Home » Internet » Vraag & Antwoord » Waarop letten bij een nieuwbouw of verbouwing?

Waarop letten bij een nieuwbouw of verbouwing?


Gaat u bouwen of verbouwen? Hou dan al vanaf de eerste (ver)bouwplannen rekening met de nodige bekabeling en de voorbereidingen die u moet treffen om in uw nieuwe woning televisie, telefonie en internet te installeren. Dat maakt het verloop van de werken nadien een heel stuk vlotter.

  • Voorzie de nodige buitenbekabeling zodat de leidingen binnen kunnen geraken. De aftakkabel schaft u zelf aan. De plaatsing van de aftakkabel op uw eigen terrein voert u zelf uit of laat u door een aannemer doen. Voorzie altijd voldoende aftakkabel. Doet u dit zelf, vraag dan de specificaties op bij uw provider.
  • Voorzie één centraal punt in uw woning waar alle leidingen samen binnenkomen. (in de kelder, garage, bergruimte ...)
  • Vanaf dit centraal punt, voorzie binnenshuis op de nodige plaatsen een aansluitpunten en stopcontacten. Voorzie ook aansluitingen op plaatsen waar u in eerste instantie niet van plan bent een telefoon of compter te zetten. U weet nooit hoe u uw huis later inricht
  • Maak een afspraak met de internetprovider of telefonieoperator in uw regio om de graafwerken en aansluitingen vanaf het openbare domein te regelen.
  • Eens fysiek aangesloten op het netwerk, maak een afspraak zodat een installateur de basisinstallatie kan komen plaatsen (modem, netwerkverdeler).
  • Nu kan u uw apparatuur aansluiten op internet, telefonie of televisie.


Meer FAQs