satelliet.

Digitaal via de satelliet (DVB-S)
Bij digitale televisie via de satelliet ontvang je het signaal met een schotelantenne en bijbehorende decoder. De abonnementskosten zijn uitzonderlijk laag, maar de aanvangskosten daarentegen zijn weer behoorlijk hoog. Net als bij digitale televisie via de ether (DVB-T) kun je satelliettelevisie ook in caravans of vakantiehuisjes ontvangen. Het zenderaanbod via de satelliet is bijna onuitputtelijk: je kunt bijna alle zenders ter wereld ontvangen.

Digitaal via de telefoonaansluiting (ADSL)
Bij digitale televisie via de telefoonaansluiting wordt gebruik gemaakt van ADSL. Er bstaan inmiddles nieuwere versies van ADSL die snelheden behalen van 20 Mb per seconde. Dit is 20 keer sneller dan gewoon ADSL en voldoende voor een vlekkeloze doorgifte van digitale televisie.

Meer FAQs