Meer halen uit je huishoudbudget? Slimmer uitgeven is de sleutel

Posted on 11/04/2019 by Anke
Huishoudbudget besparen
Het is voor gezinnen niet altijd gemakkelijk om hun uitgaven onder controle te houden. Meer nog, in het dagelijks huishouden verliezen we vaak veel geld doordat we bepaalde gewoontes hebben, die we niet of amper in vraag stellen. Door slimmere keuzes te maken en te kiezen voor betere oplossingen, kunnen gezinnen aanzienlijk besparen op hun maandelijkse uitgaven. Minder comfort? Neen, hoegenaamd niet. Slimmer omspringen met het huishoudbudget en meer geld overhouden om leuke dingen mee te doen? Yes, please!

Bewust je huishoudbudget controleren

Om grip te krijgen op je eigen geld, moet je een aantal vaardigheden onder controle hebben. Zo moet je administratie op orde zijn en je moet een duidelijk overzicht hebben. Daarnaast moet je ook inzicht hebben in de financiële producten die je gebruikt, en het liefst kan je ook verleidingen weerstaan. Weet je eigenlijk wel wat je allemaal uitgeeft? Sta daar dan eens even bij stil. Heb je bepaalde vaardigheden nog helemaal niet onder controle? Geen paniek, met een beetje discipline kan je jezelf die vaardigheden wel aanleren. Door een overzicht van je huishoudbudget bij te houden, weet je exact hoeveel geld je hebt en hoeveel je uitgeeft. Je zal ontdekken dat sommige maanden een pak duurder zijn dan andere (bijvoorbeeld door feest- of verjaardagen). Goed plannen is de boodschap. Zo weet je precies in welke maanden je wat meer geld nodig hebt, en in welke maanden je dan iets zuiniger moet leven. TIP: Koppel een digitaal kasboek aan je bankrekening. Zo kan je exact bijhouden hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel je uitgeeft. Je kan meteen zien hoe hoog je maandelijkse lasten zijn. Verder is het aan jou om al dan niet te besparen op niet-vaste lasten.

Doelgerichte aankopen en slim shoppen

Shoppen kan leuk zijn, maar is niet altijd nodig. Kun je er toch niet omheen? Denk dan zeker goed na, in de meeste gevallen kan je goede deals sluiten. Door prijzen en producten te vergelijken, bijvoorbeeld, kan je inschatten wat een redelijk bedrag is voor je aankoop. Zo geef je niet onnodig te veel huishoudbudget uit. Sta ook even stil bij mogelijke extra kosten van een aankoop, zo weet je waar je aan toe bent. TIP: Aanbiedingen zijn aantrekkelijk, maar bereken eerst het voordeel van de aanbieding en vraag je dan af of je het product echt nodig hebt. Kijk ook eens naar het energielabel van een apparaat: soms is de aankoop ervan iets duurder, maar ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Telefonie & internet

De tarieven van telefonie & internet veranderen voortdurend. Wij houden deze tariefplannen goed in de gaten voor jou. We checken ook of jouw huidige provider wel het meest gunstige tariefplan aanbiedt op basis van je belgedrag en belstatus. Door over te stappen en voor een gunstiger abonnement te kiezen, kan je veel geld besparen op je telefoonkosten.

Energie

De energieprijzen stijgen en er zijn verschillende leveranciers. Wist je dat je door regelmatig van leverancier te veranderen, je tot 20 procent kan besparen op je energiefactuur? Wij zorgen op basis van jouw situatie voor een overzicht van de verschillende opties met de meest gunstige prijzen. De juiste leverancier uitzoeken en overstappen, wordt een fluitje van een cent. En jij bespaart er op jaarbasis tot wel honderden euro’s mee!

De nieuwe digitale energiemeter

Een handig hulpmiddel om te besparen op energie, is de digitale energiemeter. Deze toont heel duidelijk wat je (onnodig) verbruikt, en op basis daarvan kun je sneller je (over)verbruik aanpassen. Zo goed als elke woning gebruikt vandaag de dag de elektromechanische ‘Ferrarismeter’, maar dat gaat snel veranderen, want in juli dit jaar doet de ‘slimme’ (digitale) energiemeter zijn intrede. Door de ingebouwde communicatietechnologie krijgt de netbeheerder automatisch de meterstand doorgestuurd. Je zal dus niet meer jaarlijks je meterstand moeten doorgeven of laten opnemen. Nieuwe woningen en woningen die grondig worden gerenoveerd, zijn eerst aan de beurt. Ook huishoudens met een budgetmeter krijgen én gezinnen die er één aanvragen, zullen vooraan in de rij staan voor een digitale energiemeter. Mensen met zonnepanelen zouden tegen 2022 een slimme energiemeter in huis moeten hebben. Het kostenplaatje? Voor wie nieuwe zonnepanelen plaatst of een andere decentrale energieproductie gebruikt, wordt de kost gedragen door de distributienetbeheerder. Bij nieuwbouwwoningen en in het geval van grondige renovaties, moet je enkel de plaatsing en de indienststelling betalen.

Mogen we jouw gegevens gebruiken om je relevante advertenties te laten zien?
Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten.
Bekijk hoe wij en onze partners gegevens verzamelen en gebruiken.
Akkoord